Κοσμος

Telegraph για Ελλάδα: Αποκατάσταση φήμης το 30ετές ομόλογο

Εκτενής η αναφορά της βρετανικής εφημερίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph αναφέρθηκε στην έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς το ως «αποκατάσταση της φήμης της χώρας μας».

Με τα καλύτερα λόγια σχολίασε η βρετανική εφημερίδα Telegraph την έκδοση του 30ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, το οποίο και χαρακτήρισε ως το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της φήμης της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, το άρθρο της Telegraph σημειώνει:

«Μόλις έξι χρόνια αφότου η ελληνική κρίση χρέους συντάραξε τις αγορές, η Αθήνα απήλαυσε μια ζήτηση σε σχεδόν ρεκόρ επίπεδα κατά την πώληση ομολόγων μακράς ωρίμανσης ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε μια ένδειξη ιδιαίτερης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η διάθεση του ομολόγου, που εκμεταλλεύεται το χαμηλό κόστος δανεισμού, συγκέντρωσε τις περισσότερες προσφορές από κάθε άλλη στην Ευρώπη εδώ και πάνω από έναν μήνα, προσελκύοντας προσφορές ύψους 26 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,93%. Η έκδοση υπογραμμίζει την αναπάντεχη αποκατάσταση στα μάτια των επενδυτών της Ελλάδας, που είχε αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές μετά την κρίση χρέους».

mitsotakis.jpg

Ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο

 

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του 30ετούς ομολόγου με την ζήτηση να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στις 150 μονάδες βάσης + το Mid Swap, στην περιοχή του 1,9%.

Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγήκε στις αγορές με 30ετή ομόλογα καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της. Ήδη στις αρχές του έτους το Δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ