- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Φιδονήσι: Οι στρατιώτες έχουν γυρίσει πια στους δικούς τους ανθρώπους στην Ουκρανία σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Σύμφωνα με τη βρετανική Daily Mail, oι ηρωικοί στρατιώτες στο Φιδονήσι έχουν γυρίσει πια στους δικούς τους ανθρώπους στην Ουκρανία. Την είδηση της απελευθέρωσης των συλληφθέντων στρατιωτών επιβεβαίωσε την Πέμπτη 24 Μαρτίου και το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. Το νησάκι Zmiinyi ή αλλιώς Φιδονήσι στην Ουκρανία έγινε γνωστό χάρη στην είδηση ότι 13 Ουκρανοί στρατιώτες, οι οποίοι δεν δέχτηκαν να παραδοθούν στις ρωσικές δυνάμεις, «γαζώθηκαν» από τους Ρώσους.
Όπως φαινόταν σε βίντεο, που είχε γίνει viral, oι ρωσικές δυνάμεις απείλησαν τους στρατιώτες πως αν δεν παραδοθούν, θα ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Οι 13 Ουκρανοί φρουροί τους απάντησαν αρνητικά στις προειδοποιήσεις ρωσικού πολεμικού πλοίου, σύμφωνα με ηχητικό υλικό από το Κίεβο. Οι Ουκρανοί υποστήριζαν ότι εκτελέστηκαν ενώ οι Ρώσοι ότι παραδόθηκαν για να αποφύγουν βομβαρδισμό.
«Πέθαναν ηρωικά. Δεν τα παράτησαν», είχε αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι για τους 13 Ουκρανούς συνοριακούς φρουρούς του νησιού Zmiinyi, απέναντι από την Οδησσό. Οι στρατιώτες τους οποίους είχε προσεγγίσει ρωσικό πλοίο σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά από τις ουκρανικές αρχές γνώριζαν ότι ήταν καταδικασμένοι, όμως δεν εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, ούτε και παραδόθηκαν όταν πλήρωμα ρωσικού πολεμικού πλοίου τους έστειλε μέσω ασυρμάτου τελεσίγραφο να παραδώσουν τα όπλα τους. Αντίθετα, οι Ρώσοι είχαν δηλώσει ότι είχαν διασωθεί. Γεγονός που ένα σχεδόν μήνα μετά επιβεβαιώνεται.
Ποιο είναι το Φιδονήσι
Μέχρι το 1948 το Φιδονήσι θεωρούνταν μέρος της ρουμανικής παράκτιας πόλης Σουλιμά. Το 1948 οι Σοβιετικοί ανάγκασαν την ρουμανική πλευρά (κατεχόμενη από τα σοβιετικά στρατεύματα) να αποδεχθεί τη «μεταφορά» του Φιδονησίου στη Σοβιετική Ένωση, καθώς και να δεχθεί να μετακινήσει τα ρουμανικά σύνορα στο Δέλτα του Δούναβη προς τα δυτικά, προς όφελος της ΕΣΣΔ. Η Ρουμανία αμφισβήτησε έντονα την εγκυρότητα αυτής της «συνθήκης», δεδομένου ότι δεν επικυρώθηκε ποτέ από καμία από τις δύο χώρες και θεωρεί το Φιδονήσι ρουμανικό έδαφος.
Την ίδια χρονιά, το 1948, κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, η Σοβιετική ένωση έχτισε στο νησί ραντάρ. Σε συνθήκη μεταξύ Ρουμανίας και ΕΣΣΔ που υπογράφηκε στο Βουκουρέστι στις 27 Φεβρουαρίου 1961 αναγνωρίστηκε η κατοχή του Φιδονησίου από την ΕΣΣΔ.
Μεταξύ 1967 και 1987, η ΕΣΣΔ και η ρουμανική πλευρά ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Η ρουμανική πλευρά αρνήθηκε να δεχθεί την Σοβιετική προσφορά για ορισμό υφαλοκρηπίδας από 4000 έως 6000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γύρω από το νησί. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 το Φιδονήσι πέρασε στην επικράτεια της Ουκρανίας. Η Ρουμανική πλευρά διεκδίκησε εκ νέου το νησί. Σύμφωνα με τη ρουμανική πλευρά, στις συνθήκες ειρήνης του 1918 και 1920 (μετά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο), το νησί θεωρήθηκε μέρος της Ρουμανίας, και δεν αναφέρθηκε στην συνθήκη του 1947 που ανακαθόρισε τα σύνορα μεταξύ της Ρουμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης .
Το 1997, η Ρουμανία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια συνθήκη με την οποία και τα δύο κράτη επιβεβαιώνουν ότι τα υφιστάμενα μεταξύ τους σύνορα είναι απαραβίαστα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να απέχουν, τώρα και στο μέλλον, από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια κατά των συνόρων, καθώς και από οποιαδήποτε άλλη απαίτηση, ή πράξη, την κατάσχεση και σφετερισμό μέρους ή του συνόλου του εδάφους του συμβαλλόμενου μέρους. Ωστόσο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η κάθε πλευρά μπορεί να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο για να διεκδικήσει οριστική απόφαση.
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2004, η ρουμανική πλευρά έφερε την υπόθεση κατά της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), η υπόθεση αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο κρατών στη Μαύρη Θάλασσα. Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του (Θαλάσσια Οριοθέτηση στην περίπτωση της Μαύρης Θάλασσας) και οριοθέτησε οριστικά τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών.
Ρωσία και Ουκρανία πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη ανταλλαγή κρατουμένων
Την ανακοίνωση για την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών έκανε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.
Με φόντο τα παραπάνω με ανάρτησή της στο Facebook χθες η Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι 10 Ρώσοι στρατιωτικοί ανταλλάχθηκαν με 10 αιχμάλωτους Ουκρανούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε σήμερα εντολή για να πραγματοποιηθεί η πρώτη πλήρης ανταλλαγή κρατουμένων του στρατού.
Mε πληροφορίες από ΕΡΤ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ότι διέταξε τον βασανισμό σε αντιπάλους του Άσαντ
Προσέφερε 5.000 δολάρια σε συνοδό και έψαχνε επίμονα κοκαΐνη
Ποια ονόματα ακούγονται πριν την ψήφιση για τον προϋπολογισμό του 2025
Τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει - Ο αντίκτυπός τους στη διεθνή σκηνή
Σε 20 χρόνια, η Λατάκεια μπορεί να είναι μια νέα Σιγκαπούρη, λέει η Times Of Israel
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για γυναίκες και παιδιά
Εν μέσω φημών για το τέλος της σχέσης του με την δυνάμει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο 64χρονος πρίγκιπας είναι όγδοος στη διαδοχή του θρόνου
Πότε θα ανακοινώσει τον νέο επικεφαλής της κυβέρνησης
Ποιο είναι το νέο ηλεκτρονικό σύστημα που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη
Aνάλυση της Washington Post
Ποια η πρωτοβουλία της χώρας για την προστασία της ενημέρωσης
Παραμένει φυλακισμένος ο μεγιστάνας της ραπ
Υπήρξε «κομμάτι της προσωπικής του ιστορίας» - Το βίντεο στο Instagram
Με αφορμή την πρόταση για τον Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ στο υπουργείο Υγείας
Πώς οι παράγοντες που ελέγχουν τις εξελίξεις είναι μέρος του προβλήματος και όχι αναγκαστικά της λύσης
O Τράβις Τίμερμαν είχε βρεθεί στην περιοχή για προσκύνημα
Μετά από ένα κρίσιμο λάθος του Κινέζου αντιπάλου του
Η φωτογραφία του έκανε τον γύρο του κόσμου - Σήμερα εργάζεται στη Deutsche Welle και δηλώνει Βερολινέζος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.