- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κύπρος: Έφυγε από τη ζωή ο Βάσος Λυσσαρίδης
Συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της Κύπρου
Απεβίωσε ο αγωνιστής,πολιτικός και γιατρός Βάσος Λυσσαρίδης σε ηλικία 101 ετών
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κόμματος της Ε.Δ.Ε.Κ., Βάσος Λυσσαρίδης.
Πλήρης ημερών, ο γιατρός, πολιτικός και αγωνιστής συνέδεσε το όνομά του με τα μεγαλύτερα γεγονότα της ζωής της Κύπρου, αλλά και με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, του οποίου υπήρξε προσωπικός γιατρός.
O Bάσος Λυσσαρίδης γεννήθηκε στα Λεύκαρα στις 13 Μαϊου 1920. Διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ το 1969 ίδρυσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ε.Δ.Ε.Κ., του οποίου υπήρξε πρόεδρος μέχρι και τον Ιούλιο του 2001.
Είχε ενεργό συμμετοχή στους αγώνες της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια των δικοινοτικών διαταραχών στα έτη 1963-1964, ηγήθηκε του λαϊκού στρατού υπό την αιγίδα του κυπριακού κράτους, απελευθερώνοντας τον Πενταδάκτυλο. Το 1974 αντιστάθηκε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.Στις 30 Αυγούστου 1974 έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο οργανωτικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΔΕΚ, Δώρος Λοΐζου.
Ν. Αναστασιάδης: «Οφείλουμε στον Βάσο Λυσσαρίδη να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη»
«Η Κύπρος έχασε τον Βάσο Λυσσαρίδη, έναν από τους ιστορικούς ηγέτες που καθόρισαν την ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη.
Ο Ν. Αναστασιάδης πρόσθεσε: «Για δεκαετίες σημάδεψε με την δράση του την πολιτική μας ζωή. Του οφείλουμε πολλά. Πάνω από όλα όμως του οφείλουμε να παλέψουμε για μια πατρίδα ελεύθερη».
Κυρ. Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη
«Στον έναν αιώνα της πολυκύμαντης ζωής του, ο Βάσος Λυσσαρίδης, ταυτίστηκε με τον αγώνα της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απώλεια του Βάσου Λυσσαρίδη.
Και πρόσθεσε: «Φίλοι και αντίπαλοι αναγνωρίζουν πως ο γελαστός «γιατρός» υπήρξε ένας έντιμος πολιτικός και ένας καλλιεργημένος και τρυφερός άνθρωπος. Αλλά και διαρκές σύμβολο τόλμης: «Είμαι μικρός», έλεγε, «αλλά αν δεν κάνω μεγάλα βήματα θα είμαι ακόμη μικρότερος». Οι Έλληνες, πάνω από κομματικές διαφορές, τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή».
Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη
«Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε ένας αγωνιστής πρώτης γραμμής, καθώς και ένας προοδευτικός διανοούμενος και ποιητής», αναφέρει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προσθέτει: «Συνδέθηκε από νωρίς με τον δημοκρατικό και απελευθερωτικό αγώνα στην Κύπρο κατά το διάστημα 1955-1959, ενώ είχε υπάρξει Πρόεδρος της Πανσπουδαστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακών Σωματείων και υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής ΕΑΜ Κύπρου.
Από την πρώτη στιγμή έδρασε ενάντια στο χουντικό πραξικόπημα κατά του Μακαρίου που οδήγησε στην εισβολή και κατοχή μέρους της Μεγαλονήσου. Γι' αυτή του τη δράση έγινε δολοφονική απόπειρα εναντίον του από παρακρατικές δυνάμεις. Υπήρξε στενός φίλος και προσωπικός γιατρός του Μακαρίου, απ' όπου και του αποδόθηκε το φιλικό προσωνύμιο «γιατρός».
Κατά το διάστημα 1985 έως 1991 διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ από το 1969 έως το 2001 ήταν πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών-ΕΔΕΚ.
Σχεδόν για μισό αιώνα, από το 1960 έως το 2006 εκλεγόταν βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης έχαιρε σεβασμού σε ολόκληρο τον Ελληνισμό ως ευγενικός, ευθύς και φλογερός συνομιλητής.
Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Δήλωση Φώφης Γεννηματά, προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, για το θάνατο του Βάσου Λυσσαρίδη
Mε θερμά λόγια αποχαιρέτησε τον Βάσο Λυσσαρίδη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής , Φώφη Γεννηματά.
«Μια μεγάλη μορφή του Ελληνισμού έφυγε σήμερα.
Ένας φλογερός πατριώτης, ένας γνήσιος δημοκράτης.
Ένας ιδεολόγος σοσιαλιστής, μαχητής των κοινωνικών αγώνων.
Ένας προοδευτικός διανοούμενος.
Ένας εραστής του ελεύθερου λόγου και του ζωντανού και ανήσυχου πνεύματος.
Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών», ανέφερε η κ. Γεννηματά σε δήλωσή της εξαίροντας την ανθρωπιά και την πολιτική ανιδιοτέλεια με την οποία για πάνω «από αιώνα αγωνίστηκε για τα δίκαια της Κύπρου με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, παντού σ' όλη τη γη, από κάθε μετερίζι.
Δίπλα στον Μακάριο ενάντια στη χούντα και το προδοτικό πραξικόπημα και αργότερα με την ΕΔΕΚ στη Βουλή και στα διεθνή fora».
Επεσήμανε τον χειμαρρώδη λόγο του με τον οποίο «έδωσε κάθε ικμάδα του "είναι" του, απροσκύνητος, αντιστασιακός και ελεύθερος άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο».
Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε τις στενές σχέσεις του Βάσου Λυσσαρίδη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ «...για όλους εμάς, υπήρξε πάντα ο σύντροφος, ο συναγωνιστής, ο συνοδοιπόρος των κοινών μας αξιών και των αγώνων μας για την Ελλάδα και την Κύπρο, για την αλλαγή, την πρόοδο και την ευημερία.
Το όνομα του θα μείνει για πάντα χαραγμένο στον Πενταδάκτυλο να δείχνει το δρόμο μέχρι την τελική νίκη», τόνισε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη περιορίσει την ελευθερία δράσης του Ισραήλ στον Λίβανο
Μετά τη σύγκρουση τα ελικόπτερα έπεσαν σε ένα χώρο στάθμευσης οχημάτων προκαλώντας πυρκαγιά
Οι αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τα αίτια της τραγωδίας
«Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε έναν ανοιχτό πόλεμο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ
Αγανακτισμένος ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου
Στόχος επιθέσεων έγιναν τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη
Για οικολογική ζημιά κάνει λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας
Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από το περιστατικό
Σήμερα, 14 Ιουνίου, είναι η ημέρα γενεθλίων του προέδρου των ΗΠΑ
Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι η επίθεση αυτή δεν θα μείνει ατιμώρητη
«Δεν είχε νόημα η σημερινή επίθεση στον Λίβανο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική επίθεση στα γυρίσματα του America’s Next Top Model
Κάποιες από αυτές πλέον οπλοφορούν φοβούμενες για τη ζωή τους
Προτεραιότητα στην οικονομική σταθερότητα και τις σχέσεις με την ΕΕ
Γυναίκες της αυτόχθονης κοινότητας των Έμπερα υποβάλλονταν σε κοπή ή αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων
Η μεγαλειώδης παρέλαση και η συγκέντρωση της οικογένειας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ
Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας ως καθρέφτης της ευρωπαϊκής ανασφάλειας
Διχασμένη η χώρα - Τι σημαίνει αυτό για τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση
Σε συναγερμό το Ισραήλ - Ο Νετανιάχου συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας
Ένα φονικό καλοκαίρι πριν από 120 χρόνια και τα καλοκαίρια που ακολούθησαν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.