Κοσμος

Κίνδυνος από νάρκες στην Ουκρανία - Μπορούν να φθάσουν Μεσόγειο

Έχουν κοπεί από τις άγκυρες και παρασύρονται από τα ρεύματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έκρηξη νάρκης στη θάλασσα
Έκρηξη νάρκης στη θάλασσα © EPA/U.S. Navy

Νάρκες από λιμάνια στην Ουκρανία παρασύρονται από τα ρεύματα και μπορούν να φθάσουν στη Μεσόγειο, προειδοποιεί η Ρωσία.

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 ότι «αδέσποτες» νάρκες από τη Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσαν να καταλήξουν στη Μεσόγειο. Πρόκειται για νάρκες που έριξαν οι Ουκρανοί γύρω από τα λιμάνια τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και οι οποίες μπορούν να παρασυρθούν από τα ρεύματα, να περάσουν από τα στενά του Βοσπόρου και να καταλήξουν στη Μεσόγειο.

«Μετά την έναρξη τη ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανικές δυνάμεις εγκατέστησαν φράγματα ναρκών γύρω από τα λιμάνια της Οδησσού, του Οτσάκοβ, του Κερνομόρσκ και του Γιουζν» αναφέρουν οι Ρώσοι. Και προσθέτουν: «Πρόκειται για παλιές νάρκες, που έχουν κατασκευαστεί στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα».

Όπως εξηγούν οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, λόγω της κακοκαιρίας στη Μαύρη Θάλασσα έσπασαν τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες, με αποτέλεσμα αυτές να έχουν φύγει από τη θέση τους και να κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο.

Προειδοποίηση των Ρώσων για «αδέσποτες» νάρκες στη Μ. Θάλασσα | Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων | OPEN TV

Το Υπουργείο Ναυτιλίας προειδοποιεί για τις νάρκες από την Ουκρανία

Σε τηλεγράφημά του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του ελληνικού Υπουργείου Ναυτιλίας προειδοποιεί ότι υπάρχουν νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα κοντά σε ουκρανικά λιμάνια.

Το τηλεγράφημα, που διαβιβάστηκε στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αναφέρει ότι «αρκετός αριθμός ποντισμένων θαλάσσιων ναρκών κοντά στα λιμάνια της Οδησσού, Οτσακόβ και Γιούζν έχουν αποκοπεί από το σύστημα αγκυροβολίας, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται» από τα νότια ρεύματα.

Όπως επισημαίνει το ΕΚΣΕΔ, τα πλοία με ελληνική σημαία που πρόκειται να καταπλεύσουν στην περιοχή, έχουν ήδη ενημερωθεί για τις νάρκες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ