Κοσμος

Μίνι lockdown στη Λισαβόνα - Μόνο με αρνητικό τεστ η είσοδος

Τα νέα μέτρα καθώς η παραλλαγή Δέλτα οδήγησε σε ένα ακόμη «ξέσπασμα» του ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορτογαλία - Μίνι lockdown: Αστυνομικοί στη Λισαβόνα ελέγχουν οδηγούς αν έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, προκειμένου να μπουν ή να βγουν από την πρωτεύουσα
Πορτογαλία - Μίνι lockdown: Αστυνομικοί στη Λισαβόνα ελέγχουν οδηγούς αν έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ, προκειμένου να μπουν ή να βγουν από την πρωτεύουσα © EPA/TIAGO PETINGA

Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ για κορωνοϊό η είσοδος και η έξοδος από τη Λισαβόνα, καθώς η Πορτογαλία απειλείται από την παραλλαγή Δέλτα του ιού.

Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Πορτογαλία για να βάλει «φρένο» στη μετάλλαξη Δέλτα (ινδική μετάλλαξη) που έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα.

Η Πορτογαλία ήταν μια από τις χώρες στην Ευρώπη που «σαρώθηκαν» από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία έφθασαν στα όριά τους, με τους θανάτους να αυξάνονται κατακόρυφα.

Το νέο ξέσπασμα του ιού, λόγω της παραλλαγής Δέλτα, απειλεί την τουριστική σεζόν στην ευρωπαϊκή χώρα. «Δίνουμε μάχη ενάντια στον χρόνο μεταξύ της εξέλιξης της νόσου και της διαδικασίας των εμβολιασμών» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός Επικρατείας Μαριάνα Βιεϊρά ντα Σίλβα. Και πρόσθεσε ότι η χώρα παραμένει «μακριά από τις"κόκκινες" γραμμές της, ωστόσο καταγράφεται άνοδος» που προκαλεί ανησυχία.

Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 1.556 σήμερα, Πέμπτη (24/6). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η χώρα, με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, βρισκόταν ακόμη σε lockdown. Συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 η Πορτογαλία μετρά 869.879 μολύνσεις και 17.079 θανάτους.

Weekend travel ban to be enforced by police in Lisbon area

Μίνι lokcdown και νέα μέτρα στην Πορτογαλία - Τι αλλάζει σε εστίαση και σούπερ μάρκετ

Όπως ανακοινώθηκε, από τις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής (25/6) έως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας, οι πολίτες πρέπει να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού ή πιστοποιητικό εμβολιασμού προκειμένου να φεύγουν ή να μπαίνουν στην περιοχή της Λισαβόνας. Τα τεστ θα πρέπει να είναι PCR ή αντιγόνου.

Αστυνομικά μπλόκα θα υπάρχουν στα διόδια και σε κεντρικά σημεία του οδικού δικτύου, με τους ελέγχους να είναι αυστηροί, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές στην Πορτογαλία. Τα εστιατόρια, τα καφέ καθώς και τα καταστήματα που δεν πωλούν τρόφιμα στη Λισαβόνα, πρέπει να κλείνουν στις 15.30 το μεσημέρι το Σαββατοκύριακο. Τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία θα πρέπει να κλείνουν στις 19.00 το απόγευμα.

Τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα στην περιοχή της Λισαβόνας προέρχονται από την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία, όμως εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε μια καταληκτική ημερομηνία για αυτήν την κατάσταση, όμως δεν έχουμε» ανέφερε ακόμη η Βιεϊρά ντα Σίλβα. Και κατέληξε: «Πρέπει να ενεργήσουμε νωρίς. Η παραλλαγή Δέλτα έχει ισχυρή παρουσία εδώ».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ