Κοσμος

Κυρώσεις ΕΕ κατά της Ρωσίας: Θα «πονέσει» από το πακέτο κυρώσεων

Νωρίτερα είχε επιβάλλει κυρώσεις η Βρετανία ενώ αναμένονται αυτές των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αυτές είναι οι κυρώσεις της ΕΕ που «θα πονέσουν» τη Ρωσία
Ευρωπαική Επιτροπή © EPA/PATRICK SEEGER

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ιδιώτες και οντότητες μετά την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από το Κρεμλίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες και στον τομέα της άμυνας όπως επίσης ο περιορισμός της πρόσβασης των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ από το Κρεμλίνο.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. «Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν με δηλώσεις της «χαιρέτισε» το πακέτο κυρώσεων. «Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει των πυρήνα των αρχών του διεθνούς δικαίου», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Η Ρωσία προκάλεσε αυτή την κρίση και ευθύνεται για την τρέχουσα κλιμάκωση». Χαρακτήρισε «απολύτως ορθή» την Γερμανική απόφαση να «παγώσει» η αδειοδότηση του Nord Stream 2. «Η κρίση αυτή μας δείχνει ότι η Ευρώπη εξαρτάται ακόμα κατά πολύ στο ρωσικό φυσικό αέριο», συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί ταχέως».

Οι κυρώσεις στην Ρωσία σε τηλεφωνική επικοινωνία Μπόρις Τζόνσον - Εμανουέλ Μακρόν 

«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζεται να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα για να στοχοποιήσουν ιδιώτες και οντότητες στη Ρωσία που χρηματοδοτούν την επιθετική προσέγγιση του προέδρου Πούτιν», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο βρετανός πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν απειλούν απλά την κυριαρχία της Ουκρανίας, αλλά αποτελούν μία κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία και στη δημοκρατία» συμφώνησαν Τζόνσον και Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος πέντε ρωσικών τραπεζών και τριών προσώπων με τεράστια περιουσία, ανάμεσά τους και ο Γκενάντι Τίμτσενκο, έπειτα από την αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου.

Κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας: Η Νορβηγία θα συμμετάσχει 

Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ