Κοσμος

Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Οι δυο χώρες θεωρούνται «ουδέτερες»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ρωσία απειλεί τώρα και Φινλανδία - Σουηδία: «Σοβαρές στρατιωτικές συνέπειες» με ένταξή τους στο ΝΑΤΟ! 
ΝΑΤΟ-Ρωσία © EPA Pool

Η Ρωσία απειλεί την Φινλανδία και τη Σουηδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθούν προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

Μετά την Ουκρανία, το Κρεμλίνο θέτει ευθέως θέμα τόσο για τη Σουηδία, όσο και για τη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας ως «απειλή» μία ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας για την κατάληψη της Ουκρανίας.

«Θεωρούμε τη δέσμευση της φινλανδικής κυβέρνησης σε μια στρατιωτική αδέσμευτη πολιτική ως σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη βόρεια Ευρώπη», είπε η Ζαχάροβα. 

«Σκοπός της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στο Ντονμπάς είναι η προστασία των ανθρώπων που έχουν υποστεί κακοποίηση και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου εδώ και οκτώ χρόνια» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών 

«Ένα άλλο καθήκον της επιχείρησης είναι να φέρει το καθεστώς των ανδρείκελων που ήρθε στην εξουσία το 2014 σε ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα ενώπιον της δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν αυτά τα χρόνια εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και να πραγματοποιήσει την αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας» δήλωσε δε.

Σημειώνεται ότι παρότι η Φινλανδία συνεργάζεται με την Βορειοατλαντική συμμαχία σε ορισμένα θέματα και συμμετέχει στη σημερινή συνεδρίαση του σώματος στις Βρυξέλλες, εντούτοις δεν έχει προσχωρήσει επίσημα στο μπλοκ. Προ μηνός ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων της Σουηδίας δήλωσε ότι «η στρατηγική ασφαλείας της χώρας υπονομευθεί πλήρως, αν το ΝΑΤΟ συμφωνήσει να μην επεκταθεί περαιτέρω και να περιορίσει μέρος της δραστηριότητάς του στην Ευρώπη, όπως έχει ζητήσει η Ρωσία».  

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ