Κοσμος

Το μάθημα που πήρε ο Πούτιν από έναν αρουραίο και η Ουκρανία

Τι δείχνει αυτή η ιστορία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/THIBAULT CAMUS
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/THIBAULT CAMUS

Σε μια ιστορία του Βλαντιμίρ Πούτιν από την παιδική του ηλικία αναφέρεται η ιστοσελίδα G-ZERO με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Ως αγόρι στο Λένινγκραντ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κυνήγησε κάποτε έναν ιδιαίτερα χοντρό αρουραίο στον διάδρομο της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Όταν τον στρίμωξε σε μια γωνία, το τρωκτικό προσπάθησε να τον δαγκώσει. Φοβισμένος ο Πούτιν έτρεξε στο διαμέρισμα των γονιών του, κλείνοντας την πόρτα στον αρουραίο.'

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, αυτός ο αρουραίος ήταν από τους πιο σπουδαίους δασκάλους που είχε στη ζωή του. Το μάθημα που πήρε; Μην βάζεις ποτέ την πλάτη κάποιου στον τοίχο, γιατί δεν ξέρεις τι θα κάνει πάνω στην απελπισία του. 

«Επτά ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπάρχουν δύο τρόποι για να «διαβάσουμε» την ιστορία με τον αρουραίο, βοηθώντας μας να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην ανατολική Ευρώπη σήμερα», αναφέρει σε ανάλυσή του το gzeromedia. 

Στην πρώτη εκδοχή, οι Ουκρανοί, όντας στριμωγμένοι από τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, δίνουν μία εξαιρετικά γενναία μάχη στο διάδρομο. Η αποφασιστικότητα της Ουκρανίας και η αργή ανάπτυξη των ρωσικών στρατευμάτων βοήθησαν το Κίεβο να συγκρατήσει τους στρατούς του Κρεμλίνου πιο αποτελεσματικά από όσο περίμεναν πολλοί. Αυτό έχει δημιουργήσει έντονο εκνευρισμό στον Ρώσο πρόεδρο που πόνταρε σε μια γρήγορη επιχείρηση: Γρήγορο χτύπημα στο Κίεβο, στη συνέχεια εγκαθίδρυση ενός φιλορωσικού καθεστώτος- κυβέρνησης μαριονέτας και επαναφορά των «φραχτών» με τη Δύση.

Ο Πούτιν αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σθεναρή ουκρανική αντίδραση με ισχυρά κίνητρα, οδυνηρές κυρώσεις και το ενδεχόμενο μίας πολύ πιο χρονοβόρας κρίσης, σε σχέση με όσο μπορούν να αντέξουν οι Ρώσοι. Είναι μάλλον δύσκολο για τον Πούτιν να δει αύξηση 20 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, όπως συνέβη μετά την αναίμακτη προσάρτηση της Κριμαίας.

Με βάση αυτά, στην δεύτερη ανάγνωση της ιστορίας με τον αρουραίο, ο Πούτιν είναι αυτός που έχει στριμωχτεί στο τέλος του διαδρόμου και πλέον βρίσκεται τώρα σε μια κατάσταση την οποία πρέπει να κλιμακώσει για να επιβιώσει. Εφόσον υποχωρήσει σε αυτή την φάση, αναφέρει το gzeromedia, με το Κίεβο να παραμένει «όρθιο» και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κατακλύζει το διαδίκτυο με τα μηνύματά του, θα συνιστούσε ταπείνωση στην παγκόσμια σκηνή. Επίσης, θα δημιουργούσε άβολα ερωτήματα για την κρίση του Πούτιν εντός Ρωσίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ