- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η Κομισιόν ενεργοποιεί τον μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας
Δυο μέρες μετά την επανεκλογή του Όρμπαν
Κομισιόν: Ενεργοποιεί τον μηχανισμό αναστολής χρηματοδότησης της Ουγγαρίας.
Τον μηχανισμό για το Κράτος Δικαίου, που διακόπτει τη χρηματοδότηση της ΕΕ προς στα κράτη-μέλη που τον προσβάλλουν, ενεργοποιεί η Κομισιόν κατά της Ουγγαρίας.
Η ανακοίνωση της προέδρου της Κομισιόν έρχεται δύο ημέρες αφότου ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κέρδισε μια τέταρτη συνεχή θητεία σε εκλογές που, σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, αμαυρώθηκαν από άνισους όρους ανταγωνισμού προς όφελος του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ομάδα της ενημέρωσε την Ουγγαρία για την απόφασή της την Τρίτη, αφού εξέτασε τις απαντήσεις της Βουδαπέστης σε άτυπη επιστολή που έστειλε η Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τις ανησυχίες της για το κράτος δικαίου.
Μόλις η Επιτροπή ξεκινήσει επίσημα τη διαδικασία, αναμένεται μια μακρά αντιπαράθεση με τη Βουδαπέστη. Στη συνέχεια, θα εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους κάθε χώρας, να αποφασίσει τελικά αν θα περικοπούν τα χρήματα. Οποιαδήποτε μείωση της χρηματοδότησης χρειάζεται «ειδική πλειοψηφία» για να περάσει, δηλαδή τουλάχιστον το 55% των χωρών της ΕΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού του μπλοκ.
Ο μηχανισμός συμφωνήθηκε από την ΕΕ το 2020 ως μέρος της δημοσιονομικής συμφωνίας που έφερε το Ταμείο Ανάκαμψης του ύψους 800 δισ. ευρώ. Η Πολωνία και η Ουγγαρία αμφισβήτησαν τη νομοθεσία στο δικαστήριο της ΕΕ, απαιτώντας την ακύρωση των κανόνων υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν συμβατοί με τη Συνθήκη και παραβιάζουν τις αρχές της ασφάλειας δικαίου.
Ο μηχανισμός επιτρέπει στην Κομισιόν να παρακρατεί πόρους της ΕΕ όπου είναι απαραίτητο. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν υποθέσεις εναντίον ορισμένων κρατών μελών το περασμένο έτος, αλλά η Ουγγαρία και η Πολωνία θεωρούνται οι πιο πιθανοί αρχικοί στόχοι.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.