- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαλλικές εκλογές: «Κυνήγι» για τους ψηφοφόρους της αριστεράς
Στα χαρτιά, η Λεπέν έχει μία πολύ μικρότερη από τον Μακρόν δεξαμενή ψηφοφόρων
Το διακύβευμα των εκλογών είναι οι ψηφοφόροι του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που κατέλαβε την τρίτη θέση με σχεδόν το 22% των ψήφων, αποκτώντας έτσι ρόλο του διαιτητή.
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, που θα αναμετρηθούν στις 24 Απριλίου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ξεκινούν σήμερα λυσσώδη εκστρατεία για να πείσουν τους ελάχιστα κινητοποιημένους από την μονομαχία, απρόβλεπτους γάλλους ψηφοφόρους.
Το διακύβευμα θα είναι οι ψηφοφόροι του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που κατέλαβε την τρίτη θέση με σχεδόν το 22% των ψήφων, αποκτώντας έτσι τον ρόλο του διαιτητή.
Ο Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI), δήλωσε ήδη από χθες επαναλαμβάνοντάς το τρεις φορές κατά την ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι «ούτε μια ψήφος» δεν πρέπει να πάει στην άκρα δεξιά. Απέφυγε ωστόσο να καλέσει σε ψήφο υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.
Η θέση αυτή διατυπώθηκε και σήμερα από το δεύτερο στην ιεραρχία της παράταξης Αντριέν Κατενάνς, ο οποίος πρόσθεσε ότι «ολόκληρη η ευθύνη για ό,τι συμβεί στον δεύτερο γύρο θα ανήκει στον βασικό πρωταγωνιστή, τον Εμανουέλ Μακρόν».
Στόχος της LFI είναι πλέον να αγωνισθεί για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να επιβάλει συγκατοίκηση στον Εμανουέλ Μακρόν, εξήγησε.
Το κυνήγι των ψηφοφόρων της αριστεράς έχει ξεκινήσει. Το πρωί, ο Γκαμπριέλ Ατάλ τόνισε το έργο της κοινωνικής πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πασχίζει να βγάλει από πάνω του την ετικέτα του «προέδρου των πλουσίων». «Κάναμε πολλά για να περιορίσουμε τα ρήγματα», είπε.
«Οι υποψήφιοι δεν είναι ιδιοκτήτες των ψηφοφόρων τους και πιστεύω ότι πολλοί από όσους ψήφισαν Ζαν-Λυκ Μελανσόν δεν θέλουν σύνταξη στα 65, δεν θέλουν την ανάθεση της γαλλικής πολιτικής σε ιδιωτικές εταιρείες και θα ψηφίσουν την Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο», πιστεύει ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά.
Στα χαρτιά, η Λεπέν έχει μία πολύ μικρότερη από τον Μακρόν δεξαμενή ψηφοφόρων. Μπορεί να ποντάρει με βεβαιότητα στους ψηφοφόρους του Ερίκ Ζεμούρ, (7%) και του Νικολά Ντυπόν-Ενιάν (2%). Και οι δύο έδωσαν κατεύθυνση για ψήφο στην Λεπέν.
Η τηλεοπτική μονομαχία Μακρόν-Λεπέν
Σημείο-κλειδί των επόμενων δύο εβδομάδων και της νέας προεκλογικής εκστρατείας θα είναι η 20ή Απριλίου και η παραδοσιακή τηλεοπτική μονομαχία των δύο φιναλίστ.
Το 2017, το debate ήταν καταστροφικό για την Μαρίν Λεπέν, η οποία εμφανίσθηκε νευρική και τελείως απροετοίμαστη για τα θέματα της συζήτησης, γεγονός που συνέβαλε στην νίκη του Εμανουέλ Μακρόν.
Αυτήν την φορά, η υποψήφια της γαλλικής ακροδεξιάς έδειξε κατά την προεκλογική εκστρατεία περισσότερο προετοιμασμένη, επικεντρώνοντας στην αγοραστική δύναμη των Γάλλων, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν, απορροφημένος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν έλαβε παρά ελάχιστα μέρος στην εκστρατεία.
Μία νίκη της Μαρίν Λεπέν θα είχε σημαντικές διεθνείς συνέπειες, με την δεδομένη εχθρότητά της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την βούλησή της, για παράδειγμα, να βγάλει την Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Και θα ενθουσίαζε τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η εκλογή της Λεπέν θα ήταν διπλή πρώτη: πρώτη εκλογή ακροδεξιού προέδρου και πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλλίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έπειτα από ιατρική εξέταση, εγκρίθηκε η προσωρινή νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε τη σύντομη θητεία της Κέιτι Ζακάρια
Χιλιάδες memes δημιουργήθηκαν, περιγελώντας τον πανικό και την απόγνωση της
Η κυβέρνηση Τραμπ προσφεύγει πριν βγουν τα αποτελέσματα
«Πρέπει να βοηθήσουμε τις γυναίκες να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους», δηλώνει
Το μοναδικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που είχε συμμετάσχει κατά το παρελθόν, ήταν η Σάρα Φέργκιουσον, η πρώην σύζυγος του έκπτωτου πρίγκιπα Άντριου. το 2009
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.