- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Mπάιντεν: Μεγάλος ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής
Την ώρα που στο Ντόνετσκ η κατάσταση είναι έκρυθμη
Ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι «πολύ υψηλός» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Την ώρα εκπέμπεται μια εικόνα αναζωπύρωσης από την Ανατολική Ουκρανία, με τα διεθνή πρακτορεία να μιλούν για βομβαρδισμούς κοντά στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ, ο Τζο Μπάιντεν είπε πως υπάρχουν «κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία» και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Λίγο πριν τη δήλωση Μπάιντεν, είχε γίνει γνωστό ότι ο δεύτερος τη τάξει Αμερικανός διπλωμάτης απελάθηκε από τη Ρωσία χωρίς να ανακοινωθούν όμως οι λόγοι πίσω από την κίνηση αυτή η οποία θα προκαλέσει νέο γύρο αντεγκλήσεων.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άλλαξε τα ταξιδιωτικά σχέδιά του την τελευταία στιγμή σήμερα προκειμένου να μιλήσει σε σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Τα στοιχεία επί του πεδίου δείχνουν πως η Ρωσία κινείται προς μια επικείμενη εισβολή. Είναι μια κρίσιμη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.
Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές για βομβαρδισμούς στο αεροδρόμιο του Ντόνετσκ στην Ανατολική Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε: «Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μια ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμα καμία σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους ύστερα από διήμερη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Η Ρωσία επιμένει ότι αποσύρει τον στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία
Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους και σήμερα μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι πρώτες μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κανασένκοφ. Σύμφωνα με τον Κανασένκοφ, όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν μετά την λήξη των ασκήσεων στις βάσεις τους.
«Μετά το τέλος των ασκήσεων, οι σχηματισμοί και οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επιστρέψουν, όπως πάντα, στα μόνιμα στρατόπεδα τους», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ στο διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.