- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τζο Μπάιντεν: Είναι 78 ετών και έχει όλο το μέλλον μπροστά του
Η εκλογή του Μπάιντεν ενίσχυσε το ηθικό πολλών ανθρώπων που ένιωθαν γέροι και ξεπερασμένοι
Το φαινόμενο του ageism, η περιθωριοποίηση της τρίτης ηλικίας και η εκλογή του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην ηλικία των 78 χρόνων.
Μεγάλο κουράγιο έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε κάτι παλικάρια και κοπέλες που αισθάνονταν κουρασμένοι και κουρασμένες. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και νιώθουν παραπεταμένοι, και λόγω ηλικίας μπαίνουν στο περιθώριο από αυτό το φαινόμενο του ageism, που δυστυχώς οι γυναίκες το αντιμετωπίζουν πολύ πολύ νωρίτερα από ό,τι οι άνδρες. Όλοι μεγαλώνουμε. Είναι αδύνατον να διατηρήσουμε την ευρωστία και τη σφριγηλότητα που τόσο αποθεώνονται. Το ζητούμενο είναι μια κάποια υγεία στο σώμα και στο μυαλό, διότι δυστυχώς ο χρόνος είναι σαρωτικός.
Ο τίτλος σε άρθρο του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, που δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή», τα έλεγε όλα. Δεν χρειαζόταν κάτι περισσότερο. «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 78 ετών, εγώ μόνον 81». Όλοι οι υπόλοιποι παίρνουμε θάρρος. Η δική μας εφηβεία είναι γεγονός. Ο Μπάιντεν έκλεισε τον Νοέμβριο τα 78 κι έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ναι, ναι. Γιατί όχι; Γράφει ο Μάνος: «Γιατί αναφέρω την ηλικία μου; Μα, για ευκαιρία για λίγο στοχασμό! Η τελευταία κυβερνητική μου θέση ήταν του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού στην κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη. Παρέδωσα στον Γ. Γεννηματά τον Οκτώβριο του 1993. Από τότε δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσω διοίκηση. Φαντάζομαι ότι σήμερα πια θεωρούμαι γέρος, ξεπερασμένος. Αλλά, δεν το νιώθω για τον εαυτό μου. Ενισχύθηκε το ηθικό μου από την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Σε τρία χρόνια, στη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει την ηλικία που έχω σήμερα. Για σκεφτείτε, 81 ετών κατάλληλος για την ηγεσία της υπερδύναμης!».
Κι αυτό ήταν. Μια τονωτική ένεση. Ενίσχυση του ηθικού.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία ηγέτης παγκοσμίως, αν εξαιρέσει κανείς τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος είναι 84 ετών.
Η εκλογή του Τζο έδωσε φτερά και ενθάρρυνε ανθρώπους που διαθέτουν νεανικό μυαλό, κέφι και το ’χουν ακόμα. Και υπάρχουν πολλοί με αυτό το προφίλ, και μπορούν να συμβουλεύσουν, να προσφέρουν είτε στην πολιτική είτε και σε άλλους τομείς. Μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν ως γραφικοί. Τι θέλει πάλι ο παππούς; Του στιλ γεράματα και οι οδόντες πίπτουσι… Και ύστερα ήρθε ο Μπάιντεν. Και έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί ως «συμβολικός ηγέτης», δεν ξέρω αν εμπνέει ή αν θα εμπνεύσει, αλλά δίνει θάρρος και μόνο με την παρουσία του σε μια ηλικιακή ομάδα που θεωρείται παρωχημένη, αλλά δεν είναι. Κοιτάζω γύρω μου γυναίκες κουρασμένες, καταπονημένες, δίχως να θεωρούνται ηλικιωμένες. Και φέρνω στο νου μου τη Ζαζά Γκαμπόρ των εννέα γάμων που πέθανε 99 ετών. Μπα. Αγαπώ την αμερικανίδα πολιτικό Νάνσι Πελόζι, που στα 81 της παραμένει ακαταπόνητα μαχητική. Respect.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.