Κοσμος

Ουκρανική κρίση: Οι τελευταίες εξελίξεις μετά την αναγνώριση

Πλήθος κυρώσεων, επιστράτευση από την Ουκρανία και «πόλεμος» δηλώσεων

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανοί πολίτες διαδηλώνουν κατά του Πούτιν
Ουκρανοί πολίτες διαδηλώνουν κατά του Πούτιν © EPA

Ουκρανική κρίση: Εντείνονται οι εντάσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία όσο εκφράζεται η ανησυχία για γενικευμένη σύρραξη.

Μαίνεται η ένταση στα σύνορα Ουκρανίας-Ρωσίας με τη διεθνή πολιτική σκηνή να παρακολουθεί την τεταμένη κατάσταση εκφράζοντας την ανησυχία για μία γενικευμένη σύρραξη.

Η Δύση από την πλευρά της απειλεί ευθέως με πλήθος κυρώσεων την Ρωσία, με τον Πούτιν μετά το διάγγελμα και την αναγνώριση των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, να παίρνει έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό.

Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως «ποτέ δεν είναι αργά για τη Ρωσία να εισβάλει». Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας. Αποφασίστηκε, επίσης, ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ρωσικά άρματα μάχης σε στρατιωτική άσκηση κόντα στα σύνορα με την Ουκρανία
Ρωσικά άρματα μάχης στην Ουκρανία © EPA/Tatiana Zenkovich

Κυρώσεις ΕΕ-Βρετανίας κατά της Ρωσίας

Χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας όπως επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ από το Κρεμλίνο. «Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Ενώ η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού αερίου NordStream 2. Ο αγωγός των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία στη Γερμανία και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν δώσει μέχρι σήμερα την έγκριση για την επίσημη λειτουργία του αγωγού.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν © EPA/TING SHEN

Μπάιντεν: Βλέπουμε το ξεκίνημα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

«Αυτό είναι το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ μιλούν επίσημα πια για «εισβολή». «Δεν χρειάζεσαι αίμα εκτός αν σχεδιάζεις να ξεκινήσεις πόλεμο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με αφορμή τις συνεχείς αναφορές των τελευταίων ημερών πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν και φιάλες αίματος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Αν η Ρωσία προχωρήσει με αυτή την εισβολή, θα προχωρήσουμε κι εμείς με τις κυρώσεις» είπε ακόμη, συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν μια σαφή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και πως απαιτείται μια σκληρή, παγκόσμιας κλίμακας απάντηση.

Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε πρώτον πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών τραπεζών και δεύτερον πως από την Τετάρτη, 23.02.2022, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους.

Ο Μπάιντεν προβαίνει στις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα μεταφέρει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, μετά την αναγνώριση από το Κρεμλίνο των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών στο Λουχάνσκ και στο Ντόνετσκ.

Πούτιν
Αυστηρά μέτρα λόγω κορωνοϊού παίρνει η Μόσχα © EPA

Ο Πούτιν πήρε την έγκριση για να στείλει στρατό στο εξωτερικό

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε και έλαβε από το ρωσικό κοινοβούλιο την έγκριση να στείλει στρατεύματα εκτός Ρωσίας, μια κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για μια ευρύτερη επίθεση στην Ουκρανία.

Η απόφαση για χρήση στρατού εκτός συνόρων ψηφίσθηκε ομόφωνα κατά την διάρκεια της έκτακτης ολομέλειας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 153 γερουσιαστές.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Νωρίτερα χθες, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Μαβιένκο, είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει την έγκριση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας να μπορεί η Ρωσία να αναπτύσσει στρατό στο εξωτερικό, μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.

Ρώσος πολίτης στους δρόμους της χώρας μετά το διάγγελμα Πούτιν
Ρώσος πολίτης στους δρόμους της χώρας μετά το διάγγελμα Πούτιν © Unsplash

Η Ρωσία εκκένωσε την πρεσβεία της στο Κίεβο

 

Η Ρωσία απομάκρυνε το διπλωματικό προσωπικό της από την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών την ώρα που μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες θεάθηκε να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, η πρώτη προτεραιότητά μας ήταν να μεριμνήσουμε για τους Ρώσους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους της πρεσβείας και των προξενείων μας. Προκειμένου να προστατεύσει τη ζωή και την ασφάλειά τους, η ρωσική ηγεσία αποφάσισε να απομακρύνει το προσωπικό των διπλωματικών αποστολών της στην Ουκρανία, κάτι που θα γίνει πολύ σύντομα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουκρανία έγιναν αποδέκτες προσωπικών «απειλών» και τα αυτοκίνητα ορισμένων πυρπολήθηκαν.

«Παρά τις υποχρεώσεις τους, βάσει της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις, οι ουκρανικές αρχές δεν έχουν ασχοληθεί με αυτά τα γεγονότα», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στρατιώτες στην περιοχή του Ντονμπάς
Στρατιώτες στην περιοχή του Ντονμπάς © EPA

Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Ζελένσκι

 

Το βράδυ της Τρίτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.

Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Στρατιώτες στην περιοχή του Ντονμπάς
Στρατιώτες στην περιοχή του Ντονμπάς © EPA

Ένας νεκρός στρατιώτης και έξι τραυματίες

Νωρίτερα χθες, ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

«Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε» στην περιοχή του Λουχάνσκ, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Πάβλο Κόβαλτσουκ, χωρίς να διευκρινίσει πού τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι.

Έπειτα από τη συνεχή κλιμάκωση των προηγούμενων ημερών, οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο σήμερα για «σχετική ηρεμία» στη γραμμή του μετώπου. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν πάντως να εκτοξεύονται βλήματα σε πολλούς τομείς του Λουχάνσκ.

Ουκρανοί πολίτες διαδηλώνουν κατά του Πούτιν
Ουκρανοί πολίτες διαδηλώνουν κατά του Πούτιν © EPA

Από τις αρχές του έτους στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας έχουν σκοτωθεί οκτώ στρατιώτες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και ένας πολίτης, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις των αυτονομιστών, κυρίως από πυρά του πυροβολικού. Το 2021, σύμφωνα πάντα με τον ουκρανικό στρατό, σκοτώθηκαν 66 στρατιώτες στις δύο «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επισήμως νωρίτερα σήμερα ότι συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με τις δύο περιοχές, τις οποίες αναγνώρισε χθες ως ανεξάρτητα κράτη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ