- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Σχεδόν όλοι οι γερουσιαστές που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα ψήφισαν χθες να ακυρωθεί η ιστορική δεύτερη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Την δεύτερη δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καταψήφισαν οι 45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές χθες, Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η ψηφοφορία διεξήχθη λίγο μετά την ορκωμοσία των 100 γερουσιαστών, που δεσμεύθηκαν να αποδώσουν «αμερόληπτη δικαιοσύνη» στη διαδικασία, που ξεκινά στην αμερικανική άνω Βουλή την 9η Φεβρουαρίου.
Πρόκειται για διαδικασία διπλά ιστορική αφού ο Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμφθηκε δεύτερη φορά σε δίκη στη Γερουσία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (impeachment). Και θα γίνει επίσης ο πρώτος που θα δικαστεί αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.
Αυτό ακριβώς επικαλέστηκε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ, που χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη δίκη διότι ο επιχειρηματίας των ακινήτων δεν βρίσκεται πια στο αξίωμα, καθώς και διότι δεν θα προεδρεύσει σε αυτή ο επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Υποχρέωσε τους γερουσιαστές να ψηφίσουν για το ζήτημα αυτό, για να «σκοτώσουν» ή όχι την πρωτοβουλία του για την ακύρωση της διαδικασίας.
Έτσι, λοιπόν, 45 από τους Ρεπουμπλικάνους τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας, ανάμεσά τους ο ισχυρός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους, ο Μιτς Μακόνελ, που μολαταύτα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ταχθεί υπέρ της καταδίκης του πρώην προέδρου.
Για τον Ραντ Πολ, πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι η διαδικασία είναι «θνησιγενής», ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καταδίκης του Τραμπ, καθώς γι’ αυτή χρειάζονται 17 ψήφοι Ρεπουμπλικάνων, πέρα από τις 50 των Δημοκρατικών.
Έστω κι αν κάποιοι από τους γερουσιαστές του GOP υπογράμμισαν ότι το πώς ψήφισαν χθες δεν προκαταλαμβάνει την οριστική τους απόφαση για το εάν θα ταχθούν υπέρ της καταδίκης του τέως προέδρου ή όχι, το αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, πιστοποιεί πόσο μεγάλη επιρροή διαθέτει ακόμη ο Ντόναλντ Τραμπ στο κόμμα με το οποίο εξελέγη στην προεδρία το 2016.
Μόλις πέντε γερουσιαστές και γερουσιάστριες των Ρεπουμπλικάνων ψήφισαν κατά της πρωτοβουλίας του κ. Πολ (Μιτ Ρόμνι, Σούζαν Κόλινς, Λίσα Μουρκάουσκι, Μπεν Σας, Πατ Τούμι). Αφού απορρίφθηκε η πρόταση του Ραντ Πολ, οι γερουσιαστές ψήφισαν επί των κανονισμών της διαδικασίας. Εγκρίθηκαν με 83 ψήφους έναντι 17. Η περίσταση έφερε ένα σπάνιο θέαμα στην άνω Βουλή: και οι 100 γερουσιαστές ήταν παρόντες στα έδρανά τους για την ορκωμοσία.
Στη διαδικασία θα προεδρεύσει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, ο «πρόεδρος pro tempore» της Γερουσίας, κατά τον τίτλο που συνήθως απονέμεται στον παλαιότερο γερουσιαστή της πλειοψηφούσας κοινοβουλευτικής ομάδας.
Με βάση το αμερικανικό Σύνταγμα, πρόεδρος της Γερουσίας είναι ο (η, μετά την ορκωμοσία της Κάμαλας Χάρις) αντιπρόεδρος της χώρας, παρότι δεν είναι μέλος του σώματος.
«Όλοι μας γίναμε μάρτυρες» των βιαιοτήτων των οπαδών του Τραμπ την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, όταν έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Δημοκρατικών, ο Τσακ Σούμερ, επιμένοντας ότι «για μένα, ο Τραμπ έκανε το πιο επονείδιστο πράγμα που έχει κάνει ποτέ πρόεδρος» και ότι «πρέπει να καταδικαστεί».
Στον πρόσφατο διάλογο συνταγματολόγων και πολιτολόγων ανταλλάχθηκαν διάφορα επιχειρήματα για το κατά πόσον μπορεί ή πρέπει να δικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ η Γερουσία αφού έχει πλέον εγκαταλείψει το αξίωμα. Αρκετοί έκριναν ότι η δίκη είναι συνταγματική, ενώ ο θεμελιώδης νόμος προβλέπει ότι σε δίκες προέδρων μπορεί να αποφασιστεί να στερηθούν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι — πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένα ζήτημα με καίρια σημασία που πρέπει να επιλυθεί.
Η Λίσα Μουρκάουσκι, Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια που απέρριψε την πρωτοβουλία του Ραντ Πολ, επισήμανε ότι οι δίκες των προέδρων δεν αφορούν απλά και μόνο την παύση τους αλλά τις «πολιτικές συνέπειες» των πεπραγμένων τους.
Λίγη ώρα μετά τις εργασίες της Γερουσίας, ο Πάτρικ Λίχι εισήχθη σε νοσοκομείο για παρακολούθηση «προληπτικά», διότι είπε πως δεν ένιωθε καλά, ανέφερε ο εκπρόσωπός του. Ο 80χρονος γερουσιαστής όρκισε νωρίτερα, με κουρασμένη φωνή, τους συναδέλφους του. Αφού εξετάστηκε από τον γιατρό του Καπιτωλίου, «προληπτικά» ο Λίχι διακομίστηκε σε νοσοκομείο, για παρακολούθηση και για να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έκτακτη ευρωπαϊκή βοήθεια σε νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές μετά τις ρωσικές επιθέσεις στην ενέργεια
Το αισιόδοξο κλίμα ήρθε σε αντίθεση με τις υποβόσκουσες ανησυχίες
Bρισκόταν στη λίστα των «10 Πιο Καταζητούμενων» του FBI
Κεντρικό ρόλο στο νέο σχήμα αναλαμβάνουν η Oracle, η Silver Lake
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρετίζει τις επικρίσεις που δέχθηκε η Ευρώπη κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ
Οι αρχές εξετάζουν τα τρένα που πέρασαν από το ίδιο σημείο τις 48 ώρες πριν το ατύχημα για να προσδιοριστεί η στιγμή που δημιουργήθηκε η βλάβη
Σε φάση κύρωσης η καταγγελία συμφωνιών – Αντιδρά η Μόσχα, επικαλούμενη οικονομικές συνέπειες
Ξεπερνούν τους 5.000 οι νεκροί από την καταστολή - Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ
26.852 ο αριθμός των συλλήψεων - Τι αναφέρει ΜΚΟ
«Είδα το χέρι μου να λείπει» - Η απίστευτη ιστορία επιβίωσης της έφηβης
Στη Γαλλία το ποσοστό ανήλθε στο 55%
Χιλιάδες κρατούμενοι με την κατηγορία της «εχθρότητας» προς τον Θεό
Eρωτήματα για την κατάσταση της υγείας του προκαλούν οι εικόνες από το Νταβός
Ρυθμιζόμενα ενοίκια, πολεοδομικό μονοπώλιο και είκοσι χρόνια αναμονής για ένα ενοίκιο στη Στοκχόλμη
Συγκλονίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο οι αποκαλύψεις
Η κρίση της Γροιλανδίας λειτούργησε ως καταλύτης για μια ιστορική στροφή στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ
Βερολίνο και Ρώμη αναζητούν κοινό ευρωπαϊκό βηματισμό απέναντι σε ΗΠΑ, δασμούς και εσωτερικές διαφωνίες
Επιφυλακτικοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες
«Μαρκ, να θυμάσαι ότι ο Καναδάς ζει χάρη στις ΗΠΑ», λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.