- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θάλασσα Mαρμαρά: Φόβοι για μολυσματικές ασθένειες από τη «βλέννα»
Ο Ερντογάν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να περάσει η μόλυνση στη Μαύρη Θάλασσα
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates, προκάλεσαν τη «θαλάσσια βλέννα»
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να σώσει τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά από τη «θαλάσσια βλέννα» που συσσωρεύεται στα νερά της.
Ένα πυκνό, γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης, γνωστής ως θαλάσσια βλέννα, έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία.
Λιμάνια, ακτογραμμές και θαλάσσια τμήματα έχουν καλυφθεί με αυτή την παχύρρευστη γκρι ουσία, ποσότητα της οποίας έχει βυθιστεί και κάτω από τα κύματα, καταστρέφοντας τη ζωή στον πυθμένα της θάλασσας.
«Ας ελπίσουμε ότι θα σώσουμε τις θάλασσές μας από αυτήν την καταστροφή», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν. «Ο φόβος μου είναι, αν αυτό επεκταθεί στη Μαύρη Θάλασσα και τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο» σύμπλήρωσε, ενώ απέδωσε την κατάσταση στα ακατέργαστα λύματα που απορρίπτονται στη θάλασσα.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η αποκρουστική βλέννα οφείλεται στην υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, ενώ συμπληρώνουν πώς θα μπορούσε να προκληθεί ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.
Τουρκία - Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε να καθαρίσει την Θάλασσα του Μαρμαρά
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας δεσμεύτηκε σήμερα να καταπολεμήσει την επιδημία «θαλάσσιας βλέννας» που απειλεί την Θάλασσα του Μαρμαρά με ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών, το οποίο όπως είπε θα εξασφαλίσει το μέλλον της θαλάσσιας περιοχής.
«Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα προστατεύσουμε τον Μαρμαρά μας εντός του πλαισίου ενός σχεδίου διαχείρισης καταστροφών», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ μιλώντας από ένα πλοίο θαλάσσιων ερευνών, το οποίο συλλέγει δείγματα της γλοιώδους ουσίας.
«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός τριών ετών και θα υλοποιήσουμε μαζί τα σχέδια, τα οποία θα σώσουν όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον», είπε ο Κουρούμ και πρόσθεσε ότι σύντομα θα δημοσιοποιήσει και λεπτομέρειες από το σχέδιο δράσης.
Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση έχουν συμβάλει στην ταχεία εξάπλωση της οργανικής ύλης, η οποία περιέχει μια ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να αναπτυχθεί όταν ανθρώπινα λύματα διαρρέουν στη θάλασσα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άναγνωρίστηκαν αυτόν τον μήνα από τα Guinness World Records ως το γηραιότερο εν ζωή τρίο αδελφών
«Τα ζώα μας βιώνουν το ίδιο πράγμα με εμάς: υποφέρουν φρικτά από τη ζέστη»
«Θα είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νεκρός ο μηχανοδηγός - 162 οι τραυματίες
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ και είχε επίκεντρο την περιοχή Redwood Valley
Οι περισσότερες γυναίκες που προσέγγισε είτε τον αγνόησαν είτε απέρριψαν ευγενικά τις προσπάθειές του
Για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών
Πενταπλασιάστηκε η εκλογική της απήχηση από το 1995 - Κατακόρυφη άνοδος την τελευταία τριετία
Το ρεκόρ κατείχε από το 1994 μέχρι σήμερα μια δασκάλα από τη Βόρεια Ιρλανδία
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο ιδιοκτήτης του ράντσου προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων
Τα μισά θύματα είναι ανήλικοι
Μια συζήτηση με τη Ning Leng, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής McCourt του Πανεπιστημίου Georgetown
Τα δυο αδέλφια αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών μεταξύ των οποίων και trafficking
Όσκαρ Ουάιλντ και Ντέρεκ Τζάρμαν διέκριναν έναν έντονο ερωτισμό στο βλέμμα του
Το ανθρωποειδές G1 της Unitree διαθέτει και κωδικό QR για δωρεές
Έγινε ακόμη πιο γνωστή διεθνώς εξαιτίας των περιβόητων πάρτι «bunga bunga»
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από παρευρισκόμενους έδειξαν σκηνές χάους στον χώρο αποβίβασης
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.