Κοσμος

Μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Υπό ρωσικό έλεγχο η Αζοφική

Στην πόλη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 350.000 άμαχοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ukraine-re-960x600.jpg
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας © ΕPA Pool

Η πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει στο επίκεντρο των συγκρούσεων στην Ουκρανία με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν πως έχουν χάσει τον έλεγχό της.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την πολιορκία της Μαριούπολης, κάνοντας σταθερή πρόοδο, εξασφαλίζοντας εδαφικά κέρδη και μεταφέροντας τις μάχες ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Ήδη από χθες το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωνε ότι οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την ουκρανική πόλη. Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας γνωστοποίησε ότι έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.

Στην πόλη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 350.000 άμαχοι αποκλεισμένοι με ελάχιστα τρόφιμα ή νερό. Επίσης μεγάλος αριθμός αμάχων είναι εγκλωβισμένος στα συντρίμμια του θεάτρου, από όπου έχουν απεγκλωβιστεί περίπου 130. Αναφερόμενους στους αμάχους που βρίσκονται στο θέατρο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι μερικοί από αυτούς είναι βαριά τραυματισμένοι, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς

Επιβεβαιώνοντας τις αναφορές ότι οι μάχες γίνονται μέσα στην πόλη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, σηεμίωσε ότι έτσι εμποδίζονται οι προσπάθειες για τη διάσωση των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο του βομβαρδισμένου θεάτρου.  Μιλώντας στο BBC, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο εξήγησε ότι οι ομάδες θα είναι σε θέση να καθαρίσουν τα ερείπια και να απομακρύνουν τον κόσμο μόνο όταν θα υπάρχει ηρεμία στις μάχες. «Υπάρχουν τανκς... και βομβαρδισμοί από το πυροβολικό και κάθε είδους όπλα στην περιοχή», είπε. «Οι δυνάμεις μας κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τη θέση τους στην πόλη, αλλά οι δυνάμεις του εχθρού είναι μεγαλύτερες από τις δικές μας, δυστυχώς», δήλωσε επίσης ο δήμαρχος της πόλης. 

Σχολιάζοντας τις συνθήκες στην πόλη, ο Ουκρανός βουλευτής Ντμίτρο Γκουρίν τις χαρακτήρισε «μεσαιωνικές».  Οι γονείς του Γκουρίν είναι παγιδευμένοι στην πόλη, όπως δήλωσε μιλώντας στο BBC, τονίζοντας ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού στην πόλη φτάνουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα.

«Οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν ποτέ, οι πυροβολισμοί δεν σταματούν ποτέ», πρόσθεσε. «Αεροπλάνα, ρίχνουν εκατοντάδες βόμβες μέσα σε 24 ώρες», συνέχισε, προσθέτοντας: «Από φωτογραφίες που έχω δει, δεν υπάρχει πια πόλη. Σύμφωνα με εκτίμηση του γραφείου του δημάρχου, το 30% των κτιρίων έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το 50% έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Το σπίτι μου έχει καεί ολοσχερώς». 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θεωρούν την πόλη κομβικής σημασίας για την πρόοδο των Ρώσων στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρουν, χθες οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα διοικητικό κτίριο στην αριστερή (ανατολική) όχθη της Μαριούπολης, λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Παράλληλα, ρωσικές δυνάμεις εντοπίστηκαν να δρουν στα περίχωρα της πόλης, ενώ δεν πραγματοποίησαν μεγάλες επιθετικές επιχειρήσεις βόρεια της πόλης.

Δύσκολες στιγμές περνά και το Μυκολάιφ στα νότια της Ουκρανίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν μία επιτυχημένη αντεπίθεση γύρω από την πόλη, ωστόσο οι κάτοικοι περνούν δύσκολες στιγμές με συνεχές σφυροκόπημα. Τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν την ζωή του από επίθεση σε στρατιωτική βάση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ