Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες, νέοι βομβαρδισμοί (video)

Όλες οι εξελίξεις από την 24η ημέρα της ρωσικής εισβολής

62224-137655.jpg
Newsroom
11’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής στο Κίεβο
Ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής στο Κίεβο © EPA/ROMAN PILIPEY

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί σε Μαριούπολη, Χάρκοβο, Μικολάιβ και Λβιβ. Η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους. Έκκληση Ζελένσκι για διάλογο.

Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος μαίνεται για 24η ημέρα. Η Ρωσία κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και το Μικολάιβ. Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει για δεύτερο 24ωρο τους βομβαρδισμούς στα δυτικά της Ουκρανίας, κοντά στο Λβιβ, χρησιμοποιώντας μάλιστα για πρώτη φορά και υπερηχητικούς πυραύλους.

Με τις μάχες στη Μαριούπολη να είναι σφοδρές και να έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης, και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την Οδησσό, το Μικολάιβ, να βομβαρδίζεται συνεχώς, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά σε έναν αργό πόλεμο φθοράς, βομβαρδίζοντας κατοικημένες περιοχές, μπλοκάροντας ανθρωπιστικούς διαδρόμους και πολιορκώντας πόλεις.

Ακόμα και όταν υπήρχαν αχτίδες ελπίδας από τις διαπραγματεύσεις και το ειρηνευτικό σχέδιο των 15 σημείων, οι Ουκρανοί ήταν επιφυλακτικοί και δεν απέκλειαν ο Πούτιν να «αγοράζει» απλά χρόνο για να αναδιοργανωθεί ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία και να πέσουν οι πόλεις -κλειδιά, καθώς βασικός σχεδιασμός του Κρεμλίνου είναι να ελεγχθεί η παραλιακή ζώνη που ξεκινά από τα σύνορα και καταλήγει στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία.

«Είναι η μόνη ευκαιρία της Ρωσίας να περιορίσει τη ζημία από τα "λάθη" της στον απόηχο της εισβολής της» ανέφερε από τη μεριά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καλώντας εκ νέου τη Μόσχα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή οι βομβαρδισμοί αμάχων συνεχίζονται στο Κίεβο, με τις τοπικές αρχές να κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους κατοίκους της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ οι πρόσφυγες ξεπέρασαν τα 3,3 εκατομμύρια.

O χάρτης των επιχειρήσεων σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Αμύνης

 

 

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Οι εξελίξεις της 24ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή:

22.55 Έκκληση από τη σύζυγο του Ζελένσκι για πραγματικούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία

Η Ολένα Ζελένσκα, η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (WCC), μια οργάνωση που εκπροσωπεί 580 εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο, να βοηθήσει στη διοργάνωση «πραγματικών ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία». Περισσότερα ΕΔΩ

22.30 Ο Ζελένσκι καλεί τη Nestle να φύγει από τη Ρωσία και τις ελβετικές τράπεζες να παγώσουν τις περιουσίες των Ρώσων ολιγαρχών

Η συνέχεια ΕΔΩ

21.54 Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι υπερηχητικοί πύραυλοι χτυπούν στόχο στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal, οι οποίοι έχουν το προσωνύμιο «στιλέτο», υπόγεια αποθήκη με στρατιωτικό υλικό στην πόλη Ιβάνο-Φράνκιβσκ. Η συγκεκριμένη πόλη βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας, σε απόσταση 114 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λβιβ.

Russia unleashes 'unstoppable' nuclear-capable hypersonic missile 'destroying Ukraine weapons depot'

21.45 Ουκρανικό drone καταστρέφει ρωσικό στρατιωτικό κομβόι

Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρά πλήγματα στον ρωσικό στρατό που έχει εισβάλει στην Ουκρανία. Το Κίεβο ανακοίνωσε το Σάββατο (19.03) ότι το τελευταίο 24ωρο ο ουκρανικός στρατός έχει καταρρίψει δύο ρωσικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Russian military convoy destroyed by Ukrainian drone fire

21.20 Καρέ καρέ ο ρωσικός βομβαρδισμός σε εργοστάσια στη Μαριούπολη

Shocking footage shows moment Russian strikes hit factories in Mariupol

20.43 Τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μέχρι τις 18 Μαρτίου.

20.20 Πρόταση - βόμβα ΗΠΑ σε Τουρκία: «Δώστε S-400 στην Ουκρανία και θα πάρετε F-35»

Η συνέχεια ΕΔΩ

19.44 Νάρκες από τη Μαύρη Θάλασσα μπορούν να φθάσουν στη Μεσόγειο

Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας προειδοποίησαν ότι οι νάρκες που τοποθέτησαν οι Ουκρανοί στα λιμάνια τους λόγω του πολέμου, μπορούν να παρασυρθούν και να φθάσουν μέσα από τα Στενά του Βοσπόρου μέχρι τη Μεσόγειο θάλασσα. Η συνέχεια ΕΔΩ

19.20 Στάχτη, αποκαΐδια και συντρίμμια στη Μαριούπολη - Βίντεο από drone με εικόνες καταστροφής

Ανελέητο σφυροκόπημα δέχεται η Μαριούπολη. Η πόλη - κλειδί μπροστά στην Αζοφική Θάλασσα, το τελευταίο ουκρανικό οχυρό στη ρωσική παραθαλάσσια ζώνη που ξεκινά από τα σύνορα και καταλήγει στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο. Το τίμημα, όμως, είναι βαρύ. Στη Μαριούπολη οι μάχες μαίνονται σφοδρές, με τους αμάχους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ανθρωπιστική κρίση. Βίντεο που δημοσίευσε ο Guardian δείχνει ό,τι απέμεινε από εμπορικό κέντρο και κατοικίες στο λιμάνι της πόλης μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Drone video shows destroyed residential buildings and shopping centre in Ukraine

18.40 Καρέ καρέ η δραματική διάσωση εγκλωβισμένου άνδρα στο Χάρκοβο - Τον ανέσυραν ζωντανό από τα χαλάσματα

Ukrainian rescuers free man trapped in rubble after Russian shelling in Kharkiv

18.31 Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ περί τα 6,5 εκατομμύρια έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας. Η συνέχεια ΕΔΩ.

18.22 Το βίντεο με τους τρεις Ρώσους κοσμοναύτες να πηγαίνουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με στολές στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας

Russian cosmonauts board ISS wearing colours of Ukraine flag

Η συνέχεια ΕΔΩ...

17.35 Η στιγμή που υπερηχητικός πύραυλος χτυπά στόχο στην Ουκρανία

17.27 Η Ουκρανία καλεί την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή

Η ουκρανική προεδρία κάλεσε σήμερα την Κίνα να ενωθεί με τους Δυτικούς και «να καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» στην Ουκρανία. «Η Κίνα μπορεί να είναι ένα σημαντικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας, αν λάβει τη σωστή απόφαση να υποστηρίξει τον συνασπισμό των πολιτισμένων χωρών και καταδικάσει την ρωσική βαρβαρότητα» έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

17.20 Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η Ρωσία στην Ουκρανία

Περισσότερα ΕΔΩ

16.55 Την Κυριακή στην Ελλάδα ο Έλληνας πρόξενος από τη Μαριούπολη

Η συνέχεια ΕΔΩ

15.56 Τζόνσον: Ο Πούτιν έκανε ένα «καταστροφικό λάθος» με το να εισβάλει στην Ουκρανία

Μιλώντας στη διάσκεψη του Συντηρητικού κόμματος στο Μπλάκπουλ, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας. «Κάθε μέρα που η ηρωική αντίσταση της Ουκρανίας συνεχίζεται, είναι σαφές ότι ο Πούτιν έχει κάνει ένα καταστροφικό λάθος», είπε.

«Φοβήθηκε την Ουκρανία, γιατί στην Ουκρανία έχουν ελεύθερο τύπο. Και στην Ουκρανία, είχαν ελεύθερες εκλογές και κάθε χρόνο η Ουκρανία προχωρούσε, όχι πάντα εύκολα, προς την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις ανοιχτές αγορές, φοβόταν το ουκρανικό παράδειγμα και φοβόταν την σιωπηρή επίπληξη στον εαυτό του», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

15.37 Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας: Ο Πούτιν μεταφέρει στρατεύματα από την Άπω Ανατολή στη Λευκορωσία

Τα στρατεύματα μετακινούνται από το Βλαδιβοστόκ και το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι προκειμένου να αναπληρωθούν οι απώλειες στην Ουκρανία, ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο.

15.16 Απειλητικές αναφορές Μόσχας: Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει

«Η Ρώμη πρέπει να συνέλθει, για να μην φτάσουμε σε μη αντιστρέψιμες συνέπειες», διαμήνυσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica.

Σε απειλητική δήλωση προς την Ιταλία προχώρησε ο Αλεξέι Παραμόνοφ, υπεύθυνος του τομέα ευρωπαϊκών θεμάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι κυρώσεις δεν είναι δική μας επιλογή. Δεν θέλουμε, η λογική του Γάλλου υπουργού οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος κήρυξε ολικό χρηματοοικονομικό πόλεμο στην Ρωσία, να βρει θιασώτες στην Ιταλία, προκαλώντας μια σειρά από μη αντιστρέψιμες συνέπειες» δήλωσε ο Παραμόνοφ.

14.55 Γενική Εισαγγελέας: Οι Ρώσοι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα δήλωσε ότι η Ουκρανία δημιούργησε ειδικά στρατόπεδα για τους αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες και τους παρέχει «σχεδόν» το ίδιο επίπεδο ιατρικής περίθαλψης με τους Ουκρανούς στρατιώτες.

14.36 Λαβρόφ: Η συνεργασία Ρωσίας- Κίνας θα ενισχυθεί

Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας θα ενισχυθεί μόνο υπό τις παρούσες συνθήκες, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αυτή η συνεργασία θα ενισχυθεί, γιατί σε μια εποχή που η Δύση υπονομεύει κατάφωρα όλα τα θεμέλια στα οποία βασίζεται το διεθνές σύστημα, φυσικά εμείς –ως δύο μεγάλες δυνάμεις– πρέπει να σκεφτούμε πώς να συνεχίσουμε σε αυτόν τον κόσμο», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ.

14.02 Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ - Φόβοι για βαρύ απολογισμό θυμάτων

Στρατόπεδο καταστράφηκε ολοσχερώς από ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Μικολάιφ της νότιας Ουκρανίας, δημιουργώντας φόβους για βαρύ απολογισμό νεκρών.

Το στρατόπεδο που βρίσκεται βόρεια της πόλης Μικολάιφ επλήγη από έξι ρωσικούς πυραύλους το πρωί της Παρασκευής. Καμία πληροφορία για απολογισμό θυμάτων δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές.

Οι Ρώσοι «πραγματοποίησαν δειλά πλήγματα κατά στρατιωτών την ώρα του ύπνου. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται», ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο κυβερνήτης του Μικολάι Βιτάλι Κιμ σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook, διευκρινίζοντας ότι περιμένει πληροφορίες για τις ουκρανικές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στρατιωτικού που βρισκόταν επί τόπου, περί τους 200 νεαροί στρατιώτες βρίσκονταν στο στρατόπεδο την ώρα της επίθεσης. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί, δήλωσε άλλος ουκρανός στρατιώτης.

«Συνεχίζουμε να μετράμε, αλλά είναι αδύνατον να ξέρουμε λόγω της κατάστασης των πτωμάτων», δήλωσε ένας διασώστης.

13.36 Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι στέλνει μαχητές στην Ουκρανία

Η οργάνωση Χεζμπολάχ αρνήθηκε ότι έστειλε μαχητές στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν τα ρωσικά στρατεύματα. 

«Αρνούμαι κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε τηλεοπτική του δήλωση αργά την Παρασκευή. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψέματα χωρίς αλήθεια», είπε.  Και πρόσθεσε: «Κανείς από τη Χεζμπολάχ, ούτε μαχητής ούτε ειδικός, δεν πήγε σε αυτό το πεδίο μάχης».

Το Κίεβο είχε νωρίτερα ισχυριστεί ότι η Μόσχα στρατολόγησε περίπου 1.000 μαχητές από τη Συρία και τη Χεζμπολάχ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

13.22 Πρωθυπουργός Πολωνίας: Ζητά να διακοπεί πλήρως το εμπόριο με τη Ρωσία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι πρότεινε σήμερα η ΕΕ να διακόψει πλήρως όλες τις εμπορικές της συναλλαγές με τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως το θέμα των νέων κυρώσεων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν από την πλευρά της ΕΕ κατά της Ρωσίας πρόκειται να συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (24-25 Μαρτίου).    

13.01 Ζελένσκι: Φανταστείτε 14.000 πτώματα στο στάδιο της Μόσχας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε σήμερα με το δικό του μήνυμα στη χθεσινή εμφάνιση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε στάδιο της Μόσχας. Οι δηλώσεις του έγιναν μια ημέρα αφού ο Πούτιν εξήρε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «ηρωική» αποστολή του ρωσικού στρατού κατά τη διάρκεια πατριωτικής συγκέντρωσης στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας ενώπιον ενθουσιώδους πλήθους δεκάδων χιλιάδων Ρώσων.

Οι 100.000 μπροστά από το στάδιο, μαζί με τους 95.000 στην ίδια την αρένα αντιστοιχούν περίπου στον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ζελένσκι σε σημερινό μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του. «Και τώρα φανταστείτε 14.000 πτώματα σε αυτό το στάδιο, επιπρόσθετα των δεκάδων χιλιάδων και πλέον που έχουν τραυματιστεί και ακρωτηριαστεί», δήλωσε ο ίδιος, συνοψίζοντας τις ουκρανικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Το Γερμανικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά με ανεξάρτητο τρόπο.

12.30 Τραγική η κατάσταση στη Μαριούπολη

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι οι οδομαχίες στο κέντρο της πόλης εμποδίζουν τις προσπάθειες για τη διάσωση των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο του βομβαρδισμένου θεάτρου. 

Μιλώντας στο BBC, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο εξήγησε ότι οι ομάδες θα είναι σε θέση να καθαρίσουν τα ερείπια και να απομακρύνουν τον κόσμο μόνο όταν θα υπάρχει ηρεμία στις μάχες. «Υπάρχουν τανκς... και βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και κάθε είδους όπλα στην περιοχή», λέει.

12.00 Ο δήμαρχος του Κιέβου κάνει έκκληση να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού στη χώρα

 Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

«Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας», δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα. «Είμαστε σε θέση να κλείσουμε μόνοι μας τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε. «Αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουμε τα σωστά όπλα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι. Περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, δήλωσε ο Κλίτσκο.

«Μην ξεχνάτε ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας αλλά και την ίδια στιγμή υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», δήλωσε ο ίδιος. «Το μήνυμά μου είναι σαφές: σας παρακαλώ σταματήστε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία διότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί κάθε ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό του, ο οποίος κινείται προς εμάς», δήλωσε.

11.40 Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν θάνατο Ρώσου στρατηγού

Το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος στρατηγός Αντρέι Μορντίτσεφ, διοικητής της 8ης Στρατιάς Μεικτών Οπλων, σκοτώθηκε κατά τη διάρκια μαχών. Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αναφέρει ο Guardian.

11.10 Το ΝΑΤΟ θα στείλει συστήματα αεράμυνας στη Σλοβακία

Η Γερμανία και η Ολλανδία θα παραδώσουν συστήματα αεράμυνας MIM-104 Patriot PAC-3 στη Σλοβακία. Προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα του θα μεταφέρει τα σοβιετικά συστήματα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία.

10.55 Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξουν δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι το Σάββατο για την απομάκρυνση των πολιτών, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  Ιρίνα Βερεστσούκ.

Σύμφωνα με το Reuters, η Βερεστσούκ είπε ότι είχε συμφωνηθεί διάδρομος για την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, αν και οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών να απομακρύνουν τους άμαχους εκεί στο πλαίσιο μιας προσωρινής εκεχειρίας απέτυχαν ως επί το πλείστον, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες. Περίπου 350.000 άμαχοι είναι αποκλεισμένοι στην πόλη με λίγα τρόφιμα ή νερό.

10.34 Ο ουκρανικός στρατός επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στη Ζαπορίζια, λέει αξιωματούχος

Ο ουκρανικός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στην πόλη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, από τις 16.00 ώρα Ελλάδας σήμερα έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Ανατόλι Κούρτιεφ. «Μην βγείτε έξω το διάστημα αυτό!», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

10.10 Ουκρανία: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσουν «αρκετές εβδομάδες»

Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή και σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Πόντολιακ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η θέση της Μόσχας έγινε πιο «ικανοποιητική», αλλά οι διαπραγματεύσεις για θέματα όπως οι εγγυήσεις ασφαλείας, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και η κατάπαυση του πυρός «μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο».

09.45 Η Ρωσία ανακοινώνει πως χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal (το προσωνύμιό τους σημαίνει «εγχειρίδιο», ή «στιλέτο») προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σημειώνει ότι είναι αδύνατο να επαληθεύσει τις ανακοινώσεις αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.

09.30 Interfax: Επισκευάστηκε μια από τις γραμμές ενέργειας του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια

Οι τρεις από τις πέντε γραμμές υπέστησαν ζημιές ή αποσυνδέθηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό, τον μεγαλύτερο στο είδος του στην Ευρώπη, στις 4 Μαρτίου. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε νωρίτερα ότι η Ουκρανία την ενημέρωσε ότι η γραμμή θα πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

09.10 Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις: Η Ρωσία σχεδιάζει να μεταφέρει στρατεύματα από την Αρμενία

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η Ρωσία θα αναπτύξει στρατεύματα από την 102η ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία για να υποστηρίξει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

08.50 Βρετανικό Υπ. Αμυνας: Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική - Φόβοι για περισσότερες απώλειες αμάχων

Στη νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης προειδοποιεί ότι μία αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού θα  μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.

08.30 Ανθρωπιστικός διάδρομος στο Λουγκάνσκ

Ανθρωπιστικός διάδρομος για να απομακρυνθούν άμαχοι από την περιοχή του Λουγκάνσκ πρόκειται να ανοίξει σήμερα το πρωί, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι στο Telegram.

«Έχει συμφωνηθεί ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε τους ανθρώπους και να φέρουμε τρόφιμα. Συμφωνήθηκε μία κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί» δήλωσε Σέρχι Γκαϊντάι.

08.15 Υπό αυστηρό αστυνομικό καθεστώς τα κατεχόμενα μέρη» στην Ουκρανία

Στις συνθήκες που επικρατούν στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας και τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η Ρωσία να «σφραγίσει» την εξουσία της στο έδαφος που έχει καταλάβει στην Ουκρανία, αναφέρεται η τελευταία ανάλυση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου- η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αναφορές του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

07.45 Η Ουκρανία λέει ότι έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έσφιξαν τον κλοιό τους γύρω από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.

«Οι κατακτητές πέτυχαν εν μέρει στην επιχειρησιακή περιοχή του Ντονέτσκ, στερώντας προσωρινά από την Ουκρανία την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας σε δήλωση αργά την Παρασκευή.

Το υπουργείο δεν είπε εάν ή πότε οι δυνάμεις της Ουκρανίας είχαν ανακτήσει την πρόσβαση στη θάλασσα.

07.30 Ζελένσκι: Ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να γίνουν ουσιαστικές και «χωρίς καθυστέρηση» ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο. Όπως είπε, είναι η μόνη ευκαιρία της Ρωσίας να περιορίσει τη ζημιά από τα «λάθη» της στον απόηχο της εισβολής της. 

«Ήρθε η ώρα να συναντηθούμε, είναι ώρα να μιλήσουμε, είναι ώρα να αποκαταστήσουμε την εδαφική ακεραιότητα και τη δικαιοσύνη για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά. «Διαφορετικά, οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα χρειαστεί αρκετές γενιές για να ανακάμψει», πρόσθεσε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ