Κοσμος

Καθλήν Λίπσκομ: Ένα έγκλημα άλυτο επί πέντε χρόνια

Η 9χρονη κόρη του θύματος, το στοιχείο που θυμήθηκε και οδήγησε στη σύλληψη του δολοφόνου. Ο ικανός ερευνητής που «διάβασε» τη σκηνή του εγκλήματος και έλυσε τον γρίφο

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κάθλην Λιπσκομπ.

Υπόθεση Καθλήν Λίπσκομ: Η δολοφονία της και η εξιχνίαση του εγκλήματος μετά από 5 χρόνια

Η Καθλήν Λίπσκομ ήταν μια 30χρονη μητέρα δύο παιδιών που εργαζόταν ως νοσοκόμα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας. Ήταν συγκροτημένη κι ευγενική και πολύ δεμένη με τη μητέρα και την αδελφή της. Είχε παντρευτεί μικρή και ο άντρας της, ο Μπιλ Λίπσκομ, ήταν σμηνίας στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Ο Μπιλ ήταν εργατικός και φιλόδοξος και είχε καταφέρει να προαχθεί στο βαθμό του σμηνία πολύ νωρίς – ήταν ο νεότερος σμηνίας στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας. Αντίθετα όμως με την εξέλιξη στην καριέρα του, ο γάμος του με την Καθλήν κατέρρεε. Υπήρχαν φήμες ότι ο Μπιλ είχε συνάψει εξωσυζυγικές σχέσεις με μια συνάδελφό του στην Αεροπορία, ενώ δεν ανεχόταν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα της Καθλήν. Το χάσμα ανάμεσά τους μεγάλωσε, όταν η Καθλήν άρχισε να έχει ερωτική σχέση με έναν γιατρό που εργαζόταν στο ίδιο νοσοκομείο με εκείνη. Μετά από οκτώ χρόνια γάμου η Καθλήν ζήτησε διαζύγιο, αλλά ο Μπιλ αρνήθηκε να υπογράψει τα χαρτιά. Ένα χρόνο αργότερα, η Καθλήν προσπάθησε ξανά και αυτή τη φορά ο Μπιλ συμφώνησε, αλλά οι διαδικασίες διαζυγίου καθυστερούσαν καθώς άρχιζε μια σκληρή μάχη για την επιμέλεια των παιδιών τους. Στο μεταξύ ο Μπιλ είχε την ευθύνη των παιδιών κάθε Σαββατοκύριακο.

Το βράδυ της Κυριακής 8 Ιουνίου 1986 η Καθλήν δεν εμφανίστηκε στο σπίτι του Μπιλ για να παραλάβει τα παιδιά. Ενώ αυτό ήταν πολύ ασυνήθιστο για εκείνη, ούτε ο Μπιλ ούτε η οικογένεια της Καθλήν σκέφτηκαν ότι της συνέβη κάτι κακό. Υπέθεσαν ότι θα είχε ξενυχτήσει, θα είχε μείνει στο σπίτι κάποιας φίλης μετά από νυχτερινή έξοδο γνωρίζοντας ότι ο Μπιλ είχε τα παιδιά.

Την επόμενη μέρα όμως το γυμνό πτώμα της Καθλήν βρέθηκε πεταμένο σε ένα χωράφι έξω από το Σαν Αντόνιο. Η Καθλήν είχε βιασθεί και στραγγαλιστεί. Ο πιο προφανής ύποπτος ήταν ο Μπιλ, ο οποίος είχε το πιο γνωστό κίνητρο στις περιπτώσεις διαζυγίων με διεκδίκηση επιμέλειας των παιδιών. Ήθελε την πλήρη επιμέλειά τους και μάλιστα πρόσφατα είχε αυξήσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής της Καθλήν. Ένα στοιχείο που τράβηξε αμέσως την προσοχή της αστυνομίας ήταν ότι τα ρούχα της Καθλήν βρέθηκαν δίπλα στο πτώμα της τυλιγμένα και όχι διπλωμένα. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που φανερώνει ότι ο δολοφόνος είχε στρατιωτικό υπόβαθρο. Ωστόσο, η αστυνομία απέκλεισε τον Μπιλ αφού οι κόρες του ισχυρίστηκαν ότι όλο το Σαββατοκύριακο ήταν μαζί τους.

Στη συνέχεια, η αστυνομία εξέτασε τον δρ Περλ, τον παντρεμένο γιατρό και εραστή της Καθλήν, που της είχε υποσχεθεί ότι θα άφηνε τη γυναίκα του για να είναι μαζί της. Όπως αποδείχθηκε, ο δρ Περλ είχε υποσχεθεί το ίδιο σε πολλές φιλενάδες του. Η αστυνομία υποψιαζόταν ότι ο δρ Περλ σκότωσε την Καθλήν από φόβο μήπως τον μηνύσει για σεξουαλική παρενόχληση, πράγμα που θα κατέστρεφε την καριέρα του. Μια άλλη θεωρία ήταν ότι η κυρία Περλ είχε αγανακτήσει με τις απιστίες του συζύγου της και αποφάσισε να τιμωρήσει την «άλλη γυναίκα». Και οι δύο ήταν ευφάνταστες θεωρίες που η αστυνομία δεν μπόρεσε να υποστηρίξει με στοιχεία.

Τελευταίος ύποπτος για τον φόνο της Καθλήν ήταν κατά την αστυνομία ο Βίνσεντ Ρόμπινο, στενός φίλος της και νοσοκόμος που εργαζόταν στο ίδιο νοσοκομείο και έμενε στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων με εκείνη. Τη μέρα που βρέθηκε το πτώμα της Καθλήν, ο Βίνσεντ έφυγε ξαφνικά από την πόλη, χωρίς καν να εισπράξει τον τελευταίο μισθό του. Φαινόταν ότι κάτι είχε συμβεί που τον ανάγκαζε να φύγει. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο Βίνσεντ είχε φύγει από το Σαν Αντόνιο και είχε μετακομίσει πίσω στο πατρικό του σπίτι επειδή είχε καβγαδίσει και είχε χωρίσει με τον φίλο του, οπότε αποκλείστηκε ως ύποπτος.

Medical Detectives (Forensic Files) - Season 8, Episode 27 - True Lies

Η αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία της Καθλήν είχε επικεντρωθεί από την αρχή στα τρία αυτά άτομα: τον σύζυγό της με τον οποίο ήταν σε διαδικασία διαζυγίου, τον παντρεμένο εραστή της και τον στενό φίλο της που είχε φύγει ξαφνικά από την πόλη. Αλλά ένας ένας αποκλείστηκαν και η αστυνομία έφτασε σε αδιέξοδο. Υπήρχε δείγμα σπέρματος από το πτώμα της Καθλήν, αλλά μετά τα τεστ, δεν είχε μείνει αξιοποιήσιμη ποσότητα για τα εγκληματολογικά εργαστήρια (και τα τεστ DNA ήταν ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο). Ο Μπιλ τελικά έφυγε από την πόλη με τα παιδιά και ξαναπαντρεύτηκε. Πέρασαν δύο χρόνια και η υπόθεση της Καθλήν μπήκε στο αρχείο.

Ωστόσο, ακόμη κι αν η τοπική αστυνομία και ο πρώην άντρας της είχαν εγκαταλείψει την προσπάθεια εξιχνίασης της δολοφονίας της, η μητέρα και η αδερφή της Καθλήν ήταν αποφασισμένες να κρατήσουν την υπόθεση ζωντανή και να αποδώσουν δικαιοσύνη. Πάντα υποπτεύονταν ότι ο Μπιλ είχε ανάμιξη στη δολοφονία. Απλώς ήλπιζαν ότι ένας ντετέκτιβ θα μπορούσε να το αποδείξει. Έτσι, προσέλαβαν έναν ιδιωτικό ερευνητή, ο οποίος βρήκε αρκετές ενδείξεις στο ημερολόγιο της Καθλήν που ζωντάνεψαν την υπόθεση και οδήγησαν στον δολοφόνο της.  

Κατά την εξέταση του ημερολογίου της Καθλήν ο ντετέκτιβ εντόπισε δύο ενδιαφέρουσες καταχωρήσεις. Η μια αναφερόταν σε έναν αγώνα μπέιζμπολ και την παρουσία της Σάνον Γκίλμπερτ. Η Σάνον υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία με τον Μπιλ και υπήρχαν φήμες ότι οι δυο τους είχαν ερωτική σχέση. Ο ντετέκτιβ επισκέφτηκε την Σάνον και μόλις εκείνη διαπίστωσε ότι οι ερωτήσεις αφορούσαν τον Μπιλ δήλωσε ότι θα χρειαστεί δικηγόρο, πράγμα που ήταν σαν έμμεση επιβεβαίωση των φημών για την ερωτική σχέση της με τον Μπιλ.

Ωστόσο μια δεύτερη καταχώρηση στο ημερολόγιο φαινόταν να ενοχοποιεί  τον Μπιλ περισσότερο. Η Καθλήν είχε σημειώσει ότι ο Μπιλ έκανε πολλές κλήσεις και μεταμεσονύχτιες επαφές για να πάρει πληροφορίες σχετικά με το τεστ προαγωγών στρατιωτικού προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, καταλήγοντας στο ότι ο Μπιλ ήξερε όλες τις ερωτήσεις του τεστ. Εάν αυτή η καταχώρηση ήταν αληθινή, τότε η προαγωγή του Μπιλ στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας οφειλόταν σε απάτη και όχι στην αξία του. Αν η Καθλήν γνώριζε την απάτη ίσως τον απείλησε ότι θα τον εκθέσει, αν δεν της έδινε την επιμέλεια των παιδιών. Αυτό θα εξηγούσε και την ξαφνική προθυμία του Μπιλ να δώσει το διαζύγιο, αλλά και την πρόθεσή του να τη σκοτώσει.

Όταν ο ιδιωτικός ντετέκτιβ της οικογένειας της Καθλήν κατήγγειλε τον Μπιλ για απάτη, η Πολεμική Αεροπορία  άρχισε τη δική της έρευνα που την ανέθεσε σε έναν ικανότατο και πολύ έμπειρο ερευνητή. Ο ερευνητής αυτός μπόρεσε να διαλευκάνει αμέσως την υπόθεση. Αφού είδε τις φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος, μέσα σε μισή ώρα αποφάνθηκε με σιγουριά ότι ο Μπιλ ήταν ο δράστης. Παρατήρησε ότι η σκηνή έχει σκηνοθετηθεί για να μοιάζει με βιασμό και δολοφονία και υποψιάστηκε ότι ο Μπιλ είχε βάλει κάποιον άλλο να πετάξει το πτώμα της Καθλήν – οι ειδικοί στα εγκληματολογικά ερευνητές ξέρουν ότι αν ο δολοφόνος είναι κοντινό πρόσωπο του θύματος και πετάξει κάπου το πτώμα, φροντίζει να το σκεπάσει με κάποιον τρόπο, ενώ το πτώμα της Καθλήν είχε βρεθεί πεταμένο στο χωράφι και τελείως εκτεθειμένο. Ο ερευνητής της Αεροπορίας υποψιάστηκε επίσης ότι το πτώμα είχε φυλαχθεί αρχικά σε μικρό χώρο γιατί λόγω της νεκρικής ακαμψίας τα άκρα είχαν μείνει διπλωμένα. Οι παρατηρήσεις του ήταν εξαιρετικά ακριβείς.

Η μεγάλη κόρη της Καθλήν όταν έγινε εννιά ετών εκμυστηρεύτηκε στη γιαγιά της –στη μητέρα της Καθλήν- ότι ο μπαμπάς της είχε σκοτώσει τη μαμά της και ότι δεν ήταν εκεί που είπε ότι ήταν τη μέρα του φόνου. Ο φίλος του πατέρα τους, ο Τόνι Μπουρέλο, είχε βγάλει για φαγητό τις δυο κόρες του Μπιλ και έμεινε να τις φυλάει τη νύχτα που εξαφανίστηκε η μητέρα τους. Όταν η μεγάλη κόρη ξύπνησε μέσα στη νύχτα, διαπίστωσε ότι ο πατέρας της έλειπε, καθώς και το αυτοκίνητό του.

Η ατιμωτική απόταξη του Τόνι Μπουρέλο από την Πολεμική Αεροπορία τον έκανε ίσως πρόθυμο να μιλήσει στους ερευνητές και να ελαφρύνει τη συνείδησή του. Επιβεβαίωσε ότι ο Μπιλ ήταν ο δολοφόνος και ότι του είχε ζητήσει να πετάξει το πτώμα της Καθλήν στο χωράφι, καθώς και ότι το πτώμα είχε φυλαχθεί σε ένα μικρό ξύλινο μπαούλο. Ευτυχώς για τους ερευνητές ο Τόνι είχε κρατήσει το μπαούλο και οι εγκληματολόγοι μπόρεσαν μέσα σε αυτό να εντοπίσουν μια σταγόνα αίματος της Καθλήν. Η Σάνον, η συνάδελφος του Μπιλ στην Αεροπορία, κατέθεσε τελικά πως ο Μπιλ της είχε εμπιστευτεί ότι  σχεδίαζε να σκοτώσει τη γυναίκα του. Η κατάθεσή της σε συνδυασμό με τη μαρτυρία του Τόνι παρείχε στους ερευνητές ό, τι χρειάζονταν για την ποινική δίωξη του Μπιλ. Κατά τη διάρκεια μιας πιεστικής ανάκρισης, ο ερευνητής ρώτησε αδιάφορα τον Μπιλ γιατί σκότωσε την Καθλήν και εκείνος απάντησε:  «Δεν ξέρω γιατί τη σκότωσα». Συνειδητοποίησε αμέσως ότι του ξέφυγε η δήλωση και προσπάθησε να τη μαζέψει, αλλά είχε προδοθεί. Τελικά, παραδέχτηκε ότι εκείνη την Κυριακή είχε στείλει τα παιδιά με τον Τόνι Μπουρέλο για φαγητό και είχε ζητήσει από την Καθλήν να έρθει για να τα παραλάβει νωρίτερα. Όταν η επί οκτώ χρόνια γυναίκα του εμφανίστηκε στο σπίτι του, τη βίασε και τη στραγγάλισε.

Ο Μπιλ για να αποφύγει τη θανατική ποινή δήλωσε ένοχος για τη δολοφονία της Καθλήν και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η ποινή του μειώθηκε σε 60 χρόνια και θα αποφυλακιστεί στις 23 Δεκεμβρίου 2025. Ο Τόνι απέφυγε τη δίωξη με αντάλλαγμα τη συνεργασία του. Η Σάνον άλλαξε το όνομά της και είναι στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ