Κοσμος

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η ένταση μεταξύ της Μόσχας και του μπλοκ των «27» κλιμακώνεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για πιθανή εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Βολοντίμιρ Ζελένσκι © EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

«Καμπανάκι κινδύνου» κρούουν οι ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ρωσία πιθανόν να εξετάζει μια στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg που επικαλείται διπλωματικές πληροφορίες, η Μόσχα πιθανόν να εξετάζει  εισβολή στην Ουκρανία καθώς οι εντάσεις για το μεταναστευτικό και την ενεργειακή κρίση κλιμακώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι δεν είχε αποκλείσει το παραπάνω ενδεχόμενο στις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Με την Ουάσινγκτον να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους ομολόγους τους στην Ε.Ε. για τις ανησυχίες τους. Οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται σε πληροφορίες, που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη μοιραστεί επισήμως με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις - κάτι που θα πρέπει να γίνει πριν ληφθεί η όποια απόφαση για συλλογική απάντηση, αναφέρουν οι πηγές. 

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε το βράδυ της Πέμπτης ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για την αύξηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων στο έδαφός της είναι εσωτερικό ζήτημα και αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει η όποια επιθετική πρόθεση. Εγκαλεί επίσης τις ΗΠΑ για προκλητική συμπεριφορά με την παρουσία πλοίων του πολεμικού ναυτικού της στη Μαύρη Θάλασσα. 

Η επίσκεψη του διευθυντή της CIA στη Μόσχα

Οι τελευταίες κινήσεις της Ρωσίας οδήγησαν στην επίσκεψη του διευθυντή της CIA, Bill Burns, στη Μόσχα νωρίτερα μέσα στον Νοέμβριο, όπου και μίλησε τηλεφωνικά με τον ίδιο τον Πούτιν. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, σε τηλεφωνική τους επαφή την Τετάρτη, να ασκήσει επιρροή στην συμμαχική προς τη Μόσχα Λευκορωσία προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στα λευκορωσικά σύνορα με την Πολωνία, όπου συνωθούνται εκατοντάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν αρνήθηκε.

Πούτιν και Μέρκελ μίλησαν ξανά την Πέμπτη, με θέμα την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ο Ρώσος ηγέτης επέκρινε την χρήση από πλευράς Ουκρανίας μαχητικών drone κατά των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών που ελέγχουν ουκρανικά εδάφη στα ανατολικά, κατά παράβαση, όπως είπε, προηγούμενων συμφωνιών, ενώ επέκρινε και τις κινήσεις των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία δεν έχει σκοπό να ξεκινήσει έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μολονότι η Μόσχα πρέπει να δείχνει ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία εάν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο, τόνισε στο Bloomberg πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ