Κοσμος

Πορτογαλία: Καθολικό lockdown - 1.200 κρούσματα/100.000 κατοίκους

Ασφυκτική η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας - Ξεπέρασαν τους 14.500 οι νεκροί από Covid-19

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πορτογαλία - Κορωνοϊός: Ασθενοφόρα για ασθενείς με κορωνοϊό σταθμευμένα το ένα πίσω από το άλλο σε νοσοκομείο
Πορτογαλία - Κορωνοϊός: Ασθενοφόρα για ασθενείς με κορωνοϊό σταθμευμένα το ένα πίσω από το άλλο σε νοσοκομείο © EPA/Τiago Petinga

Παραμένει το καθολικό lockdown στην Πορτογαλία για τον κορωνοϊό, καθώς η διασπορά του ιού είναι μεγάλη και τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση.

Η Πορτογαλία θα χρειαστεί «πιθανόν» να παραμείνει σε καθολικό lockdown έως τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να μειωθούν η διασπορά κορωνοϊού και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 η υπουργός Υγείας της χώρας Μάρτα Τεμίντο.

Επιδημιολόγοι στην Πορτογαλία εκτιμούν ότι θα χρειαζόταν μια καραντίνα 60 ημερών, αρχής γενομένης από τη 15η Ιανουαρίου, προκειμένου η σωρευτική επίπτωση 14 ημερών να μειωθεί σε 60 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι περισσοτέρων από 1.200 σήμερα και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ να πέσει στους περίπου 200. Αυτήν τη στιγμή ξεπερνούν τους 860, με την κατάσταση στα νοσοκομεία να είναι δραματική.

«Τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, λειτουργούν» διαβεβαίωσε η υπουργός Υγείας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο ότι η Πορτογαλία συνεχίζει να παρουσιάζει «ένα επίπεδο επίπτωσης εξαιρετικά υψηλό, παρά την πτωτική τάση».

Η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες στην Ευρώπη που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο από το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει διεθνή βοήθεια μετά τα διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους.

Ο κορωνοϊός «σαρώνει» την Πορτογαλία - Πάνω από 14.500 οι νεκροί από Covid-19 

Έπειτα από ένα ρεκόρ σχεδόν 16.500 νέων ημερήσιων κρουσμάτων, που είχε σημειωθεί στις 28 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία κατέγραψε σήμερα λιγότερες από 2.600 μολύνσεις σε διάστημα 24 ωρών, σύμφωνα με την ημερήσια καταμέτρηση της γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «έκρηξη» των κρουσμάτων κορωνοϊού οδήγησε στον «κορεσμό» των νοσοκομείων της χώρας, με μια κορύφωση σχεδόν 7.000 ασθενών να νοσηλεύονται και ένα ποσοστό κάλυψης κλινών στις ΜΕΘ για ασθενείς Covid-19 στο 90%.

Με 203 επιπλέον θανάτους, το σύνολο των νεκρών από την αρχή της πανδημίας υπερέβη σήμερα τους 14.500. Οι περισσότεροι νεκροί έχουν καταγραφεί από τις αρχές του 2021.

Η Πορτογαλία βρίσκεται από τις 15 Ιανουαρίου 2021 σε δεύτερο καθολικό lockdown. Μία εβδομάδα μετά έκλεισαν και τα σχολεία. Οι υγειονομικοί περιορισμοί που βρίσκονται σε ισχύ στη χώρα είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη.

«Η Πορτογαλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με την πιο περιορισμένη κινητικότητα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο επιδημιολόγος Μπαλτάζαρ Νούνες του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (INSA).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ