Κοσμος

Εντ Σέρμαν: Ένα σκηνοθετημένο σεξουαλικό έγκλημα

Ο καθηγητής με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης, τα σεξουαλικά πάρτι και η δολοφονία της γυναίκας του

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Εντ Σέρμαν κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της γυναίκας του, Έλεν Σερμαν
Ο Εντ Σέρμαν.

Ο Εντ Σέρμαν κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της γυναίκας του, Έλεν Σερμαν, έξι χρόνια μετά το έγκλημα. Το θρίλερ και το ψεύτικο τηλεφώνημα που τον φανέρωσαν

Ο Εντ και η Έλεν Σέρμαν ήταν ένα φαινομενικά ευτυχισμένο ζευγάρι. Ήταν παντρεμένοι 16 χρόνια, είχαν μια έφηβη κόρη και ένα όμορφο σπίτι σε μια μικρή πόλη του Κονέκτικατ. Η Έλεν ήταν εκδότρια και ο Εντ δίδασκε μπίζνες στο τοπικό κολέγιο – ήταν επίσης μέλος της MENSA, μιας οργάνωσης για άτομα με εξαιρετικά υψηλό δείκτη νοημοσύνης.   

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου του ’85 ο Εντ έφυγε για ταξίδι μιας εβδομάδας με ιστιοπλοϊκό, παρέα με τέσσερις καλούς φίλους του. Την Κυριακή το μεσημέρι, δυο μέρες μετά την αναχώρηση, ο Εντ καλούσε τη γυναίκα του στο σπίτι, αλλά δεν απαντούσε κανείς. Ανησυχούσε γιατί η Έλεν ήταν 5 μηνών έγκυος και ήθελε να βεβαιωθεί ότι ήταν καλά. Γι’ αυτό κάλεσε τον Λεν, έναν κοινό φίλο και γείτονα, και τον παρακάλεσε να πάει να ελέγξει. Σκοτείνιαζε όταν ο Λεν έφτασε στο σπίτι, αλλά τα φώτα, μέσα κι έξω, ήταν αναμμένα και το κλιματιστικό σε λειτουργία. Δεν απάντησε κανείς όταν χτύπησε το κουδούνι, οι πόρτες και τα παράθυρα ήταν κλειδωμένα (κάτι που δε συνήθιζε η Έλεν), αλλά ο Λεν κατάφερε να μπει από ένα μη ασφαλισμένο παράθυρο. Το σπίτι ήταν «κρύο σαν ψυγείο», όπως είπε αργότερα ο Λεν, το κλιματιστικό ρυθμισμένο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Στο καθιστικό βρισκόταν ο σκύλος του ζευγαριού, αλλά η Έλεν δεν απαντούσε όσο κι αν φώναζε το όνομά της. Ανέβηκε στον επάνω όροφο και όταν μπήκε στην κρεβατοκάμαρα τη βρήκε νεκρή. Το γυμνό της σώμα ήταν πάνω στο κρεβάτι και σκορπισμένα στο πάτωμα το εσώρουχό της σκισμένο, σατέν κομπινεζόν, ρόμπα, ενώ στον λαιμό της υπήρχαν δυο βαθιά αυλάκια - σημάδι στραγγαλισμού. Αλλά τα σημάδια δεν ήταν από σκοινί, είχαν ένα παράξενο ζιγκ ζαγκ σχήμα. Την είχαν στραγγαλίσει με το εσώρουχό της. Όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για ένα σεξουαλικό έγκλημα. 

Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι η δολοφονία είχε διαπραχθεί αργά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή πρωί, βάσει της νεκρικής ακαμψίας που είχε σχεδόν υποχωρήσει. Το σπίτι δεν είχε παραβιασθεί, δεν ήταν αναστατωμένο, δεν έλειπαν πολύτιμα αντικείμενα. Ο δολοφόνος ήταν κάποιος που η Έλεν γνώριζε. Το ενδεχόμενο η ληστεία να ήταν το κίνητρο της δολοφονίας αποκλείστηκε. Η αστυνομία κάλεσε μέσω ασυρμάτου τον Εντ Σέρμαν στο ιστιοπλοϊκό και του ανακοίνωσε ότι η γυναίκα του είχε δολοφονηθεί. 

Ο Εντ Σέρμαν είπε στην αστυνομία ότι είχε μιλήσει με την Έλεν το βράδυ της Παρασκευής, πριν αποπλεύσουν, από το σπίτι του φίλου Μακντάφ όπου ήταν μαζεμένη όλη η παρέα. Είχαν μιλήσει για μια κατάθεση στην τράπεζα και άλλα πρακτικά ζητήματα. Επίσης ήταν πολύ ειλικρινής σχετικά με τον γάμο του – που τον χαρακτήρισε «ανοιχτό γάμο» - και την ερωτική, την ιδιωτική ζωή του ζευγαριού, που κατά την ανάκρισή του χαρακτήρισε «παράξενη». Ο Εντ συμμετείχε συχνά σε ανταλλαγές συζύγων και σεξουαλικά πάρτι. Η Έλεν φαινόταν να μην ενοχλείται, ασχολιόταν με τις δραστηριότητές της, ενώ, μετά από πίεση του Εντ, είχε συνάψει κι εκείνη δυο εφήμερες σχέσεις - η μία με τον κοινό τους φίλο Λεν, που τη βρήκε νεκρή. Ο Εντ Σέρμαν είχε από καιρό δεσμό με μια κοπέλα, τη Νάνσι Πρέσκοτ. Η Νάνσι είχε μείνει έγκυος στη διάρκεια της σχέσης τους και είχε αποκτήσει το παιδί του Εντ. Τότε η  Έλεν του ζήτησε να αφήσει τη Νάνσι και να κάνουν οι δυο τους μια νέα αρχή. Ο Εντ συμφώνησε και το ζευγάρι προσπάθησε να ξαναζωντανέψει τον γάμο του, οπότε η Έλεν έμεινε έγκυος. Τώρα ο Εντ ήταν διχασμένος ανάμεσα σε δύο σπίτια, καθώς όχι μόνο είχε ήδη μια κόρη 15 ετών με την Έλεν, αλλά η Έλεν ήταν 5 μηνών έγκυος σε ένα αγόρι. Φαινομενικά όμως είχαν βρει την ισορροπία στη σχέση τους γιατί όπως θα έδειχναν αργότερα τα αποτελέσματα της νεκροψίας, αυτή η σχέση ήταν πολύ στενή. 

Στη νεκροψία ζητήθηκε η βοήθεια του διευθυντή του Εγκληματολογικού Εργαστηρίου του Κονέκτικατ, δρ Χένρι Λη - που έκτοτε έχει συνδεθεί με πολλές προβεβλημένες υποθέσεις. Ενώ φαινόταν ότι κάποιος είχε στραγγαλίσει την Έλεν με το εσώρουχό της, ο δρ Λη διαπίστωσε ότι πρώτα την είχε στραγγαλίσει με τα χέρια του – αυτό έδειχνε ο σπασμένος κρικοειδής χόνδρος στο λαιμό της. Ο δράστης είχε σκηνοθετήσει τη σκηνή του εγκλήματος για να το εμφανίσει ως σεξουαλικό έγκλημα. Στα σεντόνια η εξέταση φανέρωσε 150-200 λεκέδες σπέρματος, αλλά αυτό το βιολογικό στοιχείο βρισκόταν εκεί πολύ καιρό, είχε αλλοιωθεί κατά το πλύσιμο των σεντονιών και δε μπορούσε να αξιοποιηθεί και να δώσει DNA. Κάτι που δεν ανέφεραν στον δρ Λη ήταν ότι το πτώμα είχε βρεθεί σε χώρο με πολύ χαμηλή θερμοκρασία.  

Όταν είχε φτάσει η αστυνομία στη σκηνή του εγκλήματος, βρήκε τον Λεν να κλαίει δίπλα στο πτώμα της Έλεν. Από την αρχή ήταν σαφές ότι η υπόθεση έπρεπε να επικεντρωθεί στον Εντ και τον Λεν. Η νεκροτομή, ωστόσο,  απέκλειε και τους δύο, αφού η Έλεν είχε δολοφονηθεί 24 έως 36 ώρες πριν,  ενώ ο Εντ ταξίδευε στον Ατλαντικό και ο Λεν είχε άλλοθι για τον χρόνο της δολοφονίας. Άλλοθι είχε και η φιλενάδα του Εντ, η Νάνσι Πρέσκοτ, την οποία είχε εγκαταλείψει για να γυρίσει στη γυναίκα του, όπως κατέθεσε ο ίδιος.  

Πέντε χρόνια η αστυνομία ερευνούσε την υπόθεση. Ο επικεφαλής ντετέκτιβ είχε υποσχεθεί στη μητέρα της Έλεν Σέρμαν να βρει τον δολοφόνο της κόρης της και εξέταζε ξανά και ξανά τα στοιχεία του εγκλήματος. Το 1990 ο δρ Λη κλήθηκε να κάνει μια ανασκόπηση της υπόθεσης. Στάθηκε στη μαρτυρία του Λεν, που βρήκε πρώτος το πτώμα, ότι «ο χώρος ήταν σαν ψυγείο» και επανεκτίμησε την ώρα του θανάτου με βάση ότι το δωμάτιο είχε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου. Υπό τέτοιες συνθήκες, ο φόνος θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί νωρίτερα. Η τοξικολογική εξέταση ανέφερε ότι στο στομάχι της Έλεν είχε βρεθεί λιγκουίνι με θαλασσινά. Η κατάσταση που βρέθηκαν φανέρωνε ότι είχαν φαγωθεί 4 ώρες πριν. Η Έλεν είχε φάει την Παρασκευή το μεσημέρι με συναδέλφους και το γεύμα της ήταν λιγκουίνι με θαλασσινά. Άρα, είχε δολοφονηθεί νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, πριν ο Εντ αναχωρήσει για το ταξίδι του

Δυο ακόμη μαρτυρίες ήταν καθοριστικές για την τροπή που θα έπαιρνε η  υπόθεση. Ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε συναντήσει στο τοπικό βιντεοκλάμπ τον Εντ το πρωί της ημέρας που θα έφυγε για ταξίδι. Ο Εντ του σύστησε μια ταινία τρόμου με τον τίτλο «Blackout». Σε αυτήν, ένας άντρας σκοτώνει τη γυναίκα και τα παιδιά του και παραπλανεί τις αρχές ως προς την ώρα θανάτου τους, αλλοιώνοντας τη θερμοκρασία στη σκηνή του εγκλήματος. Ο δολοφόνος ρυθμίζει τη θερμοκρασία πολύ χαμηλά για να επιβραδύνει τη διαδικασία αποσύνθεσης. Μήπως ο Εντ Σέρμαν είχε κάνει το ίδιο; Μπορεί οι νέες εκτιμήσεις για τον χρόνο θανάτου της Έλεν να άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο ενοχής του, ωστόσο την Παρασκευή το βράδυ όλη η παρέα  τον είχε ακούσει να μιλάει μαζί της στο τηλέφωνο. Μιλούσε όμως με την Έλεν; 

'Forensic Files' follow-up: 'Unusual' relationships can turn violent

Την Παρασκευή το βράδυ όλη η αντροπαρέα είχε μαζευτεί στο σπίτι του φίλου τους, Μακντάφ, πριν την αναχώρηση. Ο Εντ τηλεφώνησε στη γυναίκα του και τον άκουσαν όλοι να της δίνει οδηγίες για μια τραπεζική κατάθεση και στο τέλος να της λέει ότι την αγαπάει. Χωρίς να το αντιληφθεί όμως την ίδια στιγμή η 9χρονη κόρη του Μακντάφ σήκωνε το ακουστικό από τη συσκευή στο δωμάτιό της για να κάνει ένα τηλεφώνημα. Αλλά άκουγε μόνο το κουδούνισμα στη γραμμή και κάποιον να μιλάει μόνος του και να στέλνει φιλιά. Έσκυψε και είδε ότι ο Εντ Σέρμαν μιλούσε από το τηλέφωνο του καθιστικού. Αλλά η κλήση ήταν ψεύτικη. Μιλούσε στον αέρα.  

Ο Λεν, που είχε βρει το πτώμα, είχε καταθέσει στην αστυνομία ότι η Έλεν του είχε εκμυστηρευθεί πως είχε ζητήσει διαζύγιο από τον Εντ. Δεν του είχε πια εμπιστοσύνη ότι θα ήταν πιστός σύζυγος και αφοσιωμένος πατέρας. Εκείνη θα κρατούσε την εκδοτική επιχείρηση, το σπίτι και την επιμέλεια των παιδιών. Εκείνος μπορούσε να έχει τη φιλενάδα του… κι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος. Αυτό αποτελούσε κίνητρο δολοφονίας.

Τελικά, έως το 1990 είχαν συγκεντρωθεί όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία ώστε να ασκηθεί δίωξη στον Εντ Σέρμαν για ανθρωποκτονία:  

Ο Εντ Σέρμαν έπνιξε τη γυναίκα του με τα γυμνά του χέρια την Παρασκευή το απόγευμα. Στη συνέχεια τύλιξε το σατέν εσώρουχο στον λαιμό της για να παραπλανήσει τους ερευνητές ότι επρόκειτο για σεξουαλικό έγκλημα. Στη συνέχεια, εμπνευσμένος από την ταινία «Blackout», ρύθμισε σε χαμηλή θερμοκρασία το κλιματιστικό για να επιβραδύνει την αποσύνθεση και η ώρα θανάτου να τοποθετηθεί αργότερα – όσο εκείνος θα έλειπε. Το ίδιο βράδυ από το σπίτι του φίλου του έκανε ένα ψεύτικο τηλεφώνημα στην Έλεν, για να έχει μάρτυρες, αγνοώντας ότι μια ανήλικη τον άκουγε να μιλάει στον αέρα.

Με βάση τα ιατροδικαστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δίκη, ο Εντ είχε τον χρόνο και το κίνητρο να διαπράξει τη δολοφονία.

Έξι χρόνια μετά το έγκλημα κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία της Έλεν Σερμαν εκ προμελέτης και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 ετών.

Δεν παραδέχθηκε ποτέ την ενοχή του και τρία χρόνια μετά την καταδίκη του πέθανε στη φυλακή από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 52 ετών.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ