Κοσμος

Κλερ Οπέρ: Η Γαλλίδα τσελίστρια που παίζει μουσική για ασθενείς

Συμμετέχει στις ιατρικές έρευνες για την ανάδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων της μουσικής.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Κλερ Οπέρ, η Γαλλίδα τσελίστρια που παίζει μουσική σε ασθενείς
Η Κλερ Οπέρ, η Γαλλίδα τσελίστρια που παίζει μουσική σε ασθενείς © Twitter

Την θεραπευτική ιδιότητα της μουσικής σε ασθενείς εξετάζει η Γαλλίδα τσελίστρια, Κλερ Οπέρ - Παίζει σε ασθενείς μία φορά την εβδομάδα.

Μουσική συντροφιά υπό τους ήχους του τσέλο της κρατάει σε ασθενείς της μονάδας φροντίδας «Jeanne Garnier» η Γαλλίδα τσελίστρια, Κλερ Οπέρ κάθε Παρασκευή.

«Βρίσκομαι σε έναν μόνιμο πόνο», λέει η Μισελίν Λερού, μια καρκινοπαθής που φιλοξενείται στη μονάδα αυτή στο νοτιοδυτικό Παρίσι, μια από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ευρώπη.

«Θεωρώ όμως ότι η μουσική βοηθάει λίγο να ξεφεύγεις από τον πόνο», συμπληρώνει έχοντας μόλις ακούσει το Adagio του Ιταλού συνθέτη της μπαρόκ μουσικής Αλμπινόνι από το τσέλο της Οπέρ. «Το παρακολουθείς και, αν είναι ένα κομμάτι που γνωρίζεις, αναμένεις την επόμενη νότα», σχολιάζει.

Πέραν των εβδομαδιαίων ρεσιτάλ, η 55χρονη Οπέρ έχει κάνει αποστολή της να επιδείξει τα θεραπευτικά αποτελέσματα της μουσικής συμμετέχοντας σε ιατρικές έρευνες για το αντικείμενο. Το προσωπικό της μονάδας δεν έχει πάντως την παραμικρή αμφιβολία.

«Όταν φεύγει η Κλερ διαπιστώνουμε ότι οι ασθενείς βρίσκονται σε πιο ήρεμη κατάσταση, κάποιες φορές συγκινημένοι, άλλες χαρούμενοι. Μπορεί να υπάρξουν και δάκρια ή στιγμές χαράς», λέει η νοσηλεύτρια Μαργκαρίτα Σαλντάνα, η οποία εργάζεται εκεί.

Η Οπέρ ερμηνεύει σε ασθενείς στο τελικό στάδιο της νόσου εδώ και περίπου μια δεκαετία, από τότε που επισκέφθηκε για πρώτη φορά μια τέτοια μονάδα με το τσέλο της.

«Σε ασθενείς που λαμβάνουν παρηγορητική θεραπεία κάποιες φορές παραμένει ο πόνος, παρά την μορφίνη και τα φάρμακα. Η μουσική έχει πράγματι ανακουφιστικά αποτελέσματα στον επίμονο πόνο», εξηγεί.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ