Κοσμος

Ουκρανία - ΕΕ: Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός

Η Ένωση εξετάζει σενάρια για την αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν
Ουκρανία - ΕΕ: Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός © EPA/RAMIL SITDIKOV

Ουκρανία - ΕΕ - Ζοζέπ Μπορέλ: Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός γιατί δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, δήλωσε σήμερα, 24 Μαρτίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτήν την στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθήσει και να διαπραγματευθεί οτιδήποτε: αυτό που θέλει είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

«Θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

«Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».

Ουκρανία - ΕΕ: Εξετάζεται σενάρια για την αναστολή της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από βομβαρδισμό κοντά στο Λουχάνσκ

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 2 παιδιά, και 6 τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Σεργκίι Γκαϊντάι.

Ο κυβερνήτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν φόβοι πως ο απολογισμός των θυμάτων θα είναι «πολύ υψηλότερος» και κατηγόρησε τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση βομβών φωσφόρου.

«Η ρωσική αεροπορία άρχισε να ρίχνει βόμβες φωσφόρου στο Ρουμπίζνε», σημείωσε.

Κι άλλοι αξιωματούχοι της περιοχής αυτής έχουν κατηγορήσει τους Ρώσους ότι κάνουν χρήση τέτοιων βομβών τις τελευταίες ημέρες. Οι κατηγορίες αυτές δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές.

«Οι Ρώσοι δυσκολεύονται, δεν καταφέρνουν να προελάσουν, να γιατί άρχισαν να χρησιμοποιούν βαριά όπλα», τόνισε ο Γκαϊντάι.

Ρωσικά πλήγματα δέχθηκαν επίσης οι πόλεις Λισιτσάνσκ και Νοβοντρούζεσκ, οι οποίες βρίσκονται 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουχάνσκ, σημείωσε επίσης, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ουκρανία τώρα: Οι Ουκρανοί αντισκέκονται - Σφοδρές μάχες (LIVE)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ