- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κλιματική αλλαγή απειλεί έργα τέχνης στους βράχους σπηλαίων και αρχαιολογικούς χώρους - Οι προειδοποιήσεις των ειδικών.
Τα έργα τέχνης που είναι χαραγμένα σε βράχους και διατηρήθηκαν δεκάδες χιλιάδες χρόνια καταστρέφονται από την κλιματική αλλαγή. Η διάβρωση των ακτών, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες είναι μεταξύ των ακραίων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται να επιδεινωθούν με την παγκόσμια υπερθέρμανση. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί προειδοποιούν τώρα ότι έχουν ήδη γίνει σοβαρές ζημιές.
Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Flinders στην Αδελαϊδα της Αυστραλίας πραγματοποιήθηκε ως αντίδραση στην έκτη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change- IPCC) η οποία προειδοποίησε για μια «πιθανή» αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω του 1,5 C, που θα φέρει περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ορισμένες από τις αλλαγές είναι πλέον αναπόφευκτες και «μη αναστρέψιμες» αναφέρεται στην έκθεση. Ο δρ Ντάριλ Ουέσλι, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας ανέλυσε την καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Μόνικα, ένας από τους ισχυρότερους τροπικούς κυκλώνες στη χώρα, ο οποίος προκάλεσε καταστροφές στη Γη του Άρνεμ το 2006, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.
Ξερίζωσε τα μισά δέντρα σε μια περιοχή πλάτους 50 χιλιομέτρων, ρίχνοντας μερικά σε χώρους με έργα τέχνης σε βράχους καταστρέφοντάς τα. Μετά από αυτό, ήρθαν πυρκαγιές, που έγινε πιο έντονες λόγω του θερμικού φορτίου που άφησε πίσω του. Τα έργα είναι συχνά ζωγραφισμένα σε ψαμμίτη, που απορροφά πολύ νερό. Η θερμότητα από τις φωτιές εξαπλώνει το νερό, εκρήγνυται ο βράχος και οι τοιχογραφίες καταστρέφονται.
Ο αρχαιολόγος είπε ότι μια σειρά περιβαλλοντικών και ανθρώπινων παραγόντων ήδη αλλοιώνουν την τέχνη στους βράχους και ότι έχουν καταγραφεί αλλαγές τα τελευταία 56 χρόνια. Είτε χάνονται από καταστροφικές πυρκαγιές, ερημοποίηση, άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω διάβρωσης των ακτών, οι αρχαιολογικοί χώροι θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των ερευνητών και των διαχειριστών πολιτιστικών τοποθεσιών για το πως σημαντικοί τόποι κληρονομιάς έχουν επιβιώσει από προηγούμενες περιβαλλοντικές προκλήσεις και ακραίες κλιματικές αλλαγές.
Εν τω μεταξύ, η ανθρωπότητα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και να προσαρμόσει τη ζωή μας σε αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες, ανέφερε ο καθηγητής περιβαλλοντικής ιστορίας, Αλεσάντρο Αντονέλο, συνδιοργανωτής του συμποσίου.
Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει μια από τις πιο σημαντικές και ταχύτερα εξελισσόμενες απειλές για τους ανθρώπους και την πολιτιστική τους κληρονομιά παγκοσμίως. Το απομακρυσμένο αρχιπέλαγος του Κιριμπάτι του Ειρηνικού στη Μικρονησία που έχει 33 νησιά έχει υποστεί ριζικές αλλαγές τοπίου τα τελευταία χρόνια και θα επηρεαστεί ακόμη περισσότερο από την κλιματική αλλαγή στο άμεσο μέλλον, αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες στο συμπόσιο.
Η αρχαιολόγος Άνια Κοτάρμπα συνδιοργανώντρια του συμποσίου είπε ότι η 6η Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC «προβλέπει πώς τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές θα αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής και εποχιακής μας ζωής».
«Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικές προκλήσεις, ακραίες κλιματικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές για χιλιετίες» τόνισε.
«Ενώ η σοβαρότητα και η ταχύτητα των αλλαγών τώρα είναι νέα και πιεστική, η αρχαιολογική και ιστορική έρευνα μπορεί, και πρέπει, να ανασκάψει παραδείγματα κοινοτήτων που προσαρμόζονται στην ταχεία αλλαγή, συχνά με βιώσιμο τρόπο, και να προσφέρει γνώσεις για το μέλλον» εξήγησε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες αναφέρουν σχέδιο αιφνιδιαστικής επίθεσης από σκάφος ανοικτά των αμερικανικών ακτών
Το ψήφισμα καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν στην περιοχή και καλεί την Τεχεράνη να τις σταματήσει άμεσα
Τηλεφωνική επικοινωνία Φον ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο Αούν και στήριξη της ΕΕ στον λαό του Λιβάνου
Βρετανική βόμβα 250 κιλών εντοπίστηκε στον Έλβα - Μεγάλη επιχείρηση εκκένωσης στο κέντρο της πόλης
Κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ–Λιβάνου μετά από μαζική επίθεση ρουκετών της Χεζμπολάχ
«Η Ρωσία μπορεί να στείλει στρατό στο Ιράν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος
Ο Μακρόν κάλεσε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα
Καμία ανησυχία για ενδεχόμενες επιθέσεις στο έδαφός μας, δηλώνει ο Τραμπ
Ενδεχόμενο να φτάσει έως και 200 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου
Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά αποστολές μέσω της θαλάσσιας αυτή οδού
Η ίδια τράπεζα, όπως και άλλη μία κρατική, υπέστησαν χθες μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.