Κοσμος

Καθ. Οξφόρδης: Οι αμφιβολίες για το AstraZeneca σκότωσαν χιλιάδες

Tι υποστηρίζει ο διακεκριμένος καθηγητής Σερ Τζον Μπελ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca
Εμβολιασμός με εμβόλιο AstraZeneca © EPA

Eπιστήμονες και πολιτικοί «μάλλον σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους» βλάπτοντας τη φήμη του εμβολίου της AstraZeneca, υποστήριξε ο καθηγητής Τζον Μπελ.

Μιλώντας στο BBC, ο καθηγητής στην Οξφόρδη Τζον Μπελ είπε: «Νομίζω ότι η κακή συμπεριφορά από επιστήμονες και πολιτικούς έχει σκοτώσει πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – και για αυτή (την κριτική) δεν μπορούν να είναι περήφανοι. Έχουν βλάψει τη φήμη του εμβολίου με τρόπο που αντηχεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο». 

Η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέπεσε με το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν νομίζω ότι διευκόλυνε τις σχέσεις με την Ευρώπη το γεγονός ότι προωθήθηκε ως βρετανικό εμβόλιο», είπε ο Μπελ στο ντοκιμαντέρ «AstraZeneca: A Vaccine for the World». 

Το εμβόλιο της AstraZeneca , που αναπτύχθηκε από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει «κατηγορηθεί» παγκοσμίως από μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιπτώσεων θρόμβων αίματος, με το Ηνωμένο Βασίλειο να περιορίζει τη χρήση του σε άτομα άνω των 40 ετών και οι ΗΠΑ να έχουν ακόμη εγκρίνει το εμβόλιο. Τον Μάιο, Γερμανοί επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη ότι η παρενέργεια συνδέεται με τον φορέα αδενοϊού που χρησιμοποιεί ο εμβολιασμός. 

Οι θρόμβοι ήταν πιο συχνοί μετά την πρώτη δόση παρά από τη δεύτερη, με 426 περιπτώσεις να αναφέρθηκαν στη ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις 17 Νοεμβρίου από περισσότερες από 24 εκατομμύρια πρώτες και δεύτερες δόσεις.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την διαμάχη της εταιρείας με την ΕΕ για τις παραδόσεις των δόσεων είχε ως συνέπεια πολλές χώρες, ιδιαίτερα τη Δανία, την Φινλανδία τη Γερμανία και άλλες να σταματήσουν τη χρήση του ή να το χορηγούν σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Το εμβόλιο δεν έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικής δόσης. Το BBC ανέφερε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο χορηγήθηκαν 37 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις και μόνο 48.000 αφορούσαν το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Με πληροφορίες από BBC, Evening Standard

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ