- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Pandora Papers: Σπρωξιά σε δημοσιογράφο στην Τσεχία (βίντεο)
Από τους σωματοφύλακες του Τσέχου «Tραμπ»
Δημοσιογράφος ο οποίος προσπάθησε να κάνει ερώτηση στον πρωθυπουργό της Τσεχίας για τα Pandora Papers δέχθηκε σπρώξιμο από σωματοφύλακα.
Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers για τον Αντρέι Μπάμπις και μάλιστα παραμονές των εκλογών στην Τσεχία έχουν φέρει με την πλάτη στον τοίχο τον πρωθυπουργό, που δεν κρύβει με κάθε ευκαιρία τον εκνευρισμό του.
Κατά τη διάρκεια στη διάρκεια επίσκεψής του σε σταθμό παραγωγής ενέργειας στην πόλη Ούστι ναντ Λάμπεμ της Τσεχίας μια δημοσιογράφος του Investigace.cz τον στρίμωξε με τις ερωτήσεις της. Ο Μπάμπις την αγνόησε και προχώρησε προς το αυτοκίνητό του, ενώ ένας από τους σωματοφύλακές του έσπρωξε τη δημοσιογράφο πιάνοντάς την από τον αγκώνα και επαναλαμβάνοντας: «η συνέντευξη Τύπου τελείωσε. Δεν το καταλαβαίνεις; Δεν το πιάνεις; Φύγε!»
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε κι όταν ένας δημοσιογράφος του ΒΒC επιχείρησε να αποσπάσει κάποια δήλωση από τον Μπάμπις για την υπόθεση. Ο Τσέχος πρωθυπουργός μόλις αντίκρισε την κάμερα έσπευσε να αποχωρήσει προς το λεωφορείο τονίζοντας ότι την επόμενη φορά θα πρέπει να του ζητήσουν την άδεια για ερωτήσεις. Με τον ρεπόρτερ, όμως, να επιμένει στην ερώτηση γιατί η ο Μπάμπις χρησιμοποίησε offshore εταιρεία για να αγοράσει ακίνητα στη Γαλλία, επενέβη και πάλι σωματοφύλακάς του σπρώχνοντας τον δημοσιογράφο.
Ta Pandora Papers «καίνε» τον Μπάμπις
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, o Μπάμπις, που εξελέγη το 2017 υποσχόμενος να πατάξει τη διαφθορά - είχε διοχετεύσει 22 εκατομμύρια δολάρια το 2009 σε δίκτυο εταιρειών, προκειμένου να αγοράσει μία έπαυλη κοντά στην Κυανή Ακτή, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει δύο πισίνες και ιδιωτικό κινηματογράφο.
Στο μεταξύ η αστυνομία της Τσεχίας ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την εμπλοκή του Μπάμπις στα Panama Papers: «Η Εθνική Μονάδα για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος θα προβεί σε αυτή την έρευνα, όχι μόνο όσον αφορά στον Τσέχο Πρωθυπουργό, αλλά και για όλους τους Τσέχους πολίτες, που είναι καταγεγραμμένοι σε αυτήν την υπόθεση», όπως δήλωσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπάμπις εμπλέκεται σε χρηματικό σκάνδαλο. Σε έκθεση που δημοσιοποίησε τον Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε πως ο διπλός ρόλος του κ. Μπάμπις, που είναι πρωθυπουργός και ιδιοκτήτης του ομίλου συμμετοχών Agrofert (αγροδιατροφικά προϊόντα, χημικά, ΜΜΕ), χάρη στον οποίο απέκτησε την τεράστια περιουσία του, πράγματι μοιάζει με σύγκρουση συμφερόντων.
Ο τσέχος πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως μετέφερε τον Agrofert σε δύο καταπιστεύματα για να αποφύγει κάθε σύγκρουση συμφερόντων, συμμορφούμενος σε νόμο κατά της διαφθοράς, που είχε βαπτιστεί «νόμος Μπάμπις» από αρκετούς. Ωστόσο, δημόσια έγγραφα τεκμηριώνουν πως παραμένει ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ομίλου.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.