- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Λαπίντ σε Μητσοτάκη: Η προσέγγισή μας την Τουρκία δεν αλλάζει τη σχέση μας με την Ελλάδα
Στο επίκεντρο και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γαΐρ Λαπίντ.
Oι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στις δύο χώρες, αλλά και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γαΐρ Λαπίντ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα για να συμμετάσχει στην Τριμερή Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου.
Ο διάλογος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Λαπίντ στην αρχή της συνάντησής τους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι πάλι στην Αθήνα. Αυτές οι πολύ στενές επαφές μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής κυβέρνησης έχουν αρχίσει να γίνονται συνήθεια. Είμαι σίγουρος ότι οι συνομιλίες σας με τον Νίκο Δένδια ήταν εποικοδομητικές. Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταράξεων και σε αυτούς τους καιρούς, είναι πάντα σημαντικό να επαναβεβαιώνουμε τις παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας. Η σχέση μας ενισχύεται ολοένα και περισσότερο σε πολλά μέτωπα και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Ασφαλώς υπάρχουν πάντα νέες ευκαιρίες να διερευνήσουμε τις περαιτέρω δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την ενεργειακή συνεργασία. Καθώς όλοι προσπαθούμε να πετύχουμε διαφοροποίηση πηγών ώστε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο πιστεύω ότι η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται ακόμα πιο σημαντική. Συνεπώς, όλα τα έργα διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε μέσω αγωγών είτε μέσω LNG είτε μέσω διασυνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο μικροσκόπιό μας.
Έχουμε εργαστεί σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση και ίσως αυτή είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε ορισμένα από τα έργα για τα οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν.
Καλωσήρθατε λοιπόν. Είναι χαρά μου που σας βλέπω και πάλι στην Αθήνα.
Γαΐρ Λαπίντ: Είναι χαρά μου που βρίσκομαι εδώ. Δεν είναι η πρώτη φορά,που βρίσκομαι στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά με αυτό το αξίωμα. Και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ και επισκέπτομαι ξανά ορισμένους χώρους που μου αρέσουν και ορισμένους ανθρώπους που εκτιμώ.
Όπως είπατε κι εσείς, συναντιόμαστε σε ταραχώδεις καιρούς. Ήταν και για μένα σημαντικό να έρθω εδώ. Όλοι γνωρίζουν -δεν αποτελεί μυστικό- ότι η σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας έχει βελτιωθεί. Ήταν σημαντικό λοιπόν για μένα να έρθω εδώ και να πω: ακούστε, αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι σε βάρος των σχέσεών μας με την Ελλάδα που είναι τόσο στενές. Και αυτή η συμμαχία που έχουμε είναι εξαιρετικά σημαντική για εμάς. Θα είστε ενημερωμένοι για τα πάντα και θα συνεργαζόμαστε σε αυτό, όπως κάνουμε και σε άλλα ζητήματα. Και θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις για το πώς θα βελτιώσουμε τη διμερή μας σχέση.
Αναφέρατε τον τομέα της ενέργειας. Έχετε δίκιο. Θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις πηγές ενέργειας. Θα πρέπει να βρούμε και άλλους τρόπους να προμηθεύσουμε την Ευρώπη, ώστε να καλύψει τις ανάγκες της σε θέρμανση και ηλεκτρισμό. Θα συμμετέχουμε και εμείς στη διαδικασία και θα το πετύχουμε. Δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να συνεργαστούμε, συνεχίζοντας τον στενό συντονισμό που ήδη έχουμε, στενό συντονισμό που έχουμε και σε θέματα ασφάλειας, κάτι εξίσου σημαντικό σε αυτόν τον ταραχώδη κόσμο.
Θα πρέπει να «σφίξουμε τα σχοινιά» λίγο παραπάνω. Θα πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω ώστε να καταστήσουμε την περιοχή μας, τη Μέση Ανατολή αλλά και τη Μεσόγειο, πιο ασφαλή. Το Ισραήλ υπέστη πρόσφατα κάποιες τρομοκρατικές επιθέσεις και θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο λαός μας είναι ασφαλής. Σήμερα, έχουμε και την τριμερή συνάντηση με την Κύπρο. Η συζήτηση με τον Γιάννη Κασουλίδη ήταν πολύ ενημερωτική και ικανοποιητική. Συζητήσαμε και για το JCPOA. Υπογράμμισα ότι το Ιράν δεν είναι μόνο μια πυρηνική απειλή. Είναι απειλή. Το Ιράν είναι η Χεζμπολάχ, το Ιράν είναι η Χαμάς, το Ιράν είναι η Ισλαμική Τζιχάντ. Το Ιράν είναι η εξάπλωση του τρόμου σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι το γνωρίζετε και εσείς. Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας επικοινωνούν για τα θέματα που μας απασχολούν.
Φυσικά, θέλουμε να αναπτύξουμε και το εμπόριο και τις εμπορικές σχέσεις. Ο τουρισμός έχει ανακάμψει, κάτι που είναι εξαιρετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για το Ισραήλ. Θα εργαστούμε και για την επόμενη συνάντηση στο σχήμα συνεργασίας 3+1 που θέλουμε να έχουμε με τις ΗΠΑ. Γνωρίζω ότι κι εσείς θέλετε την προώθηση αυτού του σχήματος συνεργασίας όσο κι εμείς»
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.