- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Fake βίντεο με Ζελένσκι που ζητά από τους Ουκρανούς να παραδοθούν
Πώς το σχολίασε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ουκρανία: Fake βίντεο εμφανίζει τον Ζελένσκι να ζητά από τους Ουκρανούς να παραδοθούν.
Ένα fake βίντεο, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να καλεί τους Ουκρανούς να παραδοθούν, εμφανίστηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού Ukrayina 24 και μεταδόθηκε για λίγο στην τηλεόραση.
Στο βίντεο, ο Ζελένσκι εμφανίζεται να λέει ότι μπορεί μόνο να προτείνει στους Ουκρανούς «να αφήσουν τα όπλα και να πάνε σπίτι τους» και ότι αυτό θα κάνει και ο ίδιος. Επίσης ο Ζελένσκι φαίνεται να λέει «τελικά δεν είναι τόσο εύκολο να είσαι πρόεδρος» και στη συνέχεια πως «αποφάσισε να επιστρέψει το Ντονμπάς» στη Ρωσία, αφού οι προσπάθειες του στρατού του στην Ουκρανία «έχουν αποτύχει».
To fake βίντεο του Ζελένκσι καταλήγει: «Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να παραδώσετε τα όπλα και να γυρίσετε στις οικογένειές σας. Δεν αξίζει να πεθάνετε σε αυτόν τον πόλεμο. Η συμβουλή μου προς εσάς είναι να ζήσετε. Εγώ, θα κάνω το ίδιο».
Πρόκειται για ένα άκρως αληθοφανές βίντεο, το οποίο πιθανολογείται ότι φτιάχτηκε με τεχνολογία deepfake μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.
Ουσιαστικά είναι το πρώτο τέτοιου είδους βίντεο που παρουσιάζεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι χρήστες του Διαδικτύου επεσήμαναν αμέσως τις διαφορές μεταξύ του τόνου του δέρματος στο λαιμό και το πρόσωπο του Ζελένσι, την περίεργη προφορά στο βίντεο και τις pixelation γύρω από το κεφάλι του.
Η ψεύτικη εμφάνιση αναγνωρίστηκε επίσης από τον Meta, τους ιδιοκτήτες των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και Whatsapp.
Ο επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας στο Meta Nathaniel Gleicher επιβεβαίωσε ότι το βίντεο αφαιρέθηκε καθώς παραβίαζε την πολιτική της Meta ενάντια στα «παραπλανητικά χειραγωγημένα μέσα ενημέρωσης».
1/ Earlier today, our teams identified and removed a deepfake video claiming to show President Zelensky issuing a statement he never did. It appeared on a reportedly compromised website and then started showing across the internet.
— Nathaniel Gleicher (@ngleicher) March 16, 2022
Ζελένσκι για fake βίντεο: Συμβουλεύω τους Ρώσους να παραδώσουν τα όπλα
Λίγη ώρα μετά το ψεύτικο βίντεο, ο Ζελένσκι σχολίασε στον λογαριασμό του στο Instagram.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Καλημέρα. Όσον αφορά την πρόσφατη παιδική πρόκληση με συμβουλές για παράδοση των όπλων, το μόνο που έχω ως συμβουλή είναι οι στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παραδώσουν τα όπλα και να γυρίσουν στο σπίτι τους. Εμείς είμαστε ήδη στο σπίτι, προστατεύουμε τη χώρα μας, τα παιδιά μας, τις οικογένειές μας. Συνεπώς, δεν πρόκειται να παραδώσουμε κανένα όπλο μέχρι να νικήσουμε».
Σημειώνεται ότι στις 2 Μαρτίου, το Υπουργείο Πληροφορίων της Ουκρανίας είχε προειδοποιήσει ότι θα εμφανιστούν fake βίντεο της Ρωσίας, με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να φαίνεται νεκρός ή να δηλώνει ότι παραδίδεται με στόχο «να αποπροσανατολίσει και να σπείρει τον πανικό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πληροφοριών της Ουκρανίας
«Η Ρωσία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία βίντεο για να δημιουργήσει ένα βίντεο στο οποίο ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δηλώνει την παράδοσή του. Δεν θα είναι πραγματικό βίντεο, αλλά θα δημιουργηθεί μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης. Τα βίντεο που δημιουργούνται μέσω τέτοιων τεχνολογιών δεν διακρίνονται σχεδόν από τα πραγματικά. Είναι ψεύτικο! Στόχος του είναι να αποπροσανατολίσει, να σπείρει τον πανικό, την απόγνωση των πολιτών και να πείσει τα στρατεύματά μας να παραδοθούν».
Live Ουκρανία: Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών στο Δραματικό Θέατρο
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.