Κοσμος

Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Ουκρανία παραμένουν λεπτές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό
Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό © EPA/YURI KOCHETKOV

Κρίση στην Ουκρανία: Ο Πούτιν πήρε άδεια από την Άνω Βουλή για χρήση στρατού στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το ρωσικό κοινοβούλιο την έγκριση να στείλει στρατεύματα εκτός Ρωσίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία.

Η απόφαση για χρήση στρατού εκτός συνόρων ψηφίσθηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Μαβιένκο, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να μπορεί η Ρωσία να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία
Στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία © EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Κρίση στην Ουκρανία: Αναμένονται νέες δηλώσεις Μπάιντεν

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 20:00 σήμερα (ώρα Ελλάδας).

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Βρετανία: Ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλει κυρώσεις στις ακόλουθες πέντε ρωσικές τράπεζες: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank» είπε νωρίτερα ο Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

Ως προς τα τρία άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις, θα τους απαγορευθεί η είσοδος στη Βρετανία, ενώ παράλληλα θα «παγώσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο δισεκατομμυριούχος Γκενάντι Τιμτσένκο και οι Ιγκόρ και Μπόρις Ρότενμπεργκ.

O 47χρονος Ιγκόρ Ρότενμπεργκ και ο Μπόρις Ρότενμπεργκ κατέχουν την SGM Group, μια εταιρεία υποδομών, ειδικευόμενη στην κατασκευή συστημάτων για τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου.  O 65χρονος Mπόρις Ρότενμπεργκ, θείος του Ιγκόρ, ασχολήθηκε πολύ με τις πολεμικές τέχνες μεταξύ 1968 και 1978, ιδιαίτερα με το τζούντο. Εκπαιδεύτηκε δίπλα στον Βλαντίμιρ Πούτιν, και κέρδισε πολλά βραβεία για τη Σοβιετική Ένωση. Το 1992, έγινε επαγγελματίας προπονητής τζούντο στο Ελσίνκι. 

Ο Τιμτσένκο είναι επίσης ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Ρωσία και του έχουν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις ήδη από το 2014. Το Βελιγράδι το 2016 είχε αναγορεύσει τον δισεκατομμυριούχο φίλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν επίτιμο πρόξενο της Σερβίας στην Αγία Πετρούπολη. Έχει ποσοστό σε ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek και της πετροχημικής παραγωγής Sibur Holding.

Ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι είναι ώρα «να προετοιμαστούμε για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν». «Η Βουλή των Κοινοτήτων δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι η ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων σε κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας ισοδυναμεί με μια νέα εισβολή σε αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι η απάντηση περιλαμβάνει τη χορήγηση αδειών για τα αποθέματα φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη στροφή σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ