Κοσμος

Reuters: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ

Έκρυθμη η κατάσταση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Reuters: Βομβαρδισμοί κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ
Αεροδρόμιο Ντόνετσκ (Φωτό Αρχείου) © EPA Pool

Ουκρανία: Εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμό από πυροβολικό ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ και στο Ελένκοβα, χωριό της ίδιας περιοχής.

Εκρήξεις που παραπέμπουν σε βομβαρδισμό από πυροβολικό ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ και στο Ελένκοβα, χωριό της ίδιας περιοχής, στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για περιοχές που αμφότερες ελέγχονται από φιλορώσους αντάρτες. Την πληροφορία που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρία, επιβεβαιώνουν και οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ. 

Την ίδια ώρα ουκρανικές κυβερνητικές πηγές καταγγέλλουν πως οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των ανταρτών «μοιάζουν πολύ με προβοκάτσια». 

«Η κατάσταση κοντά στα ρωσικά σύνορα θα μπορούσε να αναφλεχθεί ανά πάσα στιγμή» δήλωσε από την ρωσική πλευρά ο Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγορώντας τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις πως έχουν προχωρήσει σε «προκλητικές κινήσεις οι οποίες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες», σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.  

 

Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις

Την ίδια ώρα αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. 

Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε από πλευράς της τους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Παράλληλα, ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με drone κατά του ουκρανικού στρατού.

 

Ο εκπρόσωπος των αυτονομιστών του Λουχάνσκ κατήγγειλε πάντως δημόσια ότι οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού έχουν παραβιάσει το καθεστώς μη επίθεσης που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

«Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Τέτοιου είδους περιστατικά έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία και έχει αποσύρει κάποιους από τους παρατηρητές της τις τελευταίες ημέρες.

Νέο βίντεο αποχώρησης από την Μόσχα

Πάντως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα προ 18 ωρών νέο βίντεο το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας ασκήσεων. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων αυτών.

Στο μεταξύ το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση γυμνασίων εκεί.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ