- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κλερ Οπέρ: Η Γαλλίδα τσελίστρια που παίζει μουσική για ασθενείς
Συμμετέχει στις ιατρικές έρευνες για την ανάδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μουσικής.
Την θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής σε ασθενείς εξετάζει η Γαλλίδα τσελίστρια, Κλερ Οπέρ - Παίζει σε ασθενείς μία φορά την εβδομάδα.
Μουσική συντροφιά υπό τους ήχους του τσέλο της κρατάει σε ασθενείς της μονάδας φροντίδας «Jeanne Garnier» η Γαλλίδα τσελίστρια, Κλερ Οπέρ κάθε Παρασκευή.
«Βρίσκομαι σε έναν μόνιμο πόνο», λέει η Μισελίν Λερού, μια καρκινοπαθής που φιλοξενείται στη μονάδα αυτή στο νοτιοδυτικό Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη.
«Θεωρώ όμως ότι η μουσική βοηθάει λίγο να ξεφεύγεις από τον πόνο», συμπληρώνει έχοντας μόλις ακούσει το Adagio του Ιταλού συνθέτη της μπαρόκ μουσικής Αλμπινόνι από το τσέλο της Οπέρ. «Το παρακολουθείς και, αν είναι ένα κομμάτι που γνωρίζεις, αναμένεις την επόμενη νότα», σχολιάζει.
Πέραν των εβδομαδιαίων ρεσιτάλ, η 55χρονη Οπέρ έχει κάνει αποστολή της να επιδείξει τα θεραπευτικά αποτελέσματα της μουσικής συμμετέχοντας σε ιατρικές έρευνες για το αντικείμενο. Το προσωπικό της μονάδας δεν έχει πάντως την παραμικρή αμφιβολία.
«Όταν φεύγει η Κλερ διαπιστώνουμε ότι οι ασθενείς βρίσκονται σε πιο ήρεμη κατάσταση, κάποιες φορές συγκινημένοι, άλλες χαρούμενοι. Μπορεί να υπάρξουν και δάκρια ή στιγμές χαράς», λέει η νοσηλεύτρια Μαργκαρίτα Σαλντάνα, η οποία εργάζεται εκεί.
Η Οπέρ ερμηνεύει σε ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου εδώ και περίπου μια δεκαετία, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά μια τέτοια μονάδα με το τσέλο της.
«Σε ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική θεραπεία κάποιες φορές παραμένει ο πόνος, παρά την μορφίνη και τα φάρμακα. Η μουσική έχει πράγματι ανακουφιστικά αποτελέσματα στον επίμονο πόνο», εξηγεί.
Depuis plus de 20 ans, Claire Oppert, violoncelliste concertiste, joue dans des unités de soins palliatifs. Sa musique apaise les douleurs des patients.
— M6info (@m6info) April 6, 2021
Depuis ce tournage, Kamel est décédé. En sa mémoire, sa famille a souhaité que nous diffusions le reportage.
🎥 @AsmaMehnana pic.twitter.com/XnZNjIRccj
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φόβοι για ουκρανική επίθεση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας
Φρικτά βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης
Όταν η τηλεργασία μετατρέπει τις καφετέριες σε προσωρινά γραφεία
Μου πληρώνετε τους λογαριασμούς μου και σας ευχαριστώ πολύ
Στόχος η αντιμετώπιση του αυξανόμενου ποσοστού παχυσαρκίας
Η κόντρα στο παρασκήνιο με τη Σαουδική Αραβία
Αρνείται χρηματοδότηση της εκστρατείας του από τη Λιβύη, o πρώην πρόεδρος της Γαλλίας
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιεί για μακρά περίοδο αναταράξεων και παρουσιάζει τρεις άξονες δράσης
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για κατάπαυση πυρός
Για ποια «κοινή» εφεύρεση πρόκειται και ποιος είναι ο εφευρέτης
Η εικόνα του προέδρου και η υπογραφή του σε χρυσό χρώμα θα εμφανίζονται στο εσωτερικό εξώφυλλο
Ο άνθρωπος πίσω από την ψηφιακή στρατηγική του Τραμπ εξηγεί πώς τα social media και τα podcasts αναδιαμορφώνουν την πολιτική επικοινωνία
H γαλλόφωνη Coco έχει συνδεθεί με εγκλήματα, όπως σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, βιασμό και δολοφονία
Ο βρετανός μονάρχης αποστόμωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Καμιά ανοχή από το υπουργείο δικαιοσύνης για απειλές κατά του προέδρου
Η συνεργασία μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής είναι «σήμερα πιο σημαντική από ποτέ», υποστήριξε
Drone εντόπισε ηλικιωμένη κοντά στο Λίμαν - Ρομπότ τη μετέφερε σε ασφαλές σημείο εν μέσω πυρών
«Δεν ξέρει τι λέει» όταν μιλάει για το Ιράν, η αντίδραση Τράμπ για τον γερμανό Καγκελάριο
Μασκ εναντίον Άλτμαν στη μεγάλη σύγκρουση για την τεχνητή νοημοσύνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.