- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μακρόν και 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα
Ο Μακρόν θα τον μνημονεύσει με τελετή εν μέσω διαμαρτυριών της αριστερής αντιπολίτευσης
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Ναπολέοντα και η αντιπολίτευση ζητά «πολιτικώς ορθή ανάγνωση της ιστορίας».
Παρά τις διαμαρτυρίες ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να γιορτάσει στις 5 Μαΐου τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο στον περίβολο του Institut de France, του οποίου ο αυτοκράτορας ήταν μέλος, ενώ θα καταθέσει στεφάνι στον τάφο του στο Μέγαρο των Απομάχων.
Από το περιβάλλον του προέδρου έγινε γνωστό ότι δεν θα κάνει «πολιτικώς ορθή ανάγνωση της ιστορίας» όπως ζητεί η αριστερή αντιπολίτευση, αλλά θα αναφερθεί στις αντιφάσεις του Βοναπάρτη: «η λογική της ομιλίας δεν θα είναι ούτε η απόρριψη, ούτε η καταγγελία του μεγάλου ανδρός,» είπε στα μέσα ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Elysée. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Μακρόν θα αναφερθεί στην επαναφορά της δουλείας από τον Βοναπάρτη, η απάντηση ήταν μάλλον θετική, αλλά η ουσία της ημέρας μνήμης θα είναι η σταθερή αναγνώρισή του ως μια από τις θεμελιώδεις προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας και ως ένας από τους ιδρυτές του νεοτερικού κράτους.
Στην εκστρατεία εκκαθάρισης της ιστορίας και δημιουργίας μιας νέας ιστορικής αφήγησης, ο Ναπολέων εμφανίζεται, όχι αδίκως, ως παράγοντας παλινόρθωσης της απολυταρχίας, ο οποίος, επιπλέον, έσυρε τη Γαλλία σε δαπανηρούς και πολυαίμακτους πολέμους. Από την άλλη πλευρά, δημιούργησε θεσμούς, όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, τον αστικό κώδικα, τις νομαρχίες, τις ανώτατες σχολές υψηλού κύρους και το Συμβούλιο του Κράτους.
Η απόφαση για τον εορτασμό ελήφθη στις 10 Μαρτίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Gabriel Attal, αναμένοντας τις αντιδράσεις δήλωσε ότι «πρόκειται για μεγάλη μορφή της ιστορίας» κι ότι «πρέπει να κρατάμε τα μάτια μας ανοιχτά μπροστά στις καλύτερες αλλά και τις χειρότερες και δυσκολότερες στιγμές, ιδιαίτερα όταν φαίνονται δυσάρεστες στα σημερινά μάτια.» Η αριστερή αντιπολίτευση, εκτός του ότι κρίνει τον Ναπολέοντα ως αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, κατηγορεί τον Μακρόν ότι αναλώνεται σε τελετές, αρέσκεται υπερβολικά σε πομπώδεις εκδηλώσεις κι ότι πάσχει από ναπολέοντειο σύνδρομο.
Ακόμα και η υπουργός Ισότητας, Εlisabeth Moreno, αναφέρθηκε στον Ναπολέοντα ως «έναν από τους χειρότερους μισογύνηδες» και έκανε λόγο για τη δουλεία.
Μέγας Ναπολέων Βοναπάρτης - Πέθανε εξόριστος στη Αγία Ελένη
Ο «Μεγάλος Κορσικανός» πέθανε στο νησί Αγία Ελένη, στον νότιο Ατλαντικό, όπου ήταν εξόριστος τα τελευταία έξι χρόνια της ζωής του.
Βρίσκεται σταθερά στη λίστα των πιο αγαπημένων ιστορικών προσώπων των Γάλλων ανάμεσα στον Ντε Γκολ, τη Σιμόν Βέιλ, την Ιωάννα της Λορένης, τη Μαρί Κιουρί και την Εντίτ Πιάφ.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.