- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Πρόταση Γκουτέρες: Φόρους για όσους πλούτισαν στην πανδημία
Προέτρψε τις κυβερνήσεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο
OHE: Ο γενικός γραμματέας των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προτείνει την επιβολή φόρου στους πλούσιους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα τις κυβερνήσεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν έναν «φόρο αλληλεγγύης ή περιουσίας» στους πλούσιους, που έβγαλαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια μείωσης της ακραίας ανισότητας.
«Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι χρήματα πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές λένε ότι υπήρξε μια αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη τον περασμένο χρόνο», είπε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.
«Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες», επισήμανε.
Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών (G20) και οι μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις θα πρέπει να παρατείνουν την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους το 2022 και να την επεκτείνουν προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.
«Όμως, πρέπει να πάμε πέραν της ελάφρυνσης του χρέους», σημείωσε ο Γκουτέρες,
«Χρειαζόμαστε επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους με στόχο να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους, τις διεθνείς κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες».
Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση τα εμβόλια κατά της Covid-19 να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.
«Το να προωθήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια απάντηση και ανάκαμψη από την πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα», τόνισε.
«Μόλις 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των εμβολιασμών παγκοσμίως».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.