- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«Σύνδρομο της Αβάνας»: Δεν αποδίδεται σε επίθεση από ξένη δύναμη
Αποδιδόταν σε επιθέσεις από τη Ρωσία
Το «σύνδρομο της Αβάνας» δεν αποδίδεται a priori σε επίθεση από ξένη δύναμη, σύμφωνα με προκαταρκτικά συμπεράσματα της CIA - Η έρευνα συνεχίζεται.
Το μυστηριώδες «σύνδρομο της Αβάνας», το οποίο πλήττει Αμερικανούς διπλωμάτες σε ολόκληρο τον κόσμο και περιγράφεται ως εκδήλωση «ακουστικών επιθέσεων», δεν αποδίδεται a priori σε επίθεση από ξένη δύναμη, σύμφωνα με νεότερο συμπέρασμα της CIA.
Η αμερικανική εφημερίδα και το δίκτυο NBC επικαλούνται τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της CIA για τα περιστατικά που εμφανίσθηκαν για πρώτη φορά σε διπλωμάτες το 2016 στην κουβανική πρωτεύουσα, με Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες να αναφέρουν σφοδρούς πονοκεφάλους και ναυτία.
«Εχοντας εξετάσει εκατοντάδες περιστατικά, η αμερικανική υπηρεσία κατέληξε σε εξηγήσεις πιθανές και εναλλακτικές» σε επιχείρηση ξένης χώρας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το NBC. Ομως, η έρευνα της CIA συνεχίζεται επί είκοσι περιπτώσεων που παραμένουν ανεξήγητες.
«Η προκαταρκτική έκθεση δεν αποτελεί και το τελικό συμπέρασμα της κυβέρνησης Μπάιντεν ή των υπηρεσιών Πληροφοριών στο σύνολό τους», διευκρίνισε το NBC, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ομάδα θυμάτων του συνδρόμου, που επικαλούνται οι New York Times, δηλώνει ότι τα συμπεράσματα της CIA «δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι η τελευταία λέξη για το θέμα».
«Αν και έχουμε φθάσει σε ενδιάμεσα σημαντικά αποτελέσματα, δεν έχουμε τελειώσει», διαβεβαίωσε ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Τ. Μπερνς, σύμφωνα με τους New York Times. «Συνεχίζουμε την έρευνα για τα περιστατικά αυτά».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε τον Νοέμβριο 2021 για την πλήρη διαλεύκανση του «συνδρόμου της Αβάνας» και κατονόμασε δύο κορυφαίους διπλωμάτες που είναι επιφορτισμένοι με τον φάκελο.
Το «σύνδρομο της Αβάνας» εκδηλώνεται με σφοδρές ημικρανίες, ίλιγγο και ναυτίες. Εχουν αναφερθεί επίσης και εγκεφαλικές βλάβες.
Από την εμφάνισή τους στην Αβάνα, περιστατικά του συνδρόμου έχουν παρουσιασθεί στην Κίνα, την Γερμανία, την Αυστραλία, την Ρωσία την Αυστρία και την ίδια της Ουάσινγκτον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνείται να δώσει αριθμό κρουσμάτων, που εκτιμώνται στα 200.
Από την αρχή, οι αμερικανικές αρχές αντιμετώπισαν με επιφύλαξη το θέμα. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τα συμπτώματα αποδίδοντας ορισμένα από αυτά στο στρες, ενώ άλλοι αναφέρθηκαν σε πιθανές επιθέσεις μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων, με τις υποψίες να πέφτουν στην Ρωσία.
Ομως η θέση αυτή τίθεται σε αμφισβήτηση από ορισμένους επιστήμονες, που θεωρούν απίθανο να υπάρχει κοινό αίτιο για όλα τα περιστατικά.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αμερικανικοί δασμοί, τα επιχειρήματα του Λευκού Οίκου και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στο κέντρο του κόσμου (του)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς της σύγχρονης Μέσης Ανατολής εξηγεί το γιατί
Μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για τη Γροιλανδία
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.