Κοσμος

ΗΠΑ σε Τουρκία: «Δώστε S-400 στην Ουκρανία και θα πάρετε F-35»

Τι αναφέρει το δημοσίευμα στους New York Times

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
S-400 και F-35 (κεντρική) | Ερντογάν και Πούτιν (ένθετες)
S-400 και F-35 (κεντρική) | Ερντογάν και Πούτιν (ένθετες) © EPA/MAXIM SHIPENKOV

Οι New York Times γράφουν ότι αν η Τουρκία δώσει τους S-400 στην Ουκρανία, θα πάρουν αεροσκάφη F-35. Η πρόταση που έκαναν οι ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να ξαναβάλουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 αρκεί να δώσουν στην Ουκρανία τους S-400, τo αντιαεροπορικό - αντιπυραυλικό σύστημα που έχουν αγοράσει από τη Ρωσία. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «The New York Times».

Η Τουρκία, με απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκλεισε συμφωνία με τη Ρωσία και έχει ήδη προμηθευτεί συστοιχίες από τους S-400. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να μη δώσουν στην Άγκυρα τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς, F-35.

Στο δημοσίευμά τους οι «New York Times» αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη γίνει στην Τουρκία από Αμερικανό αξιωματούχο. Ωστόσο, το σενάριο αυτό θεωρείται δύσκολα υλοποιήσιμο, καθώς θα τορπίλιζε τη σχέση της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί ήδη στο πεδίο της μάχης μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη (UAV), τα οποία έχει αγοράσει από την Τουρκία. Ενδεχόμενη, όμως, παραχώρηση των S-400 από την Τουρκία θα έκανε έξαλλο τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Και αυτό γιατί οι Ουκρανοί θα πολλαπλασίαζαν την αποτρεπτική τους ισχύ στον αέρα σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι επιδρομές από ρωσικά μαχητικά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν σταματά να ζητά από τη Δύση να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τις πόλεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί, φαίνεται η στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ρωσικές συστοιχίες S-400 στην τουρκική πολη Σινώπη τον Οκτώβριο του 2020.

Turkish S-400 air defense system in Sinop city.

S-400 για F-35: Ποιος έκανε την πρόταση στην Τουρκία για την Ουκρανία

«Η πρόταση να προμηθεύσει η Τουρκία την Ουκρανία με ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα έλεγχε επίσης τι είναι διατεθειμένος να δεχτεί ο κ. Πούτιν από το ΝΑΤΟ. Και πόσο διατεθειμένος είναι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, που τα τελευταία χρόνια φαινόταν συχνά να χτίζει γέφυρες προς τη Μόσχα, να επαναλάβει τη δέσμευσή του στη Συμμαχία και την υποστήριξη της Ουκρανίας» αναφέρει επίσης το δημοσίευμα στους «New York Times».

Και προσθέτει: «Η ιδέα προέκυψε όταν η Γουέντι Ρ. Σέρμαν, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αρνηθεί να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ενώ ούτε οι Τούρκοι διπλωμάτες στην Ουάσινγκτον έχουν πάρει θέση. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει «καμία πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία» μέχρι να εγκαταλείψει το πρόγραμμα με τους ρωσικούς S-400.

AWESOME F-35 IN ACTION - FLIGHT & TEST

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ