Κοσμος

Τραμπ: Σώμα ενόρκων θα εξετάσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών του

Αν στοιχειοθετείται υπόθεση εις βάρος του ίδιου και του επιχειρηματικού ομίλου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ © EPA/SARAH SILBIGER

Σώμα ενόρκων θα εξετάσει εάν στοιχειοθετείται υπόθεση για να ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και στον επιχειρηματικό του όμιλο.

Στην εξέταση του αν στοιχειοθετείται υπόθεση προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και τον επιχειρηματικό του όμιλο, θα προχωρήσει σώμα ενόρκων που συστάθηκε πρόσφατα.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του εισαγγελέα Σάιρους Βανς αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, το σώμα αυτό ενόρκων επελέγη πρόσφατα και θα συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα για έξι μήνες, προκειμένου να μελετήσει τα στοιχεία του φακέλου.

Στο αμερικανικό ποινικό δίκαιο, οι σημαντικές υποθέσεις συχνά υποβάλλονται από τους εισαγγελείς σε ειδικά σώματα ενόρκων, που συγκροτούνται από πολίτες, όπως τα σώματα ενόρκων στις δίκες.

Εντέλλονται να εξετάζουν μυστικά τους φακέλους και μπορούν να ζητούν συμπληρωματικά στοιχεία, ή να ακούσουν έναν ή περισσότερους μάρτυρες. Μετά την εξέταση αποφασίζουν, κατά πλειοψηφία, πάντως όχι απαραιτήτως ομόφωνα, αν τα στοιχεία επαρκούν για την άσκηση δίωξης, ώστε να υπάρξει παραπομπή σε δίκη.

Το γεγονός ότι συστήθηκε ειδικό σώμα ενόρκων αφήνει να εννοηθεί πως ο εισαγγελέας Βανς θεωρεί πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε η υπόθεση να οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Ο Σάιρους Βανς – η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου – διενεργεί από το 2019 έρευνα για χειραγώγηση των βιβλίων του Trump Organization, του ομίλου συμμετοχών του πρώην προέδρου.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν επιδιώκει κυρίως να εξακριβώσει εάν ο όμιλος παρουσίασε παραφουσκωμένα στοιχεία για την αξία πόρων στην ιδιοκτησία του ώστε να λάβει υψηλότερα δάνεια και υποτιμημένα στοιχεία στις φορολογικές του δηλώσεις ώστε να μειώνει τους φόρους που αναλογούσαν.

Η έρευνα θα καταπιαστεί επίσης με τη μισθοδοσία στελεχών του Trump Organization, πάντα κατά την Πόουστ.

Αν και για τον Σάιρους Βανς θα ήταν καλό να υπάρξει παραπομπή σε δίκη, δεν είναι σίγουρο πως θα δει να παραπέμπεται ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος. Ενδέχεται να παραπεμφθεί ο όμιλος, κάποιο πρόσωπο υπεύθυνο κατά τον νόμο, ή κάποιος συνεργάτης του στον Trump Organization. Ουδέποτε στην ιστορία των ΗΠΑ, από το 1789 μέχρι σήμερα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος πρώην προέδρου.

Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες του εισαγγελέα του Μανχάταν ενδιαφέρθηκαν πρόσφατα για τον οικονομικό διευθυντή του Trump Organization, τον Άλεν Γουάισελμπεργκ, άνθρωπο απόλυτα πιστό στον μεγιστάνα.

Ανάμεσα στα έγγραφα που έχει συγκεντρώσει ο Σάιρους Βανς είναι οι φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για οκτώ οικονομικά έτη, από το 2011 ως το 2018, που εξασφάλισε έπειτα από δεκαοκτάμηνη δικαστική μάχη.

Η εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η Λετίσια Τζέιμς, διενεργεί δικές της χωριστές έρευνες για τον Trump Organization.

Την περασμένη εβδομάδα ενημέρωσε πως η έρευνά της, αρχικά αστικής φύσης, έχει πάρει πλέον ποινικό χαρακτήρα και ότι θα συνεχιστεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Σάιρους Βανς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που πρόσφατα μετέφερε την έδρα του στη Φλόριντα, έχει ήδη κατηγορήσει τον Σάιρους Βανς και τη Λετίσια Τζέιμς –που είναι και οι δύο Δημοκρατικοί– έχουν πολιτικά ελατήρια και αυτοχαρακτηρίστηκε, για άλλη μια φορά, θύμα «του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην ιστορία των ΗΠΑ».

Όταν ήρθε σε επαφή μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Trump Organization δεν θέλησε να δώσει συνέχεια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ