Κοσμος

HΠΑ: Διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών στο Πεκίνο

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Προς διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου
Το σήμα των Χειμερινών Ολυμπιακών του Πεκίνου © EPA Pool

Σε διπλωματικό μποϊκοτάζ των επικείμενων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο προχωρά ο Λευκός Οίκος, καθώς οι εντάσεις με την Κίνα παραμένουν.

Ο Λευκός Οίκος προχωρά τελικά στο διπλωματικό μποϊκοτάζ των Xειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κάτι που σημαίνει ότι οι αθλητές των ΗΠΑ θα λάβουν μέρος. 

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν θα στείλει καμία διπλωματική ή επίσημη αντιπροσώπευση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, δεδομένης της συνεχιζόμενης γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας της ΛΔΚ στο Σιντζιάνγκ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι στη συνέντευξη Τύπου.

Όπως ανέφερε πριν η Wall Street Journal, το μερικό μποϊκοτάζ θα ισχύει μόνο για αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης που παραδοσιακά παρακολουθούν τους διεθνείς αγώνες.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί μετά την δήλωση εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zhao Lijian, ότι η Κίνα θα πραγματοποιήσει επιτυχώς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου εντός του χρονοδιαγράμματος, παρά την παγκόσμια εξάπλωση του νέου στελέχους του κορωνοϊού, Όμικρον.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Πεκίνο αναφορικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παρόμοιες κινήσεις έγιναν από την Ε.Ε., τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, το Πεκίνο αντέκρουσε τις κατηγορίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον της μειονότητας των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ, επιμένοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν σχεδιαστεί για να «αποθαρρύνουν την ανάπτυξη της Κίνας» και επέβαλε αντι-κυρώσεις στις προαναφερθείσες χώρες.

Πάντως, όταν οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου εμφανίστηκαν αρχικά στη Δύση, η πρόεδρος της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Σουζάν Λάιονς, έχει αναφέρει ότι τα μποϊκοτάζ είναι αναποτελεσματικά και θα ήταν περιττή τιμωρία για αθλητές που ετοιμάζονταν για τους Αγώνες σε όλη τους τη ζωή.

Έτσι, η ίδια, αναφερόμενη στο μποϊκοτάζ του 1980 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, έχει δηλώσει: «Πρέπει να καταλάβουμε ποιος ήταν ο αντίκτυπος το 1980 όταν κάναμε μποϊκοτάζ. Αυτό που επρόκειτο να επιτευχθεί με αυτό το μποϊκοτάζ, δεν πραγματοποιήθηκε. Στην πραγματικότητα, το μόνο που συνέβη, ήταν ότι οι ελπίδες και τα όνειρα ενός μεγάλου αριθμού αθλητών δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».
 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ