Κοσμος

Ουκρανία: Η ΕΕ απαγορεύει εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία

Μέσα στις επόμενες ώρες η ανακοίνωση του τέταρτου πακέτου κυρώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν © EPA/OLIVIER HOSLET

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε απαγορεύσεις εξαγωγής ειδών πολυτελείας στη Ρωσία προχωρά η ΕΕ - Τι περιλαμβάνει το τέταρτο πακέτο κυρώσεων.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες η ΕΕ, τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 16η ημέρα. Στο νέο, τέταρτο πακέτο κυρώσεων βρίσκεται και η απαγόρευση εξαγωγών ειδών πολυτελείας στη Ρωσία

«Αύριο, θα λάβουμε ένα τέταρτο πακέτο μέτρων για την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας και την εξάντληση των πόρων που χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον βάρβαρο πόλεμο», δήλωσε σήμερα Παρασκευή (11/3) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το νέο πακέτο κυρώσεων δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, αλλά ο πρόεδρος της Επιτροπής περιέγραψε βασικούς τομείς που θα πληγούν. «Θα απαγορεύσουμε την εξαγωγή οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ από τις χώρες μας στη Ρωσία, ως άμεσο πλήγμα για τη ρωσική ελίτ». Ακόμη, όπως είπε, θα απαγορευτούν εισαγωγές «βασικών αγαθών στον τομέα του σιδήρου και του χάλυβα» από τη Ρωσία. Η ΕΕ αναμένει ότι η κίνηση θα περικόψει «δισεκατομμύρια έσοδα από εξαγωγές» για τη Ρωσία.

Στις ίδιες δηλώσεις της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι η ΕΕ «διασφαλίζει ότι το ρωσικό κράτος και η ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφικά στοιχεία για να παρακάμψουν τις κυρώσεις», χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοπεύει να το κάνει η ΕΕ.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κυρώσεις στη Ρωσία και στο ενεργειακό μέτωπο

Επιπλέον, η ΕΕ «θα προτείνει μια μεγάλη απαγόρευση νέων ευρωπαϊκών επενδύσεων σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας. Αυτή η απαγόρευση θα καλύψει όλες τις επενδύσεις, τις μεταφορές τεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κ.λπ., για την εξερεύνηση και παραγωγή ενέργειας – και ως εκ τούτου θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον Πούτιν», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ στο ενεργειακό μέτωπο εξακολουθούν να υπολείπονται των κινήσεων της Βρετανίας, της Αμερικής και του Καναδά για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Οι νέες κυρώσεις έρχονται τη στιγμή που οι G7 υποσχέθηκαν ότι θα αφαιρέσουν τα εμπορικά προνόμια της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα περιορίσουν την ικανότητά της να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.

Με πληροφορίες από Euronews και Politico

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις              

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ