- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ο «Pharma Bro» πρέπει τώρα να πληρώσει 64 εκατ. δολάρια
Ο Μartin Shkreli είχε ανεβάσει την τιμή φαρμάκου κατά 5000%
Ο Μartin Shkreli, πρώην CEO φαρμακευτικής εταιρείας αποκλείστηκε δια βίου από την φαρμακοβιομηχανία.
Ομοσπονδιακό δικαστήριο εξέδωσε απόφαση την Παρασκευή με την οποία αποκλείεται δια βίου από τη φαρμακοβιομηχανία ο περιβόητος «Pharma Bro» Martin Shkreli, ενώ παράλληλα υποχρεώνεται να καταβάλει 64,6 εκατ. δολάρια από τα κέρδη που αποκόμισε από την αύξηση της τιμής του φαρμάκου Daraprim.
Σύμφωνα με το CNBC, η απόφαση δικαστηρίου στο Μανχάταν αφορούσε μήνυση για παράνομη και μονοπωλιακή συμπεριφορά του ήδη φυλακισμένου Shkreli, η οποία κατατέθηκε από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, καθώς και από διάφορες πολιτείες, μεταξύ των οποίων η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια.
Ο Shkreli εκτίει επταετή ποινή φυλάκισης για εγκλήματα που δεν σχετίζονται με την αμφιλεγόμενη αύξηση της τιμής του Daraprim κατά περισσότερο από 5.000%, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων σε έγκυες γυναίκες, μωρά, ασθενείς με HIV και άλλους.
Martin Shkreli: H άνοδος και η πτώση του πιο «μισητού ανθρώπου στον κόσμο»
Ο Shkreli γεννήθηκε το 1983 στο Νοσοκομείο Coney Island και οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Αλβανία και τη Νότια Κορέα. Η πρώτη επαφή με το χώρο του Χρηματιστηρίου έγινε όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί τη δεκαετία του 1990, ενώ κατέληξε να αγοράζει τις πρώτες του μετοχές στην εταιρεία υπολογιστών Compaq, σε ηλικία 12 ετών.
To 200 ίδρυσε τη δική του εταιρεία hedge fund, MSMB Capital Management, όπου συνέχισε να σορτάρει σε μετοχές εταιρειών βιοτεχνολογίας. Τον Φεβρουάριο του 2011, η ίδρυσε τη Retrophin, μια φαρμακευτική εταιρεία. Τον ίδιο μήνα που ίδρυσε την εταιρεία φαρμάκων, έχασε περίπου επτά δισ. δολάρια στο Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα η περιουσία του να φτάσει τα 60.000 δολάρια. Το 2015 ο ίδιος δημιούργησε την Turing Pharmaceuticals και αγόρασε τα δικαιώματα του Daraprim στην αγορά, μιας θεραπείας τοξοπλάσμωσης που χρησιμοποιείται από ασθενείς με AIDS. Ο Shkreli ανέβασε την τιμή του φαρμάκου από 13 σε 750 δολάρια, προκαλώντας την αντίδραση της κοινής γνώμης, μεταξύ άλλων και των Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Το 2017 συνελήφθη για απάτη. Αποχώρησε από τη θέση του CEO της Turing και από την KaloBios τον ίδιο μήνα. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες κρίθηκε ένοχος με ποινή φυλάκισης 20 ετών για τρεις από τις οκτώ κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί μεταξύ των οποίων καταδίκες για χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή με σκοπό την απάτη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.