- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άντρη Ελευθερίου: Η δική της καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση
Η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου κατήγγειλε στην Αστυνομία Κύπρου πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού πριν από μερικά χρόνια
Η Ολυμπιονίκης του Πεκίνου Άντρη Ελευθερίου κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από αθλητικό παράγοντα δύο φορές χωρίς να δοθεί σημασία στη μαρτυρία της.
Στον απόηχο της καταγγελίας της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της πριν από 23 χρόνια από στέλεχος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, η 37χρονη Κύπρια Ολυμπιονίκης της σκοποβολής, Άντρη Ελευθερίου, κατήγγειλε την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου στην Αστυνομία Κύπρου πως υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα του αθλητισμού πριν από μερικά χρόνια.
Η αθλήτρια, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2007 και 2008 και έβδομη Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του Πεκίνου το 2008, είχε μιλήσει και στο παρελθόν για την κακοποίησή της σε τηλεοπτικές εκπομπές το 2018 και το 2020, η δεύτερη μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο σε εκπομπή του ΡΙΚ.
Όπως δήλωσε, η κακοποίησή της ξεκίνησε στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες της Αυστραλίας το 2006 και επαναλήφθηκε αρκετές φορές στη συνέχεια από το ίδιο και από άλλα άτομα, μεταξύ άλλων και στους Αγώνες του Πεκίνου. «Δεν ήθελα να προχωρήσω (σ.σ.: σε καταγγελία), προσπάθησα να το αφήσω πίσω. Είναι καλά να το λες, αλλά ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη. Πρέπει να έχεις υποστήριξη, να βγουν κι άλλοι. Δε νομίζω να συνέβη μόνο σε μένα. Απέφευγα αυτά τα άτομα μέχρι τώρα που πήρα τη δύναμή μου, μεγάλωσα. Υπάρχει και είμαι σίγουρη πως γίνονται και σε άλλες και καλό είναι τα λέμε. Αυτά τα άτομα υπάρχουν ακόμα στο χώρο», δήλωσε μόλις πριν από ένα μήνα στην εκπομπή «Γυναίκα της Κύπρου» του ΡΙΚ.
Οι δηλώσεις της δεν είχαν αξιολογηθεί όταν έγιναν, ωστόσο, ήρθαν ξανά στο προσκήνιο μετά τη δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, με το νεοσύστατο συμβούλιο της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΣΚΟΚ) να συγχαίρει την αθλήτρια «για το θάρρος της να μιλήσει για το αποτρόπαιο θέμα που την απασχολούσε για χρόνια» και να της ζητά να καταθέσει τα στοιχεία που θα δώσουν το δικαίωμα στο ΔΣ της Ομοσπονδίας «να αναλάβει την υπόθεση και να την οδηγήσει εκεί που πρέπει, για να καθαρίσουν οι χώροι του αθλητισμού από αυτούς που προσβάλλουν τόσο τον αθλητισμό όσο και την κοινωνία μας». Η ΣΚΟΚ διευκρίνισε ακόμη ότι οι δύο διοργανώσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Ολυμπιονίκης δεν ήταν αποστολές της Ομοσπονδίας, αλλά της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, στις οποίες συμμετείχαν και αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας Σκοποβολής, οι οποίοι σήμερα δεν βρίσκονται στο ΔΣ.
Ακολούθησαν ανακοινώσεις στήριξης της Ελευθερίου και από ΜΚΟ, ενώ χθες, Τετάρτη, η αθλήτρια συναντήθηκε με την Κύπρια Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη, η οποία εξέφρασε αποφασιστικότητα να πατάξουν αυτά τα φαινόμενα. Μετά το πέρας της συνάντησής τους, η Άντρη Ελευθερίου μετέβη στην Αστυνομία «για επίσημη καταγγελία για την κακοποίηση που δέχτηκε», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συναγερμός στις ολλανδικές αρχές μετά το νέο χτύπημα - Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ευρώπη
Δημήτρης Κούρκουλας, Πλάμεν Τόντσεφ, Κώστας Υφαντής, Ινώ Αφεντούλη, Γιάννης Κουτσομύτης και Έλενα Λαζάρου αναλύουν τις εξελίξεις
H Νίνα Χρουστσόβα είνια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο The New School στη Νέα Υόρκη
Η επικήρυξη αφορά και τον Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Διαγραμμένη δήλωση στο Telegram, όπου καταγγέλλει ψυχολογική πίεση των παικτριών και πολιτικό κλίμα
Ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε ότι η έρευνα στόχευε να πιέσει τη Fed για μείωση επιτοκίων
H εφαρμογή του μέτρου δεν είναι απόλυτα αποτελεσματική
Η κίνηση αυτή έρχεται σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σύγκρουσης
Η υπόθεση τον κολοσσό της ζωντανής ψυχαγωγίας που ελέγχει μεγάλο μέρος της αγοράς
Με σφυριά και καλέμια έσπασαν τις βιτρίνες του μαγαζιού
Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτίθεται χυδαία στον Χέρτσογκ - Το Ισραήλ απαντά για «παραβίαση κυριαρχίας»
Νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία - Διπλωματική ένταση μετά την ανάκληση βίζας Αμερικανού αξιωματούχου
Το Arctic Metagaz πλέει ακυβέρνητο μετά από επίθεση με drone - Παρακολουθούν Μάλτα και Ιταλία
Τι αποκαλύπτει νέο βιβλίο
Γαλλία και Ιταλία ανοίγουν δίαυλο με το Ιράν - Φόβοι για ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη
Δικαστικό όργανο στην Αυστραλία δικαίωσε την εταιρεία που την απέλυσε - Το σκεπτικό της απόφασης
Η φωτογραφία θεωρείται ότι τραβήχτηκε στο Μάρθα’ς Βίνγιαρντ της Μασαχουσέτης μεταξύ 1999 και 2000
«Έχουμε εντολές για μη δημοσίευση φωτογραφιών και βίντεο» λέει ένας από αυτούς
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ρίχνεται στην καμπάνια για το δημοψήφισμα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή ήττα
Γαλλία και Ιταλία ξεκινούν συνομιλίες για τα Στενά του Ορμούζ, λένε οι FT
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.