Κοσμος

Πιθανή βουλγαρική μετάλλαξη κορωνοϊού φοβάται η Ευρώπη

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και η μεγάλη διασπορά του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κορωνοϊός στη Βουλγαρία «καλπάζει», με την Ευρώπη να ανησυχεί μήπως προκύψει επικίνδυνη βουλγαρική μετάλλαξη, καθώς οι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά
Γκράφιτι για τον κορωνοϊό στη Βουλγαρία έξω από νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, Σόφια © EPA/VASSIL DONEV

Μια βουλγαρική μετάλλαξη κορωνοϊού πολύ πιο επιθετική, είναι ένα σενάριο που δεν αποκλείουν στην Ευρώπη. Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και η μεγάλη διασπορά.

Στη Βουλγαρία ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό παραμένει ο πιο χαμηλός σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διασπορά είναι μεγάλη. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και στην Ευρώπη δεν αποκλείουν μια πιθανή μετάλλαξη κορωνοϊού, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο «εκρηκτικό» κύμα με ταχεία εξάπλωση στην ήπειρο.

Η Βουλγαρία πρέπει να επιταχύνει τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού προκειμένου να περιορίσει τους υγειονομικούς κινδύνους τόσο για τους πολίτες της όσο και για άλλες χώρες.

Το μήνυμα από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ, αρμόδιο για την ανάπτυξη της στρατηγικής εμβολιασμού, Τιερί Μπρετόν είναι ξεκάθαρο. Η Βουλγαρία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος - μέλος μεταξύ των 27 της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης. Λιγότερο από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κατά κορωνοϊού. Η Βουλγαρία έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 στην Ένωση. 

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021 η Βουλγαρία ανακοίνωσε 2.785 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 155 θανάτους. Οι συνολικοί θάνατοι έχουν φθάσει τις 26.985 σε μια χώρα με πληθυσμό 7 εκατομμύρια περίπου.

 

Κορωνοϊός στη Βουλγαρία: Κίνδυνος να δημιουργηθεί νέα μετάλλαξη περισσότερο ανθεκτική

«Ο πρώτος κίνδυνος είναι ασφαλώς για τον βουλγαρικό λαό, αλλά επίσης υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα παραλλαγή, που θα είναι περισσότερο ανθεκτική από τις άλλες» προειδοποίησε ο Μπρετόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια.

Και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να μιλάμε για μια εν δυνάμει βουλγαρική παραλλαγή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εάν δεν κάνουμε τίποτα, μπορεί να δούμε ένα βουλγαρικό παραλλαγμένο στέλεχος γιατί υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί».

Σχεδόν 22.000 δόσεις από εμβόλιο για κορωνοϊό χορηγήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο σε πάνω από 3,1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας στη Βουλγαρία.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πολλοί Βούλγαροι παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στο εμβόλιο εν μέσω:

  • μιας εδραιωμένης δυσπιστίας στους κρατικούς θεσμούς,
  • παραπληροφόρησης και
  • αντιφατικών μηνυμάτων από πολιτικούς και ειδικούς μέσα σε ένα κλίμα παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.

Τον Οκτώβριο, η προσωρινή κυβέρνηση εισήγαγε το υποχρεωτικό υγειονομικό πάσο για πολλούς εσωτερικούς χώρους με στόχο να ενθαρρύνει τους εμβολιασμούς κατά της Covid-19.

Πατέρας στη Βουλγαρία εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό, κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί του
Πατέρας στη Βουλγαρία εμβολιάζεται για τον κορωνοϊό, κρατώντας στην αγκαλιά το παιδί του © EPA/VASSIL DONEV

«Να μην ανακατεύουμε την πολιτική με την επιστήμη και την υγεία των πολιτών» δήλωσε ο Μπρετόν για τη Βουλγαρία, τονίζοντας ότι τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοεμβρίου 2021 η Βουλγαρία ανακοίνωσε ρεκόρ θανάτων με 334 νεκρούς σε 24 ώρες.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ