Κοσμος

Ουκρανία: Μαζική εκκένωση ρωσόφωνου πληθυσμού από το Ντονέτσκ

«Σενάριο προκλήσεων» σύμφωνα με τον Μπλίνκεν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίση στην Ουκρανία: Μαζική εκκένωση πληθυσμού από το Ντονέτσκ ανακοίνωσε ο ηγέτης των αυτονομιστών
Ντονέτσκ © EPA Pool

Oυκρανία: Ο ηγέτης των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε την εκκένωση όλης της περιοχής εξαιτίας των συγκρούσεων.

Σε μαζική εκκένωση της περιοχής Ντόνετσκ κάλεσε ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών, Ντενίς Πουσίλιν καλώντας του κατοίκους της περιοχής να πάνε στη Ρωσία, η οποία, σύμφωνα με το Reuters, έχει συμφωνήσει να παράσχει καταλύματα σε άτομα που φεύγουν. 

Ο Πουσίλιν ανέφερε ότι θα αποχωρήσουν από την περιοχή όλοι οι κάτοικοι με προορισμό τη νοτιοανατολική Ρωσία, η οποία έχει δεχθεί να παρέχει καταλύμματα στους κατοίκους. Πρώτα θα αποχωρήσουν οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Ο ρωσόφωνος Ουκρανός ισχυρίστηκε ότι ο στρατός είναι «σε σχηματισμό μάχης και έτοιμος να καταλάβει το Ντονμπάς με τη βία. Οι ζωές και η υγεία των πολιτών μας μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν ο εχθρός βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές της Δημοκρατίας. Για τον λόγο αυτό, από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, έχει οργανωθεί μαζική κεντρική εκκένωση του πληθυσμού στη Ρωσική Ομοσπονδία». 

Πρόσθεσε ότι έχουν οργανωθεί εκκενώσεις σε συντονισμό με τη Μόσχα και «οι εγκαταστάσεις υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών μας είναι έτοιμες στην περιοχή του Ροστόφ».

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε από πλευράς του τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με drone κατά του ουκρανικού στρατού.

Σημειώνεται ότι οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας από  το 2014, και οι ουκρανικές αρχές έχουν αλληλοκατηγορηθεί για βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες. Άλλωστε, η Δύση έχει πει ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα από τη Ρωσία για να εισβάλει στη γείτονά της.

Μάλιστα, η Ρωσία έχει αναπτύξει περίπου 150.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία και στη γειτονική Λευκορωσία τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά επιμένει ότι δεν έχει πρόθεση να εισβάλει.

Απαίτησε, ωστόσο, από το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί στη Συμμαχία . Ζήτησε επίσης από τη συμμαχία να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα και όπλα για αρκετές χώρες στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι απειλούν τη δική της ασφάλεια.

Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι είχε αρχίσει να αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα, αλλά η Δύση αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό, επιβεβαιώνοντας ότι χιλιάδες ακόμη στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στην πραγματικότητα.

Αντονι Μπλίνκεν: Κατήγγειλε «σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους  

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν κατήγγειλε την πρόσφατη αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, «ένα σενάριο προκλήσεων» που έχει στηθεί από τους Ρώσους για να δικαιολογήσουν μία επίθεση στην Ουκρανία.

Τα γεγονότα των «τελευταίων 24/48 ωρών» εντάσσονται σε ένα σενάριο ... που συνίσταται στην δημιουργία στημένων προκλήσεων, στην συνέχεια στην απάντηση στις προκλήσεις αυτές και τέλος στην διεξαγωγή νέας επίθεσης κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά την ομιλία του ενώπιον κατά την διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε την Ρωσία ότι διασπείρει παραπληροφόρηση σύμφωνα με την οποία το Κίεβο σχεδιάζει να εξαπολύσει επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία ή να προχωρήσει σε σαμποτάζ χημικών εργοστασίων στην περιοχή.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την ρωσική παραπληροφόρηση για υποτιθέμενες επιθετικές επιχειρήσεις ή πράξεις σαμποτάζ...Η Ουκρανία δεν διαπράττει ούτε σχεδιάζει να διαπράξει τέτοιες ενέργειες στην περιοχή του Ντονμπάς», έγραψε στο Twitter χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες πληροφορίες αναφέρεται.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ