- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ουκρανία: Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει το πριν και το μετά
Τι αφήνει στο πέρασμά του ο πόλεμος
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για ακόμη μία ημέρα, με τον ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει πόλεις και να αφήνει χαλάσματα στο πέρασμά του.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μην πολεμά σε άνισες συνθήκες».
Μετά το αίτημα Ζελένσκι, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν να στηρίξουν την Ουκρανία παρέχοντάς της πυραύλους κατά πλοίων, δηλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα.
Βίντεο και εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία μεταφέρουν και στον υπόλοιπο κόσμο τη φρίκη του πολέμου και τις ανυπολόγιστες ζημιές που αφήνει πίσω της μία σύρραξη.
Οι ουκρανικές πόλεις που βομβαρδίστηκαν δεν θυμίζουν σε τίποτα την εικόνα τους πριν την ρωσική εισβολή και το μόνο που έχει απομείνει είναι ερείπια.
Ουκρανία: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Εθνη αφήνοντας την Ανατολική Ευρώπη να αγωνίζεται για να τους προσφέρει την φροντίδα, την εκπαίδευση και την εργασία, παρότι μειώνεται ο αριθμός εκείνων που περνούν καθημερινά τα σύνορα.
Οπως ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αριθμός των Ουκρανών που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ανέρχεται σήμερα σε 3.528,346 με περισσότερους από δύο εκατομμύρια να έχουν περάσει το σύνορο με την Πολωνία.
«Αυτό είναι ένα ακόμη τραγικό ορόσημο για τον λαό της Ουκρανίας και έχει σημειωθεί μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα», είπε ο εκπρόσωπος της UNHCR Μάθιου Σόλτμαρς σε ενημέρωση του Τύπου και πρόσθεσε ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία.
«Μιλάμε για σχεδόν ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού. Η ταχύτητα και η έκταση αυτής της ροής και αυτή η κρίση με τους εκτοπισμούς δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια».
Τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία έφυγαν πεζή, με τρένο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο προς γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία προτού, κάποιοι από αυτούς, συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι περισσότεροι ωστόσο δεν έχουν συνεχίσει.
Ενώ λιγότεροι έχουν διασχίσει τα σύνορα κατά την τελευταία εβδομάδα, το εύρος του έργου της παροχής στέγης σε εκείνους που αναζητούν ασφάλεια στην ΕΕ γίνεται όλο και πιο προφανές, πρωτίστως στην Ανατολική και στην Κεντρική Ευρώπη.
Η Πολωνία, χώρα που φιλοξενούσε τον μεγαλύτερο όγκο της ουκρανικής διασποράς στην περιοχή ακόμη και πριν από τον πόλεμο, έχει δεχτεί περισσότερα από 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους και ενώ κάποιοι σκοπεύουν να κατευθυνθούν αλλού, η προσφυγική ροή ήδη έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στις δημόσιες υπηρεσίες.
«Ο αριθμός των παιδιών των προσφύγων από την Ουκρανία στα πολωνικά σχολεία αυξάνεται κατά περίπου 10.000 ημερησίως», δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ο υπουργός Παιδείας Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ και πρόσθεσε ότι 85.000 παιδιά έχουν εγγραφεί στα πολωνικά σχολεία.
Ο Τσάρνεκ είπε ότι οι αρχές διοργανώνουν τμήματα αρχαρίων στην πολωνική γλώσσα για τους ουκρανούς εκπαιδευτικούς ώστε να μπορούν να απασχολούνται σε τοπικά σχολεία και να διδάσκουν προκαταρκτικά τμήματα για παιδιά από την Ουκρανία προτού εισέλθουν στη σχολική εκπαίδευση.
Με τους άνδρες σε μάχιμη ηλικία να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, τα προσφυγικά κύματα περιλαμβάνουν κυρίως γυναίκες και παιδιά, πολλοί εκ των οποίων θέλουν να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας ώστε να είναι κοντά στους αγαπημένους τους που έμειναν πίσω.
Σε ένα βίντεό του που ανήρτησε στο Twitter, ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Ραφάλ Τσασκόφσκι λέει ότι 10.000 ουκρανοί μαθητές έχουν εγγραφεί σε σχολεία της πρωτεύουσας και ότι μια σειρά επιλογών, περιλαμβανομένων των μαθημάτων ουκρανικών διαδικτυακά, απαιτούνται ώστε να αποφευχθεί μια κατάρρευση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Ουκρανία τώρα: Υποχώρηση των Ρώσων - Σύνοδος του ΝΑΤΟ (LIVE)
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.