Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέσσερις υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου.
Η Roberta Metsola, η Alice Bah Kuhnke, ο Kosma Złotowski και η Sira Rego διεκδικούν τη θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου για το δεύτερο μισό της περιόδου 2019-2024.
Ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Pedro Silva Pereira, (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) ανακοίνωσε τα τέσσερα ονόματα στην ολομέλεια το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων για τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Η Roberta Metsola (ΕΛΚ, Mάλτα), η Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι, Σουηδία), ο Kosma Złotowski (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Sira Rego (Αριστερά, Ισπανία) θα εκφωνήσουν σύντομες ομιλίες την Τρίτη στις 9.00, πριν τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί από τις 9.30 έως τις 10.15, και το αποτέλεσμα του οποίου θα ανακοινωθεί στις 11.00.
Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται είτε από μια πολιτική ομάδα, είτε από ομάδα ευρωβουλευτών που φθάνει το λεγόμενο χαμηλό ελάχιστο όριο, δηλαδή το 1/20 των ευρωβουλευτών, ή 36 από τους 705 βουλευτές όταν καλύπτονται όλες οι έδρες.
Οι υποψηφιότητες μπορούν να προταθούν ή να αποσυρθούν πριν από κάθε γύρο ψηφοφορίας.
Πώς θα εκλεγεί ο Προέδρος του Κοινοβουλίου
Για να εκλεγούν, θα πρέπει να κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία επί των έγκυρων ψήφων σε μυστική ψηφοφορία, δηλαδή 50% συν μία ψήφο. Λόγω της πανδημίας, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως. Εάν μετά από τρεις γύρους δεν έχει αναδειχθεί νικητής, οι δύο υποψήφιοι ή υποψήφιες με τις περισσότερες ψήφους στον τρίτο γύρο θα αναμετρηθούν σε τέταρτη και τελική ψηφοφορία.
Το αποτέλεσμα ενός πιθανού δεύτερου γύρου ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στην ολομέλεια στη 13.00, στις 16.30 εάν υπάρχει τρίτος γύρος, και στις 18.30 εάν κριθεί απαραίτητος και τέταρτος γύρος. Ακολουθήστε το @EuroparlPress στο Twitter για ενημερώσεις.
Ο νέος ή η νέα Πρόεδρος μπορεί στη συνέχεια να εκφωνήσει εναρκτήρια ομιλία πριν προεδρεύσει της εκλογής των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου του Κοινοβουλίου (Τρίτη και Τετάρτη).
Τα καθήκοντα του Προέδρου του Κοινοβουλίου
Ο Πρόεδρος διαθέτει ευρύ φάσμα εκτελεστικών και αντιπροσωπευτικών εξουσιών που ορίζονται στο άρθρο 22 του Κανονισμού. Εκτός από τα ρητώς προβλεπόμενα καθήκοντα, η εξουσία του προέδρου εκτείνεται σε «όλες τις εξουσίες που είναι αναγκαίες για την προεδρία των εργασιών του Κοινοβουλίου και για τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής τους».
Η διαδικασία εκλογής του προέδρου του ΕΚ καθορίζεται στα άρθρα 14 έως 16 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.