Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποιήσεις στη Ρωσία από ΝΑΤΟ και G7

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν

62224-137655.jpg
Newsroom
15’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πόλεμος στην Ουκρανία - Κίεβο: Οδοφράγματα στην πρωτεύουσα με κάθε διαθέσιμο υλικό και υψωμένες δύο σημαίες της Ουκρανίας
Πόλεμος στην Ουκρανία - Οδοφράγματα στο Κίεβο © EPA / NUNO VEIGA

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για 29η ημέρα. Οι Ουκρανοί έχουν καταφέρει να απωθήσουν τους Ρώσους σε περιοχές της χώρας. Νέο μήνυμα Ζελένσκι.

Στην Ουκρανία ο πόλεμος μαίνεται επί ένα μήνα, καθώς η ρωσική εισβολή συνεχίζεται. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει σε εφαρμογή το Plan b, καθώς οι Ουκρανοί δεν σταματούν να αντιστέκονται, καταφέρνοντας -σύμφωνα με το Κίεβο και το αμερικανικό Πεντάγωνο- σε ορισμένες περιοχές να απωθήσουν τους Ρώσους, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση.

Οι ηγέτες των χωρών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. «Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δήλωσε ότι είναι ενδεχόμενο η Ρωσία να  προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Live οι νέες εξελίξεις από τη ρωσική εισβολή

23:30 Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επιπλέον 15 δισ. κυβικά μέτρα LNG στην Ευρώπη το 2022

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση στο πρακτορείο Reuters.

Μια από αυτές τις πηγές συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί σήμερα και θα προβλέπει επίσης μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

23:10 Κίεβο: 3.343 άμαχοι εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της χώρας

Συνολικά 3.343 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαία αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος σε σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο ότι 2.717 πολίτες έφυγαν σήμερα από την πολιορκημένη Μαριούπολη. Κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι έχει μπλοκάρει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη εδώ και τρεις ημέρες.

Χθες, Τετάρτη, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως 4.554 πολίτες είχαν καταφέρει να εγκαταλείψουν ουκρανικές πόλεις στη διάρκεια της ημέρας.

22.30 Μακρόν: «Αναπόφευκτος ο λιμός» σε 12 έως 18 μήνες, αν η Μόσχα δεν επιδείξει «υπευθυνότητα»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε σήμερα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

22.20 H Roscosmos αλλάζει στρατηγική με τους πυραύλους της – Πού θα χρησιμοποιούνται

Ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν σε τροχιά ευρωπαϊκά διαστημικά αντικείμενα, θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την εκτόξευση δορυφόρων που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες ή σε φιλικές προς τη Ρωσία χώρες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το πρακτορείο Tass, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της Roscosmos, είπε ότι η απόφαση αυτή αφορά περίπου 10 πυραύλους.

21.00 Ανταλλαγή αιχμάλωτων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Ρώσοι και Ουκρανοί προχώρησαν σήμερα σε νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως ανέφεραν η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας.

«Σε αντάλλαγμα για δέκα αιχμάλωτους κατακτητές, παραλάβαμε δέκα δικούς μας στρατιώτες» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων» μετά την έναρξη του πολέμου.

20.30 Το Πεκίνο χαρακτηρίζει «σκευωρία» τα περί αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι ο ισχυρισμός πως η Κίνα έστειλε στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία αποτελεί «ξεκάθαρη σκευωρία».

Τόσο το Πεκίνο όσο και η Μόσχα έχουν απορρίψει τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

20.10 Ουάσινγκτον: Καταρτίζει σχέδια σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα

Ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής -χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά- στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

19.30 Μπάιντεν: Θα απαντήσουμε αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα

«Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο από ποτέ» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε ότι αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην εισβολή της στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

19.00 Βίντεο από το χτύπημα των Ουκρανών στο ρωσικό πλοίο στο Μπερντιάνσκ

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από το χτύπημα των Ουκρανών στο ρωσικό αποβατικό πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική θάλασσα.

Η ρωσική πλευρά δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το γεγονός.

18.35 Ζελένσκι προς ηγέτες G7: «Πραγματικός ο κίνδυνος» της χρήσης χημικών όπλων στην Ουκρανία

«Ο κίνδυνος μιας χρήσης, σε μεγάλη κλίμακα, χημικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας είναι πραγματικός», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βιντεομήνυμα με το οποίο απευθύνθηκε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται την επομένη μιας δήλωσης του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, που έκρινε πως η χρήση χημικού όπλου αποτελεί μια «αξιόπιστη απειλή».

18.20 Κινεζικό υπ. Άμυνας: Αρνείται ότι το Πεκίνο «γνώριζε από πριν» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι η Κίνα «γνώριζε από πριν» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια στιγματισμού της χώρας.

Οι δηλώσεις του υπουργείου έγιναν ως απάντηση σε αναφορές από ξένα ΜΜΕ ότι η Κίνα αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα επιτίθετο στην Ουκρανία.

18.03 Η πρωθυπουργός της Εσθονίας ζητά να επιβληθούν «οι σκληρότερες δυνατές κυρώσεις» στη Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

17.23 Ρούτε: Δεν αναμένει απόφαση για νέες κυρώσεις κατά Ρωσίας στη Σύνοδο της Ε.Ε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

17.10 Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό στο Χάρκοβο

Ο κυβερνήτης της βορειοανατολικής περιοχής της Ουκρανίας δήλωσε στο Telegram ότι τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν την Πέμπτη σε ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο. «Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν και νοσηλεύτηκαν», έγραψε ο Oleg Syniegubov.

16.47 ΟΗΕ: Πάνω 1.000 οι επιβεβαιωμένοι άμαχοι νεκροί, μεταξύ των οποίων 90 παιδιά

Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 1.035 άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 1.650 τραυματίστηκαν από την έναρξη της εισβολής.

Ενενήντα παιδιά συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότεροι λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν στις αναφορές που φθάνουν από περιοχές με έντονες εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης.

16.20  Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μερικές περιοχές γύρω από το Κίεβο

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι τα στρατεύματα της έχουν απωθήσει ρωσικές δυνάμεις από κάποιες περιοχές γύρω από το Κίεβο , αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα περικυκλώσει και θα καταλάβει το Κίεβο.

«Σε μερικούς τομείς ο εχθρός έχει οπισθοχωρήσει περισσότερο από 74 χιλιόμετρα, σε κάποιους άλλους τομείς ο εχθρός βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ σε τηλεοπτική ενημέρωση.

Χωρίς να επικαλείται κάποια αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερε ότι το Κρεμλίνο έχει αποστείλει πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό στην Λευκορωσία για να ενισχύσει τα στρατεύματα του που επιτίθενται στο Κίεβο.

16.04 ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Οι Ηνωμένες Πολτείες επέβαλαν σήμερα Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων δεκάδες εταιρείες του τομέα της Άμυνας, 328 μέλη του νομοθετικού σώματος της Δούμας καθώς και τον επικεφαλής της Sberbank, όπως δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

15.37 Μαριούπολη: Οι τοπικές αρχές καταγγέλουν ότι 15.000 άνθρωποι «μεταφέρθηκαν παράνομα» στη Ρωσία

Οι αρχές στη Μαριούπολη λένε ότι περίπου 15.000 πολίτες έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία από την περίοδο που οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν τμήματα της πολιορκημένης πόλης.

15.15 ΝΑΤΟ: Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια. 

Επιπλέον, η Συμμαχία καταδικάζει έντονα τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ ζητεί εξηγήσεις από τη Λευκορωσία.

14.56 Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Πολωνία.

«Η Ρωσία δεν θα αφήσει αυτή την εχθρική επίθεση χωρίς μια απάντηση, η οποία θα κάνει τους Πολωνούς προβοκάτορες να σκεφτούν [τις ενέργειές τους] και θα τους στοιχίσει», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

14.27 Αμερικανός αξιωματούχος για τις συνομιλίες του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες - Εξετάζεται αποστολή αντιπλοϊκών πυραύλων στην Ουκρανία

«Έχουμε ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», σημείωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», συνέχισε.

 

14.10 Κρεμλίνο: Βοήθησε ο Αμπράμοβιτς αρχικά στις συνομιλίες, αλλά όχι πια

Όντως ο Ρώσος εκατομμυριούχος και πρώην κάτοικος Λονδίνου Ρόμαν Αμπράμοβιτς έπαιξε αρχικά ρόλο στην προσπάθεια προσέγγισης της Μόσχας με το Κίεβο, παραδέχθηκε την Πέμπτη το Κρεμλίνο, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών είναι αποκλειστικά στα χέρια της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

13.56  Το IFAX μετέδωσε ότι «ο Σοϊγκού «ενημέρωσε τον Πούτιν και το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας για την επιχείρηση στην Ουκρανία»

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού «ενημέρωσε το Πούτιν και το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας για την επιχείρηση στην Ουκρανία», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων IFAX επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τις τελευταίες ημέρες δυτικά και μη μέσα ενημέρωσης επεσήμαιναν ότι ο ρώσος υπουργός Αμυνας δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από την 11η Μαρτίου.

13.35 Νέες κυρώσεις του Λονδίνου κατά προσώπων και οργανισμών της Ρωσίας -μεταξύ αυτών και το Wagner Group

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια νέα σειρά κυρώσεων κατά 59 προσώπων και επιχειρήσεων της Ρωσίας και 6 της Λευκορωσίας σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στόχος των κυρώσεων αυτών αποτελούν επιχειρήσεις, όπως ο ρωσικός κολοσσός των διαμαντιών Alrosa, ο ιδιωτικός όμιλος στρατιωτικών υπηρεσιών Wagner ή ο όμιλος υδροηλεκτρικών σταθμών Rushydro.

Ο κατάλογος με τα πρόσωπα που αποτελούν στόχο των κυρώσεων του Λονδίνου διευρύνεται επίσης με την προσθήκη του ιδρυτή της Tinkoff Bank Όλεγκ Τίνκοφ, του διευθυντή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank, Γκέρμαν Γκρεφ, όπως και της Πολίνα Κοβάλεβα, της κόρης της φερόμενης ως ερωμένης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ Σβετλάνα Πολιάκοβα. Η Κοβάλεβα ζει στο Λονδίνο και ακτιβιστές κατά της διαφθοράς είχαν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της.

13.15 Στο επίκεντρο η ρωσική πρεσβεία στη Βαρσοβία

Ο Ρώσος πρέσβης στη Βαρσοβία διαμαρτύρεται ότι οι πολωνικές αρχές έχουν μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα, προφασιζόμενες ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής δραστηριότητας ή το ξέπλυμα χρήματος.

12.58 Περισσότερα από τα μισά παιδιά της χώρας έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου

Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

"Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια", επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unicef.

12.40 Ζελένσκι: Αξίζουμε να είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ

Η Ουκρανία απέδειξε ότι αξίζει να είναι κανονικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε ομιλία του μέσω κυκλώματος προς το σουηδικό κοινοβούλιο την Πέμπτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης, και έχουμε αποδείξει ότι δικαιούμαστε την ιδιότητα του πλήρους μέλους της ΕΕ», είπε ο Ουκρανός ηγέτης.

12.10 Ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες

Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ είναι συγκεντρωμένοι στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τα επόμενα βήματα της Δύσης έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

11.45  Ουκρανός ΥΠΕΞ: Πληρωμή σε ρούβλια θα είναι σα να βοηθάτε τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς  

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα μέσω Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην υποκύψουν στην απαίτηση του προέδρου Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια τιυ ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

11.10 Ουκρανία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν ρωσικό αποβατικό στο Μπερντιάνσκ

Περισσότερα ΕΔΩ.

11.01 Πρωθυπουργός Βελγίου: «Να απομονώσουμε τον Πούτιν» - Το μήνυμά του στην Κίνα

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο κάλεσε την Κίνα να κρατήσει αποστάσεις από τη Ρωσία, στη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Ντε Κρόο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «απομονωμένος και πρέπει να μείνει απομονωμένος».

10.58 Η Gazprom συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας βάσει των παραγγελιών των ευρωπαίων καταναλωτών. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι παραγγελίες ανέρχονται σε 104 εκατομμύρια κυβικά μέτρα για τις 24 Μαρτίου, έναντι 106,5 εκατομμυρίων κυβικών χθες.

10.50 Το Βέλγιο αυξάνει και άλλο τις στρατιωτικές δαπάνες το 2022 

Η κυβέρνηση του Βελγίου συμφώνησε λίγες ώρες πριν από μια έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξήσει κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τις αμυντικές του δαπάνες, επιπλέον των 10 δισεκ. ευρώ που έχει ήδη αφιερώσει για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L’ Echo. Στόχος είναι να ενισχυθεί η άμυνα του Βελγίου ως το 2030, αναπτύσσοντας μεταξύ άλλων μια μονάδα κυβερνοασφάλειας στον βελγικό στρατό, ανανεώνοντας τα αποθέματα καυσίμων και πυρομαχικών, αμυντικού εξοπλισμού και προμηθειών και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες Πληροφοριών και τα συστήματα επικοινωνίας, επεσήμανε η εφημερίδα.

10.42 Ο Τριντό ζήτησε να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία» σημείωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για τη στήριξη της Ουκρανίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από τη μεριά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

10.36 Μπορέλ: Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός

Η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Περισσότερα ΕΔΩ.

10.32 Τουλάχιστον 4 νεκροί από τον βομβαρδισμό στο Λουχάνσκ

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 2 παιδιά, και 6 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκίι Γκαϊντάι. Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι «πολύ υψηλότερος» και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου. «Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

10.25 Η ΕΕ προσπαθεί να σταματήσει την προμήθεια ρωσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου» επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

10.20 Στόλτενμπεργκ για Πούτιν: «Διέπραξε μεγάλο λάθος με την εισβολή στην Ουκρανία»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα» σημείωσε ακόμη. Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

10.12 Δένδιας: Η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια να βοηθήσει κατοίκους στη Μαριούπολη

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε Ζελένσκι, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του στο twitter, μετά την αναφορά του Ουκρανού προέδρου στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και την απόφασή του να συνοδεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη στην προσπάθεια να ανακουφιστούν τα δεινά των κατοίκων της Μαριούπολης και δεν θα φεισθούμε προσπαθειών σε αυτό το εγχείρημα».

10.05 Πολλαπλασιάζονται οι αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία

Η Ρωσία αυξάνει τις αεροπορικές επιδρομές στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε το Κίεβο, ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε πάνω από 250 εξόδους, κάπου 60 περισσότερες από την προηγουμένη ημέρα. Οι στόχοι της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονταν κυρίως σε περιοχές μέσα και γύρω από το Κίεβο, το Τσερνίχιβ και το Χάρκοβο.

09.50 Συμφωνία ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία να ανοίξουν 7 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Συμφωνία επετεύχθη για τη δημιουργία σήμερα 7 ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις της Ουκρανίας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης. Η Ιρίνα Βερεστσούκ πρόσθεσε ότι οι άμαχοι που προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, θα βρουν μεταφορικά μέσα στην κοντινή Μπερντιάνσκ. Ωστόσο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν επιτρέπει τη δημιουργία ασφαλούς διαδρόμου για τη διέλευση αμάχων από ή προς το κέντρο της Μαριούπολης.

09.32: Επτά ρωσικά αεροσκάφη έχει καταρρίψει το τελευταίο 24ωρο ο ουκρανικός στρατός

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανακοίνωσε πως 11 «εχθρικοί στόχοι στον αέρα» επλήγησαν την Τετάρτη (23.03). Αναλυτικά:

  • Επτά αεροσκάφη,
  • ένα ελικόπτερο,
  • ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) και
  • δύο πύραυλοι Κρουζ.

09.10 Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταψήφισε ρωσικό σχέδιο απόφασης για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Το σχέδιο που κατέθεσε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία, στο οποίο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Μόσχας στην κρίση, καταψηφίστηκε χθες Τετάρτη. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα. Τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή. «Εάν η Ρωσία ενδιαφερόταν για την ανθρωπιστική κρίση, θα σταματούσε να βομβαρδίζει παιδιά και θα έβαζε τέλος στις τακτικές πολιορκίας. Αλλά δεν το έκανε» ξεκαθάρισε η πρεσβεύτρια της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ μετά την ψηφοφορία. Η Ρωσία επιμένει ότι δεν εξαπολύει επιθέσεις εναντίον αμάχων, την ώρα που εικόνες και βίντεο από τις βομβαρδισμένες πόλεις στην Ουκρανία διαψεύδουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

08.37 Persona non grata για τον Σκοτ Μόρισον ο Πούτιν στην G20

Ο Aυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι εκφράζει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες του για τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο της G20, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ινδονησία φέτος. «Η ιδέα ότι θα καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο οι ΗΠΑ είναι ήδη σε θέση να καταγγέλλουν για εγκλήματα πολέμου, για μένα παραπάει» ξεκαθάρισε.

08.31 Αμερικανικό Πεντάγωνο: Σε υποχώρηση ο ρωσικός στρατός - Τι συμβαίνει στο Χάρκοβο

Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου» ανέφερε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. «Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις» εξήγησε. Επίσης:

  • Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνίχιβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτήν τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
  • Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

08.25 Η Renault αναστέλλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Ρωσία - Ικανοποίηση στο Κίεβο

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, μερικές ώρες αφού κάλεσε σε παγκόσμιο «μποϊκοτάζ» των προϊόντων της. «Χαιρετίζω την ανακοίνωση του ομίλου Renault για την αναστολή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Υπεύθυνη χειρονομία με δεδομένη τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» έγραψε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ στα αγγλικά στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

08.18 Στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο και για τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα βρεθούν στο επίκεντρο και των δύο συνόδων. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, καθώς και τη στήριξη -χωρίς αστερίσκους- των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι αυτή η στήριξη, εξακολουθεί άλλωστε να εκφράζεται σε ανθρωπιστικό επίπεδο με την υποδοχή στην Ελλάδα Ουκρανών προσφύγων (13.000 μέχρι σήμερα). Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμά της να ασκήσει αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής.

08.10 Τέσσερις πυρκαγιές στην αποκλεισμένη περιοχή του Τσερνόμπιλ

Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν. Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς. Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

07.55 Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες Τετάρτη πράσινο φως για να προσφερθεί στρατιωτική βοήθεια αξίας άλλων 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενόψει της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η ΕΕ θα συνεχίσει θα υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΕ:Ζ.Τριντό: Η Ρωσία να σταματήσει την "παράνομη και βάρβαρη εισβολή" στην Ουκρανία
Ρωσία-Φυσικό αέριο: Η Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ