- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στο Ντόνετσκ ο ηγέτης των αυτονομιστών δεν απέκλεισε η Ρωσία να στείλει στρατό στην Ανατολική Ουκρανία. Δηλώνει επίσης θετικός στον διάλογο για το Ντονμπάς.
Η αποσχιθείσα περιοχή Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο μαζί με το Λουχάνσκ μετά την αναγνώριση του Ντονμπάς από τον Πούτιν. Ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία ηγέτης του Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα Τετάρτη (23.02) πως θέλει να διευθετήσει ειρηνικά τα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να ζητήσει τη ρωσική βοήθεια.
Ο Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και η οποία αναγνωρίστηκε από τη Ρωσία αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Ουκρανία κατά πρώτο λόγο.
Είπε, όμως, σε συνέντευξη Τύπου πως η κατάσταση στη μακρόχρονη σύγκρουσή τους έχει γίνει κρίσιμη και οι αυτονομιστές θα κερδίσουν με υποστήριξη από τη «μεγάλη Ρωσία». Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και της γειτονικής αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ χαρακτηρίζεται παράνομη από δυτικές χώρες που επέβαλαν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.
Ο ηγέτης του Ντόνετσκ κατηγορεί την Ουκρανία ότι δεν σταματά να προκαλεί
«Η επιθετικότητα από την ουκρανική πλευρά αυξάνεται» είπε ο Πουσίλιν, κατηγορώντας το Κίεβο ότι στήνει «προκλήσεις» και προκαλεί απώλειες αμάχων.
Η Ουκρανία απορρίπτει τις κατηγορίες των αυτονομιστών ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση με σκοπό να ανακτήσει με τη βία την περιοχή του Ντόνετσκ. Ο Πουσίλιν πρόσθεσε πως η απομάκρυνση, των γυναικών και των παιδιών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα ήταν απαραίτητη ώστε να μπορέσει ο στρατός των αυτονομιστών να επικεντρωθεί στην προάσπιση των συνόρων της περιοχής τους.
«Η κινητοποίηση αυξάνεται, το βλέπουμε αυτό. Τόσο οι πρώην πολιτοφύλακες όσο και οι συνηθισμένοι άνδρες που δεν μπορούν να κάνουν στην άκρη όταν αποφασίζεται η μοίρα του Ντονμπάς» εξήγησε.
Ρωσικός στρατός στο Ντόνετσκ - Πότε θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Ουκρανία
Μιλώντας δίπλα στον Πουσίλιν, ο Αντρέι Τουρτσάκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος στη Ρωσία, είπε πως καμία δύναμη στον κόσμο δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό αποτέλεσμα της αναγνώρισης από τη Ρωσία. Ο Τουρτσάκ σημείωσε πως δεν είναι πιθανό να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με την παρούσα ουκρανική κυβέρνηση. Τόνισε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον Πουσίλιν πως «η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει τον λαό της».
Ο Τουρτσάκ ανέφερε επίσης πως ο ρωσικός στρατός δεν θα εισέλθει στις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές της Ουκρανίας παρά μόνο αν του ζητηθεί να το κάνει από τους αυτονομιστές ηγέτες εκεί. Ο Τουρτσάκ ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε ανάπτυξη του ρωσικού στρατού θα είναι «ειρηνευτικής φύσης».
Τόσο ο Τουρτσάκ όσο και ο Ντενίς Πουσίλιν δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη παρουσία στις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία περιοχές των αυτονομιστών, παρά τις κατηγορίες της Δύσης πως η Μόσχα έχει συγκαλυμμένη στρατιωτική παρουσία εκεί επί χρόνια.
Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε σειρές στρατιωτικών οχημάτων περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης νωρίς χθες, Τρίτη, στα περίχωρα του Ντονέτσκ, πρωτεύουσας μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες περιοχές, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την ίδια στιγμή ρεπόρτερ του Reuters είδε περίπου πέντε άρματα μάχης σε σειρά στην άκρη της πόλης και άλλα δύο σε άλλο σημείο της πόλης. Κανένα διακριτικό δεν ήταν εμφανές.
Ο Πουσίλιν είπε στους δημοσιογράφους πως οι αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς δεν βρίσκονται στο σημείο να προσπαθούν να διευρύνουν το έδαφός τους και θα προτιμούσαν να επιλύσουν οποιαδήποτε θέματα οριοθέτησης των συνόρων με την Ουκρανία ειρηνικά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στα στενά του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις
Οι συγκρούσεις στο Ιράν, το κόστος ζωής και η αντίδραση από τους καταναλωτές
Πού και πώς συμβαίνουν οι θάνατοι
Ο Πέδρο Σάντσεθ και η στάση της αριστεράς στον πόλεμο του Ιράν
Το Ιράν απειλεί όσες ευρωπαϊκές χώρες συμμαχήσουν με ΗΠΑ και Ισραήλ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.