Κοσμος

Η Γερμανία «παγώνει» τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

«Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε» αναφέρει ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2
Nord Stream 2 © EPA / CLEMENS BILAN

Nord Stream 2: Γιατί η Γερμανία «παγώνει» την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, «παγώνει» την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και όσα είπε στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Όλαφ Σολτς είπε ότι «θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατάσταση», ειδικά όσον αφορά τον αγωγό. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σολτς, είπε ότι η Γερμανία δεν θα δεχτεί την αναγνώριση των δύο αυτοαποκαλούμενων, φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας 

Ο αγωγός των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία στη Γερμανία και ολοκληρώθηκε στα τέλη του περασμένου έτους. Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν δώσει μέχρι σήμερα την έγκριση για την επίσημη λειτουργία του αγωγού.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ζητήσει το «άμεσο κλείσιμο» του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, μετά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε για την ανάγκη άμεσης επιβολής κυρώσεων για τη νέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας», δήλωσε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό του. «Οι κυρώσεις αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πλήρες κλείσιμο του Nord Stream 2», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος: Το απόγευμα οι κυρώσεις από την ΕΕ

Η ΕΕ πρόκειται να αποφασίσει σήμερα Τρίτη (22/2) να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το πρωί εργαζόμαστε για να προετοιμάσουμε το κείμενο και σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Σε αυτό το στάδιο δεν πρόκειται για «ευρεία εισβολή, αλλά ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν σε ουκρανικό έδαφος», στο Ντονμπάς, υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Η ΕΕ είχε προειδοποιήσει χθες Δευτέρα ότι θα επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία, αν η Μόσχα αναγνώριζε την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

«Έχουμε ένα πακέτο (πιθανών κυρώσεων). Υπάρχουν διάφορα μέτρα και ο βαθμός εφαρμογής τους εξαρτάται από το επίπεδο της επιθετικότητας», διευκρίνισε ο Μπορέλ.

Ρωσο-Ουκρανικός Πόλεμος: Τι γνωρίζουμε για τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Οι ελεγχόμενες από φιλορώσους αυτονομιστές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ – γνωστές συνολικά ως Ντονμπάς – αποσχίστηκαν από τη διοίκηση της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «Λαϊκές Δημοκρατίες», μέχρι σήμερα μη αναγνωρισμένες από άλλη χώρα.

Έκτοτε, η Ουκρανία αναφέρει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στις δύο περιοχές. Η Ρωσία αρνείται ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στη σύρραξη, αλλά φέρεται να στήριξε τους αυτονομιστές με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων με κρυφή στρατιωτική υποστήριξη, οικονομική βοήθεια, προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και έκδοση ρωσικών διαβατηρίων για τους περίπου 800.000 κατοίκους.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί κατηγορηματικά μέχρι σήμερα ότι σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ