Σουηδία: Ξανά πρωθυπουργός η Άντερσον μέσα σε λίγες μέρες
Θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας εξέλεξε σήμερα νέα πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες, τη Μαγκνταλένα Άντερσον.
Το κοινοβούλιο της Σουηδίας εξέλεξε σήμερα νέο πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες, τη Μαγκνταλένα Άντερσον, αφήνοντας την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της χώρας να διαχειριστεί ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό.
Η 54χρονη πρώην υπουργός Οικονομικών διαδέχεται τον Στέφαν Λεβέν στην πρωθυπουργία, ο οποίος αποφάσισε να παραιτηθεί έπειτα από επτά χρόνια στην εξουσία.
Η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών εξελέγη από τους βουλευτές με 173 ψήφους κατά, 101 ψήφους υπέρ και 75 αποχές. Στη Σουηδία, μια κυβέρνηση εγκρίνεται όταν μια απόλυτη πλειοψηφία 175 βουλευτών δεν την καταψηφίζει.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών είχε κερδίσει μια παρόμοια ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα αλλά παραδέχθηκε την ήττα της μερικές ώρες αργότερα, όταν ένας μικρότερος εταίρος στον συνασπισμό εγκατάλειψε την κυβέρνηση μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού.
Η Άντερσον θα σχηματίσει τώρα κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία θα αποτελείται μόνο από το κόμμα της.
Οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 100 έδρες στο Κοινοβούλιο των 349 εδρών και θα εξαρτώνται από αρκετά άλλα κόμματα προκειμένου να εφαρμόσουν πολιτική. Από το 1979, δεν έχει υπάρξει άλλη κυβέρνηση με τόσο μικρή υποστήριξη στο Κοινοβούλιο.
Περιπλέκοντας την εικόνα, η Άντερσον θα πρέπει να κυβερνήσει με έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί εν μέρει από τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, περιλαμβανομένου του αντιμεταναστευτικού Σουηδοί Δημοκράτες, τα εκλογικά κέρδη των οποίων την τελευταία δεκαετία βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής αναταραχής στη Σουηδία.
Η αδύναμη θέση της οφείλεται σε ένα τελματωμένο Κοινοβούλιο όπου ούτε η κεντροαριστερά ούτε η κεντροδεξιά μπορούν να συγκροτήσουν πλειοψηφία από μόνες τους.
Οι εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενδέχεται να μην ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν το ισχυρότερο κόμμα στη Σουηδία, όμως συγκεντρώνουν περίπου το 25% της πρόθεσης ψήφου, κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχουν καταγράψει ποτέ.
Ο μεγάλος τους αντίπαλος είναι το συντηρητικό κόμμα των Μετριοπαθών. Οι Μετριοπαθείς έχουν προσεγγίσει το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD) και δηλώνουν έτοιμοι να κυβερνήσουν με τη στήριξή του στο κοινοβούλιο.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Ωστόσο ο βασικός κατηγορούμενος πέθανε πριν από λίγους μήνες
Aφού ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε υποτιμητικά σχόλια
«Ζήτησα να μπορέσει να αναθεωρηθεί η συγκεκριμένη δομή»
Το σχέδιο αποκάλυψε στο Νταβός ο Στιβ Γουίτκοφ
Έντονες αντιδράσεις για την υπόθεση
Φίλος του κατέβαλε εγγύηση 200.000 φράγκων
Στην ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν ακόμη πέντε άνδρες
Eνώ η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα στήριξης
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.