Κοσμος

Η άνοδος των λευκών ισπανόφωνων εθνικιστών

Στις γραμμές των αμερικανικών εξτρεμιστικών ομάδων «λευκής υπεροχής» πολλαπλασιάζονται οι ισπανόφωνοι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
nick-fuentes-akrodexia-ameriki.jpg
Ο Nick Fuentes, ηγέτης της χριστιανικής εξτρεμιστικής ομάδας μιλά στους οπαδούς του, «Groypers», στην Ουάσιγκτον, 4 Νοεμβρίου 2020 © Zach D Roberts/NurPhoto via Getty Images

Οι αναπτυσσόμενες ομάδες ισπανόφωνων ακροδεξιών στην Αμερική - Οι θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδουν και η εξτρεμιστική δράση τους

Ο Nick Fuentes, επικεφαλής μιας χριστιανικής εξτρεμιστικής ομάδας λευκών εθνικιστών, έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα για τη διοργάνωση διάσκεψης λευκών εθνικιστών στη Φλόριντα. Ο Fuentes, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «μέλος της ανώτερης λευκής φυλής» είναι μεξικανικής καταγωγής όπως και ο πατέρας του. Πρόκειται για εκπρόσωπο μιας μικρής αλλά αναπτυσσόμενης ομάδας ακροδεξιών με ισπανόφωνο υπόβαθρο που διαδίδουν ρατσιστικά, αντισημιτικά μηνύματα και διαχωρίζουν τη θέση τους από τους πιο «σκουρόχρωμους» πολίτες που προέρχονται από τη Λατινική Αμερική.

Marjorie Taylor Greene & Gosar Attend White Nationalist, Pro-Putin Event

Μεταξύ αυτών είναι και ο Κουβανο-αμερικανός Enrique Tarrio, πρώην αρχηγός των Proud Boys, μιας ομάδας που η αμερικανική Anti-Defamation League χαρακτηρίζει εξτρεμιστική και με βίαιη ατζέντα. Ο Tarrio συνελήφθη την περασμένη Τρίτη και κατηγορήθηκε για συνωμοσία σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Η εγκατάλειψη της πολιτικής της φυλετικής αχρωματοψίας στις ΗΠΑ και η επιστροφή της ρητορικής της φυλής έχει ενισχύσει τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στην κοινότητα των Λατίνων, ένα μεγάλο μέρος της οποίας αυτοπροσδιορίζονται λευκοί. Αλλά, η διαδικτυακή διάδοση της παραπληροφόρησης και η απελευθέρωση του λόγου περί φυλής έβγαλαν στις επιφάνεια τις παλιές απόψεις πολλών Λατίνων εναντίον των μαύρων και των Εβραίων, ακόμα κι όταν είναι πολύ μελαχρινοί. Ο Brian Levin, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη του Μίσους και του Εξτρεμισμού στο Cal State University, είπε σε συνέντευξή του ότι αυτή η τάση είναι «μέρος της μετάλλαξης που λαμβάνει χώρα καθώς το ρατσιστικό περιθώριο προσπαθεί να γίνει πιο mainstream».

Ο ρατσισμός είναι βαθιά ριζωμένος στα έθνη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου υπήρχε δουλεία, είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios η Tanya K. Hernández, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Fordham και συγγραφέας του βιβλίου “Racial Innocence: Unmasking Latino Anti-Black Bias”. «Στη Λατινική Αμερική, η ιδέα της λευκής υπεροχής είναι κυρίαρχη. Ακόμη και οικογένειες που βρίσκονται στις ΗΠΑ για γενιές συχνά κουβαλάνε μαζί τους τέτοιες προκαταλήψεις».

Τον περασμένο μήνα, ο 21χρονος Jose Gomez III από το Midland του Τέξας ομολόγησε την ενοχή του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για διάπραξη εγκλήματος μίσους: επιτέθηκε σε μια ασιατική αμερικανική οικογένεια με δύο παιδιά επειδή πίστευε ότι  οι άνθρωποι αυτοί ήταν υπεύθυνοι για την πανδημία. Το 2018, ο Alex Michael Ramos από το Πουέρτο Ρίκο, κάτοικος της πολιτείας της Τζόρτζια, καταδικάστηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της Βιρτζίνια σε έξι χρόνια φυλάκιση για τον ξυλοδαρμό ενός μαύρου στο Charlottesville της Βιρτζίνια, μετά από μια συγκέντρωση με σύνθημα «Ενώστε τη Δεξιά». Ο Christopher Rey Monzon, ένας Κουβανο-αμερικανός και μέλος της neo-Confederate group League of the South, συνελήφθη το 2017 για απόπειρα επίθεσης σε αντιρατσιστές διαδηλωτές στο Χόλιγουντ της Φλόριντα. Αργότερα απομακρύνθηκε από την ομάδα των νοσταλγών του αμερικανικού Νότου και είπε ότι μετάνιωσε που έβριζε τους μαύρους και τους Εβραίους.

Πάντως, στη διάσκεψη στο Ορλάντο της Φλόριντα, που πήρε ευρεία δημοσιότητα επειδή η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Marjorie Taylor Greene από την Τζόρτζια δέχτηκε την πρόσκληση να μιλήσει, ο Νick Fuentes δεν περιορίστηκε στα ζητήματα της λευκής υπεροχής αλλά υποστήριξε τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι «Τον παρομοιάζουν είναι ο Χίτλερ - σαν να είναι κακό να μοιάζεις με τον Χίτλερ...» Στη συνέχεια γέλασε και πρόσθεσε: «Δεν έπρεπε να το πω αυτό». Τέλος αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, επέκρινε τους μεικτούς γάμους και υπερασπίστηκε τον φυλετικό διαχωρισμό. Πάντως, τόσο ο Fuentes, όσο και ο Τarrio αντιμετωπίζουν τριβές στο εσωτερικό των εξτρεμιστικών συμμοριών επειδή δεν είναι αρκετά «λευκοί» ώστε να διεκδικούν τη λευκή υπεροχή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ