Κοσμος

Μέγκαν Μαρκλ: Αφού βούρκωσε στην κάμερα, λέει αλήθεια

Φαίνεται πως η λογική είναι πιο αδύνατη από τα παραπονεμένα μάτια, τις δραματικές παύσεις και το σοκ της βασίλισσας του μεσημεριανάδικου

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρει
© Harpo Productions/Joe Pugliese via Getty Images

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τη συνέντευξη του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ και τα σχόλια που έγιναν υπέρ τους

Να ξεκινήσω λέγοντας πως, αν θέλετε να διαβάσετε μια άποψη για το τι συμβαίνει στη σεζόν του Crown που παρακολουθούμε από τα δελτία ειδήσεων, καλύτερα να μην χάσετε τον χρόνο σας. Ακόμα και στο σίριαλ, αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι ιστορικές αναφορές και τα ιστορικά πρόσωπα και όχι η (ευτυχώς λιγότερη από όσο θα περίμενε κανείς) σαπουνοπερίλα. Συνεπώς η διαμάχη του γιου του Καρόλου και της συζύγου του με το παλάτι με αφήνει παγερά αδιάφορο και οι σκέψεις μου για τη συνέντευξη που έδωσαν στη βασίλισσα του αμερικάνικου μεσημεριανάδικου περιγράφονται τέλεια σε αυτό το meme.

Ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρει

Κι ενώ το δράμα του Χάρι και της Μέγκαν δεν με ενδιαφέρει καθόλου, με ενδιαφέρει πολύ ο τρόπος με τον οποίο οι συμπολίτες μου αντιδρούν στο δράμα αυτό. Και ειδικότερα εκείνοι οι συμπολίτες που βοηθούν να διαμορφωθεί αυτό που ονομάζεται κοινή γνώμη. Και ακόμα πιο ειδικά, η επιπολαιότητα με την οποία αποφαίνονται τι είναι αλήθεια και τι όχι. Μια επιπολαιότητα που στην περίπτωση του στέμματος δεν ενοχλεί κανέναν, αλλά είναι ενδεικτική της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζουν και τα άλλα τα θέματα, τα κάπως πιο σοβαρά, με τα οποία ασχολούνται.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, η Μέγκαν και ο Χάρι έδωσαν μια συνέντευξη στην οποία η Μέγκαν με μάτια παραπονεμένα και με σημαίνουσες δραματικές παύσεις στην ομιλία της αποκάλυψε ότι δεν περνούσε καθόλου καλά στο παλάτι επειδή ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από τους γαλαζοαίματους και ότι τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν έμεινε έγκυος και άκουσε να συζητιέται (ή ρωτήθηκε η ίδια, δεν το έχω καθαρό) για το πιθανό χρώμα του γιου της. Δεν χρειάζεται να πω πως στο άκουσμα αυτού του τελευταίου η βασίλισσα των μεσημεριανάδικων γούρλωσε τα μάτια και έκανε σαν να εμφανίστηκε μπροστά της ο μυθικός Κέρβερος, το σκυλί με τα τρία κεφάλια που φύλαγε τον κάτω κόσμο, ίσως επειδή στην Αμερική, όταν η μαμά είναι έγκυος, κανείς δεν αναρωτιέται σε ποιον θα μοιάζει το παιδί. 

Όπως είπα και στην αρχή, τα προβλήματα της Μέγκαν της Μαρκλ στο Μπάκινχαμ μου είναι αδιάφορα. Αυτό, όμως, που με διαολίζει είναι πως οι δημοσιογράφοι που άκουσα να σχολιάζουν το γεγονός δήλωναν σοκαρισμένοι από τα όσα τράβηξε. Με λίγα λόγια, όλοι οι δημοσιογράφοι που άκουσα και είδα θεώρησαν δεδομένο πως η Μέγκαν η Μάρκλ και ο πρίγκιπας ο Χάρι έλεγαν αλήθεια. Κανείς δεν σκέφτηκε (ή δεν είπε) πως όταν ο Α έχει κόντρα με τον Β, οτιδήποτε πει εναντίον του Β δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη και πως μια αμερικάνα βασίλισσα του μεσημεριανάδικου μπορεί είναι κάπως προκατειλημμένη απέναντι σε έναν βρετανικό θεσμό κι αυτή η προκατάληψη να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο κάνει τη συνέντευξη.  

Όμως φαίνεται πως η λογική είναι πιο αδύνατη από τα παραπονεμένα μάτια, τις δραματικές παύσεις και το σοκ της βασίλισσας του μεσημεριανάδικου και έτσι οι σχολιαστές θεώρησαν δεδομένο ότι η Μέγκαν και ο Χάρι έλεγαν αλήθεια. Και σχολίασαν αναλόγως. 

Το πιο αστείο είναι πως όλα αυτά τα οποία θεώρησαν χωρίς αμφιβολία αληθινά βγήκαν από το στόμα μιας ηθοποιού. Ενός ανθρώπου δηλαδή που είναι η δουλειά του να λέει πειστικά ψέματα (και να παρασύρει με βαθιά υποκριτική τέχνη). Πράγμα που είναι το αντίστοιχο του να θέλει να σου πουλήσει έναν πίνακα του Ματίς κάποιος που έχει αρκετό ταλέντο ώστε να κάνει αντίγραφα κι εσύ να μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία ότι ο πίνακας είναι γνήσιος. Φυσικά και δεν αποκλείεται ο πίνακας να είναι όντως γνήσιος, αλλά δεν θα δώσεις τα λεφτά σου να τον αγοράσεις με κλειστά μάτια και χωρίς κανέναν έλεγχο.  

Προφανώς καθόλου δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι ενός θεσμού, που έχει συνδεθεί με την αποικιοκρατία όσο κανένας άλλος, όχι μόνο να είναι ρατσιστές αλλά να μην μπορούν και να το κρύψουν. Όπως καθόλου δεν αποκλείεται το ζεύγος να επιτίθεται στο παλάτι με κάθε μέσο καθώς το χαρτζιλίκι που μπορεί να κοπεί (ή έχει κοπεί) είναι τεράστιο. Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα ασήμαντο για εμάς. Σε αντίθεση με το σημαντικό πρόβλημα των διαμορφωτών της κοινής γνώμης που δείχνουν χωρίς καμία επιφύλαξη να εμπιστεύονται δυο παραπονεμένα μάτια και μερικές δραματικές παύσεις. Είτε γιατί είναι αφελείς και εύπιστοι, είτε γιατί (ακόμα χειρότερα) ξέρουν ότι το κοινό αποτελείται από αφελείς και εύπιστους και θέλουν να πάνε με τα νερά του. Και μπράβο τους.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ