Κοσμος

Ουκρανία: Αυξημένα επίπεδα πυρηνικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Τι απαντά η Ρωσία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσερνόμπιλ
Τσερνόμπιλ © EPA

Πόλεμος στην Ουκρανία - Τσερνόμπιλ: Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας - Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών αναπτύσσει η Ρωσία.

Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφονται στο Τσερνόμπιλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα (25/2) η ουκρανική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας μετά την κατάκτηση της περιοχής από τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι πρόκειται να αναπτύξει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών για τη φύλαξη του κλειστού πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ, κοντά στο Κίεβο. Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στον σταθμό είναι κανονικά.

Σύμφωνα με το Independent, η Ουκρανία αναφέρει ότι η ραδιενέργεια στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ έχει ξεπεράσει τα επίπεδα ελέγχου μετά την ανάληψη ελέγχου της περιοχής από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τα δεδομένα από το αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης ακτινοβολίας της ζώνης αποκλεισμού, το οποίο είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, δείχνουν ότι τα επίπεδα ελέγχου του ρυθμού δόσης ακτινοβολίας Γ έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό αριθμό σημείων παρατήρησης.

«Επί του παρόντος είναι αδύνατο να διαπιστωθούν οι λόγοι για την αλλαγή του υποβάθρου ραδιενέργειας στη ζώνη αποκλεισμού λόγω της κατοχής και της στρατιωτικής μάχης σε αυτό το έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική υπηρεσία. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που προέρχονται από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι φυσιολογικά.

Ουκρανία - Τσερνόμπιλ: Πού οφείλονται τα αυξημένα επίπεδα πυρηνικής ενέργειας

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η υπηρεσία διευκρινίζει ότι οι ειδικοί του Ecocenter συνδέουν το γεγονός με τη διατάραξη του πρώτου στρώματος του εδάφους από την κίνηση μεγάλου αριθμού βαρέων στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού στη Ζώνη που σήκωσε ραδιενεργή σκόνη αυξάνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση στην περιοχή.

Οι συνθήκες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ και άλλες εγκαταστάσεις δεν έχουν μεταβληθεί, διευκρινίζει η ουκρανική υπηρεσία

Video appears to show military vehicles at Chernobyl

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Independent

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ